'De interactie met het publiek zorgt ervoor dat elke voorstelling spannend blijft'

©Koralique
©Koralique

Ben Verhoeven is één van de oprichters van Swaajp, een theatergroep die optreedt door middel van improvisatie. Op 29 en 30 oktober brengen ze hun voorstelling Weerwolven, gebaseerd op het bekende spel Weerwolven van Wakkerdam, naar Antwerpen. ‘We betrekken het publiek mee in het stuk om uit te zoeken wie de weerwolf is. Zelfs wij weten nooit zeker hoe de voorstelling zal eindigen.’

“Swaajp is een improvisatietheatergroep die we 5 jaar geleden hebben gecreëerd”, verteld Ben. " In tegenstelling tot klassiek theater, waarbij acteurs vooraf geschreven tekst instuderen, vinden wij alles ter plaatse uit. Als acteurs speel je op elkaar in zonder iets te hebben ingestudeerd wat uiteindelijk leidt tot een verhaal. Het idee achter elke voorstelling is er natuurlijk al. Het leuke aan improvisatietheater is dat je telkens nieuwe verhalen en personages creëert op basis van de input die het publiek geeft. We gaan in interactie met hen en betrekken hen gedurende de hele voorstelling.”

“Dat gebeurt ook bij onze voorstelling ‘Weerwolven’ die we nu naar drie gemeenten brengen. Het stuk gaat over de Weerwolven van Wakkerdam, het bestaande spel. Wij als acteurs zijn het dorp Wakkerdam in de jaren 1200 à 1850. Elk van ons krijgt de rol van dorpeling of weerwolf. We werken met een afwisseling van dag en nacht waarbij elke nacht een dorpeling wordt vermoord door een weerwolf. Je blijft dus steeds met minder personages over. Tijdens de voorstelling gaan we met het publiek in discussie om uit te zoeken wie de weerwolven zijn. Vaak krijg je heel creatieve reacties die je niet meteen verwacht.”

“Door mee te gaan in de suggesties van het publiek plooit het verhaal zich steeds verder uit. Elke finale van Weerwolven is anders, dankzij die interactie met de toeschouwers. Dat is voor ons als acteurs ook telkens heel spannend, want je weet nooit helemaal zeker hoe een voorstelling gaat aflopen. We beginnen met 8 acteurs en telkens valt er iemand weg doordat diegene wordt vermoord. Je moet elkaar aanvoelen en zo kijken welke richting het spel uit gaat. We hebben een aantal opties maar ook een zekere vrijheid om interessante elementen toe te voegen gedurende de voorstelling.”

“Swaajp speelt zowel Nederlandse als Engelstalige voorstellingen. Bij die laatste brengen we telkens iemand vanuit het buitenland, soms zelfs buiten Europa, naar Antwerpen om met ons op te treden. Daar leer je als acteur veel van bij want je werkt met iemand samen die zijn eigen input naar het theater brengt. Momenteel spelen we al tweemaandelijks een Engelstalige voorstelling maar vanaf januari doen we dat elke laatste zaterdag van de maand.”

“Bijzonder bij onze voorstellingen is dat alle muziek, de soundtrack en de ondersteuning, live wordt gebracht. Bij Weerwolven komt de muzikale inbreng van onze pianist. Zo hebben we een extra improvisator op het podium die de feeling van een bepaalde scène kan bepalen en daarop inspelen. Hij het stuk zo in een totaal andere richting sturen of aan de hand van geluidsaccenten zorgt hij ervoor dat het publiek zich volledig kan inleven.”

“In het begin vond ik improvisatie heel moeilijk. Je moet telkens iets nieuws verzinnen en doordat wij als volwassenen heel kritisch zijn voor onszelf is dat een uitdaging. We moeten het kritisch zijn afleren want elk idee dat in je opkomt is goed, al denk je soms van niet. Ikzelf heb een cursus improvisatie van drie jaar gevolg vooraleer we Swaajp hebben opgericht. We bieden nu zelf cursussen aan voor beginnelingen of gevorderden. Iedereen is dus van harte welkom”

Voor meer informatie neem een kijkje op www.swaajp.be