To meme or not to meme?

De dag van vandaag dwalen er op social media meer en meer “memes” rond. We worden er zowat door overrompeld. Jongeren gebruiken en delen deze afbeeldingen om zich te conformeren of relateren aan een bepaalde situatie. Het is een opkomend communicatiemiddel onder millenials, maar kende u dit al?

Ik open mijn facebook en zie een notificatie. Wanneer ik er op klik, is het mijn beste vriendin die me getagd heeft in een grappige foto. Ik kijk ernaar met een fronsend oog en giechelend denk ik: “Heb je het nu over mij of over jou?” Op het prentje staat Kim Kardashian die in bed ligt en… Wacht, ik laat het je even zien.

Kim kardashian

Ik herken mijn beste vriendin en mij hier in. Zij en ik zijn altijd aan het grappen over ons eeuwiwgdurende single leven en hoe we later met 129 katten gaan belanden i.p.v. een man.

memes: wie zijn ze, wat doen ze?

Wat zijn memes nu juist? Het zijn afbeeldingen die uit hun context worden getrokken en waar men daarna een grappig tekstje bij zet. Vaak worden ze gebruikt en verspreid op Facebook. Maar wie gebruikt deze afbeeldingen dan? Waarom doen mensen dit? De jongere generatie is vol van memes. Zij zien dit als een nieuw communicatiemiddel anno 2017. Één beeld spreekt meer dan duizend woorden, luidt het spreekwoord.

Mama drama

Stel je voor dat je een nieuw paar schoenen koopt en je moeder vraagt: “Hoe zien ze er uit?” dan zeg jij:“Ze zijn zwart met een hak en veters.” Je moeder zal dan denken dat jij de linkse schoenen hebt gekocht terwijl je eigenlijk de rechtse hebt gekocht. Klein verschil…

shoes black
shoes black

Afbeeldingen geven in de meeste gevallen een duidelijk beeld van de werkelijkheid weer (niet wanneer er wéér een bil van een model is weg gephotoshopped). Daarom zijn memes dé beste oplossing wanneer het gaat over communiceren met je vrienden.

Just do it

Hoe moet ik memes dan gebruiken? Simpel: wanneer je een situatie tegenkomt die je bekend in de oren klinkt en die je zelf niet goed kan verwoorden of je vriendinnen/vrienden er ook 'last'van hebben, dan stuur je deze foto gewoon door en kan je er een conversatie over beginnen. Ook 'gewoon iets grappig vinden' is voldoende om mensen te taggen in memes. Het is een trend die millenials steeds meer gebruiken en die nog in evolutie is. Waar vind ik deze memes? Op het web, op facebook, instagram,… Op facebook staan er misschien wel meer memes dan er aardbewoners zijn, dus aan inspiratie ontbreekt het niet!

Zo, deze kattenvrouw gaat een kop koffie maken en zich naar de zetel begeven, waar ze eindeloos naar realityshows kan kijken en nog lang, gelukkig en single leeft.

This article was originally published on comma