Help! Mijn paard wil geen connectie met mij maken.

by La Foresta Photograpy
by La Foresta Photograpy

Mijn paard zag me met mijn zadel komen, draaide zich om en wandelde weg. Dit doet hij normaal nooit, ik was best ontgoocheld in zijn gedrag. Ik installeerde het zadel buiten de omheining en zocht vanop afstand connectie met hem.

Alvorens iets te doen met mijn paarden, nodig ik ze eerst uit om connectie te maken en mij te benaderen i.p.v. dat ik mijn paard benader. Deze kleine oefening kan je heel veel vertellen over jezelf en ook over je paard. Ik kreeg helemaal geen contact met Dancer. Hij bleef op afstand. Ik ging na of ik wel 100% ok was. Ik kwam net van de osteopaat en stelde vast dat ik mezelf niet zo goed voelde, hoewel ik heel veel zin had om paard te rijden. Paarden voelen stemmingen zo aan. Ik heb mijn zadel genomen en heb het terug opgeborgen.

Later op de dag gaf ik de paarden hooi. Daar ze altijd een hele afstand moeten afleggen tussen hun drinkwater en het hooi hebben ze een lang looppad. Die periode gingen ze altijd in galop naar de hooibakken om te eten. De andere twee vertrokken, maar die Dancer bleef achter en stapte langzaam naar het hooi. Strange! Dit doet hij anders niet, maar loopt in galop mee met zijn kudde.

De volgende dag opnieuw hetzelfde scenario. Ik vroeg mijn paard om te draven in vrijheid toen hij op weg was naar zijn hooi. Hij draafde enkele passen en ging terug over naar stap. Dit is niet zijn dagdagelijkse gedrag. Op dat moment wist ik dat het tijd was om contact te nemen met mijn holistisch paardentherapeute om mijn paard te laten checken. Ze stelde een blessure aan de schouder vast en mijn paard kreeg enkele weken rust.

Had ik die bewuste dag toch gereden ondanks dat mijn paard mij duidelijk had aangegeven dat hij dit niet wilde, had ik onmiddellijk geweten dat hij met een probleem zat. Het rijden zou pijn doen en hij zou kreupel lopen. Maar wat zou er dan met de vertrouwensband gebeuren?

Ik heb hem geen pijn berokkent door toch te gaan rijden. Het heeft enkel enkele dagen langer geduurd alvorens we wisten wat het was. Daar dit geen levensbedreigende blessure was, kon dit.  Leer luisteren naar je paard!

This article was originally published on paardentaal