Hoe maak je connectie met een paard?

by <a href='https://paardentaal.smallteaser.com/user/djgil2000' class='captionLink'>Gil Claes</a>
by Gil Claes

De 3 bouwstenen om een connectie met je paard te creëren.

Paarden willen graag in verbinding gaan met mensen, want het ligt in hun natuur. Paarden communiceren via lichaamstaal. Door bewust aandacht te schenken aan de connectie tussen jou en je paard geef je je paard als het ware een stem.

Hoe kan je hier bewust mee aan de slag?

Om een connectie tot stand te laten komen nodig je het paard uit vanop enige afstand. Het paard loopt vrij rond, zodat het zelf kan beslissen om al dan geen verbinding te maken. Er zijn 3 hulpmiddeltjes waar je al aardig ver mee komt om een échte connectie te creëren. Het zijn geen materiële hulpmiddeltjes zoals allerlei 'speciale' halsters, sticks, touwen of wat je nog meer kan bedenken. Je draagt het bij je en kan er op elk moment van de dag op eender welke plek gebruik van maken, namelijk de 3 A's: Aarding, Ademhaling en Aandacht.

ALLES BEGINT MET AARDING

Aarding is contact maken van je lichaam met de aarde. Het gemakkelijkst is via je voeten, omdat ze zich het dichtst bij de aarde bevinden. Het beste is met blote voeten zodat je de aarde onder je echt kan voelen. (blote voeten zijn af te raden in de buurt van paarden, dit stukje oefen je best in je tuin of in het park).

Je voelt over je ganse voetzool bewust het contact met de aarde zodat je heel stevig staat als een boom.

Wist je dat aarding ook één van de belangrijkste onderdelen is in o.a. Centered Riding?

Door in het gras te gaan liggen of op het strand aard je je ook. Ook door te gaan paardrijden, kan je je beter aarden. Als dat geen super nieuws is voor de ruiters onder ons.

IK ADEM, DUS IK BEN

Ademen, zo simpel … het gebeurt vanzelf! Ook als we lang onder stress staan, blijven we gelukkig nog ademen. Maar waar zit die ademhaling dan? Nog steeds diep in je buik of hoog bovenaan, in je borst? Een paard voelt dit haarfijn aan.

Als je een hoge ademhaling hebt, omdat je je net hebt moeten haasten om nog vlug naar je paard te kunnen zal je paard veel minder graag bij je zijn dan als je een zachte, lage buikademhaling hebt. Het zou zelfs kunnen dat je paard zo ver mogelijk uit je buurt gaat als je een borstademhaling hebt.

Gebruik je ademhaling als een innerlijke kracht om jezelf en je paard tot rust te brengen. Vanuit ontspanning kan er pas een connectie ontstaan. Tijdens een buikademhaling loopt je buik vol lucht bij het inademen (je buik wordt hierdoor dikker) en deze blaas je weer uit bij het uitademen (je buik wordt hierdoor platter). Voel maar eens.

Je kan echt veel bereiken puur op je ademhaling bij paarden! Het is zo wonderbaarlijk. Overgangen terug en stilstaan doe je met behulp van je houding én je ademhaling.

AANDACHT, AANDACHT!

Hoe vaak nemen onze gedachten met ons een loopje? Als je je hierop zou concentreren, merk je dat het wel 1000 x gebeurt.

Een oefening die jou daarbij kan helpen is je aandacht brengen naar je buikademhaling. Telkens als je aandacht naar ergens anders gaat, ga je met vriendelijke aandacht terug naar je buikademhaling. Probeer het eens 1 minuut. Hoe vaak was je aandacht er vandoor gegaan ?

Dit is helemaal niet erg als je er bewust van bent, want dan begin je telkens weer opnieuw. Als je veel aan je hoofd hebt, kan je al deze gedachten ook even parkeren om op een later tijdstip bewust met deze gedachten bezig te zijn. Zoals je kan vermoeden doe je dit beter niet bij je paard, want je paard is waar je aandacht naartoe gaat.

De 3A's zijn een grote meerwaarde in het contact met paarden. Ze brengen zelfs een grote meerwaarde in je dagdagelijkse activiteiten.

Iedereen kan hier bewust van worden (het is er allemaal al) en meer specifiek inzetten om de band met je paard te versterken en een ware connectie tot stand te laten komen.

This article was originally published on paardentaal

Comments (2)

Login or create an account to leave comments.

profile picture for Wendy Van de Velde

| flag

Wendy Van de Velde

Volledig mee eens! Dank je wel voor je reactie, Dirk.

profile picture for Dirk Van Gheluwe

| flag

Dirk Van Gheluwe

Schitterend, en het begin van alle paardenwijsheid! En paardenplezier!

Show more