Wouter Beke: “Een burgemeester is ambassadeur van zijn gemeente."

Wouter Beke, burgemeester van Leopoldsburg
Wouter Beke, burgemeester van Leopoldsburg

“Mag ik een foto nemen?” , vroeg ik vriendelijk. “Tuurlijk mag dat!” , zei hij. Na een paar seconden zoeken had ik mijn gsm gevonden. Klik. Daar kwam de foto. Ik nam er nog eentje voor de zekerheid. Al die stunteligheid heeft me zeker 2 minuten gekost. Het bracht hem meteen aan het lachen. Fieuw. Het ijs was al gebroken. Hij is partijvoorzitter bij CD&V en burgemeester van Leopoldsburg. Wouter Beke. Iedereen kent zijn naam en weet welke functies hij heeft maar er zijn weinig mensen die écht weten wat hij allemaal doet binnen Leopoldsburg.

U bent burgemeester van Leopoldsburg. Waar is deze ambitie eigenlijk begonnen?

Wouter Beke: “Op vijftienjarige leeftijd was Leo Bormans, de man van het geluk, mijn leerkracht Nederlands. Hij vroeg ons een voordracht te houden. Ik sprak over hoe ik burgemeester wou worden. (lacht)

Ik kan me voorstellen dat burgemeester zijn een job is die veel energie en tijd vraagt. Maar wat ik mij eigenlijk al altijd heb afgevraagd: wat is nu het leukste aan burgemeester zijn?

Wouter Beke: “Als burgemeester moet je 3 dingen doen. Ten eerste moet je een manager zijn van een organisatie. Belastingen voor je gemeente moeten op de beste en goedkoopst mogelijke manier worden georganiseerd. Hier slagen wij in want wij zijn 23 % goedkoper dan het Limburgs gemiddelde.

“Ten tweede moet je een ambassadeur zijn van je gemeente om de uitstraling van je gemeente op andere plaatsen te versterken. We zijn momenteel bezig met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne.

“De laatste belangrijke functie is om een burgervader te zijn op goede en op slechte momenten. Op een trouw of jubileum maar ook bij een plots overlijden. Dus die 3 functies. Dat zijn de 3 dingen waar je burgemeester voor wordt.”

Het kan natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Welke verplichtingen/taken brengt uw job met zich mee op vlak van communicatie?

Wouter Beke: “Proactief gezien overloop ik voor een vergadering de agenda met de journalisten en kijken we samen waar er vragen ontstaan. Defensief gezien beantwoord ik vragen die ze mij stellen. Stel dat er bijvoorbeeld een huisbrand in Leopoldsburg ontstaat, dan gaan ze mij bellen en vragen wat er precies is gebeurd.”

Heeft u een team die de communicatie van Leopoldsburg voorziet?

Wouter Beke: “Een communicatieteam is veel gezegd, wij hebben op dit moment 2 medewerkers voor gemeente en OCMW samen. Dat is absoluut weinig. Deze verzorgen de communicatie van de gemeente maar niet de persoonlijke communicatie van de bestuursleden.”

Twee maanden geleden zijn er overvallen gebeurd in Leopoldsburg. Hoe communiceren jullie zo’n crisis naar de inwoners?

Wouter Beke: “In eerste instantie gebeurt dat door de politie. Daarnaast heb ik via Facebook mensen die iets verdacht hadden gezien of nuttige informatie hadden opgeroepen om dit te melden aan de politie. Deze informatie heeft mee geleid tot een verdere ontplooiing van het onderzoek. We hebben pas een publieke communicatie gedaan op het moment dat er een paar mensen ingerekend werden.”

Wat is volgens u het meest geschikte medium om te communiceren naar de burgers van Leopoldsburg en waarom?

Wouter Beke: “Alle media. Je moet alleen kiezen waarvoor. Ik gebruik zowel persberichten en contacten met journalisten als Facebook. Af en toe post ik iets in de facebookgroepen van Leopoldsburg. Ik lees de reacties, ik antwoord soms. Niet altijd. Wel als het nodig is. Soms zie ik er dingen passeren die we daarna op de interne dienst bespreken.”

En wat is uw persoonlijke favoriete social media?

Wouter Beke:(lacht) Ik heb geen favoriet. Twitter is eigenlijk iets wat voor lokale politiek weinig zinvol is omdat dat toch vooral in een politieke innerlijke cirkel wordt gebruikt. Op deze manier kan je dan wel weer dingen op de radar zetten. Als directe communicatie is Facebook een beter instrument. Maar ook reguliere media zoals ons maandblad want niet elke inwoner van Leopoldsburg zit op Facebook.”

Hoe ziet de toekomst van Leopoldsburg er uit volgens u?

Wouter Beke: “Ik kijk zeer hoopvol naar de toekomst van Leopoldsburg. De werkloosheid in Leopoldsburg is met 25 % gedaald. Ook de armoede is gedaald terwijl deze gemiddeld gezien gestegen is. De criminaliteit is met 35% gedaald. Dus ik denk dat de fundamentals van onze gemeente en inwoners versterkt zijn. Ik denk ook dat we veel dingen op sporen hebben gezet. Er komt een nieuw jeugdhuis op Moorslede. Er komt een nieuwe brandweerkazerne, 2 à 3 nieuwe kinderopvangen. We zijn ook bezig met de handelskern te versterken. We hebben plannen om een KMO zone op het reigersvliet te creëren. Ik zie dit eigenlijk wel hoopvol tegemoet.”

Als laatste vraag: als u Leopoldsburg in 3 woorden kon omschrijven, wat zouden deze dan zijn?

Slogan Leopoldsburg — by Yentl Gerard
Slogan Leopoldsburg — by Yentl Gerard

Wouter Beke:(denkt lang na) Eigenzinnig, ontwapenend, gastvrij.”

“GOED!” Zei ik iets luider dan verwacht. Ik stond op, schudde Wouter zijn hand en bedankte hem voor zijn tijd. Hij lachte vriendelijk en zwaaide nog een laatste keer in de deuropening. Dag meneer de burgemeester. Tot de volgende keer.

This article was originally published on comma