Help, ze stelen mijn privacy!

Iedereen vindt privacy op het web vanzelfsprekend. Maar is dat ook zo? Nee. Helemaal niet zelfs. Bedrijven bekijken en gebruiken persoonlijke informatie van consumenten om doelgerichte reclame te maken. Ooit al eens een advertentie gezien over schoenen terwijl je net toevallig op Google naar schoenen had gezocht? Je dacht waarschijnlijk dat het puur toeval was. Maar dat is het niet. Bedrijven houden jouw gegevens in de gaten. Creepy? Dacht van wel. Kristof D'hanens deelde op de dag van de Digitale Communicatie tips en tricks over hoe we ons account kunnen beveiligen.

Geef ons wat privacy, oké?

Privacy lijkt vanzelfsprekend maar is het niet.
Privacy lijkt vanzelfsprekend maar is het niet.

Veel bedrijven halen er voordeel uit om persoonlijke gegevens van consumenten te bekijken en gebruiken. Consumenten daarentegen? Zij staan er niet om te springen. Gelukkig komt er een oplossing aan voor beiden: de GDPR. De GDP wat? De General Data Protection Regulation zal ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens van consumenten beschermd worden. Zo filtert men welke informatie bedrijven mogen gebruiken en welke niet. De consument moet hier dan ook mee instemmen. Op dit moment is de GDPR in volle ontwikkeling en het zal in mei 2018 op de markt komen.

Sociale kwalen

Wat kunnen we dan vandaag de dag doen om onze privacy te verbeteren? Ons social media account handhaven. Sommige mensen zullen nu waarschijnlijk panikeren en denken: oh nee! Nu mag ik absoluut niets meer online posten. Fout. Zolang je privacy instellingen maar juist zijn.

We vergeten vaak onze social media te beveiligen.
We vergeten vaak onze social media te beveiligen.

Facebook is een medium waar mensen vooral persoonlijke belevenissen op posten. Ze maken meestal een status wanneer ze iets gaan doen/ hebben meegemaakt wat zij interessant vinden. Op vakantie gaan bijvoorbeeld. Is het gevaarlijk om hier iets over te posten dan? Nee, volgens Kristof D'hanens niet. Wanneer je account privé staat (en alleen je vrienden je account kunnen bekijken) is er helemaal geen gevaar.

Instagram is een twijfelgeval. Het is standaard een publiek account. Hier is niks mis mee voor mensen die willen dat iedereen ziet welke foto’s zij posten. Maar sommige mensen willen dat enkel hun vrienden zien wat ze posten, zij zetten dan ook best hun account op privé. Zo zien onbekenden niets van je profiel totdat je hun vriendschapsverzoek geaccepteerd hebt.

Facebook, Twitter, Instagram
Facebook, Twitter, Instagram

En dan heb je Twitter. Een sociaalnetwerksite waar je van jouw mening een bericht maakt (ook gekend als tweet) en de wereld in stuurt. Je wilt dat je mening gehoord wordt en dat mensen je tweet delen. Ga je je account dan privé zetten? Of laat je het liever publiek staan? Wat doe je daarmee? Kristof D'hanens zegt dat twitter een community is waarbij het delen van de boodschap cruciaal is. Je account op privé zetten is dus vrijwel overbodig. Wil je niet dat onbekenden je tweets lezen? Dan kan je nog altijd opteren om je profiel privé te zetten, maar nogmaals, dan ga je in tegen de hele bedoeling van Twitter.

Als laatste tip wilt mr. D'hanens nog zeggen dat je naast de privacy instellingen ook de gebruiksvoorwaarden eens goed moet doornemen. De foto’s/ statussen/ tweets die jij post zijn origineel van jou, maar mensen kunnen wel een screenshot van deze foto's maken en ze zelf gebruiken. Zo heb ik een keer iets gênant meegemaakt. Een paar flauwe grappenmakers hadden via mijn Facebookprofiel een status gepost op 6 december dat Sinterklaas mij een baby als cadeau had gegeven. Een uur later kreeg ik allerlei berichten van mijn vrienden dat ik aan het trenden was op Twitter?! Niet precies de communicatie die ik wou overbrengen. Maar wel zeer lachwekkend.

This article was originally published on comma