Angst voor paardrijden kan je overwinnen #3

by <a href='https://paardentaal.smallteaser.com/user/djgil2000' class='captionLink'>Gil Claes</a>
by Gil Claes

Mijn vorige blog gemist?
Lees hier wat voorafging.

12 jaar later leerde ik pas wat er de dag van het ongeval misging.

Als een roofdier zich op de rug van een paard bevindt en zich vastbijt in de hals betekent dit meestal de dood voor het paard. Uitgerekend op deze plek gaan wij als mens (roofdier) op de rug van het paard (prooidier) zitten. Dit is allesbehalve natuurlijk. En dan kan je je afvragen 'Natuurlijk Paardrijden' bestaat dat wel?

Het paard ervaarde mijn benadering om een aanloopje te nemen om zo op haar rug te 'springen' als een bedreiging en steigerde. Ik wist niet dat een paard dit zo zou kunnen beleven, als 14-jarige wist ik helemaal niets van paarden hoewel ik al van mijn 8ste reed. Niemand had mij dit ooit verteld. Ik was dit gewoon om te doen zoals elk kind dat toen deed met zijn of haar pony als die zonder zadel wou rijden

Ik had vreselijk veel pijn in mijn rug en kon amper bewegen. Met de ambulance werd ik naar een ziekenhuis gevoerd. Maar na een paar uur moest ik naar een andere kliniek overgebracht worden om daar onder een scanner te gaan. Mijn heiligbeen, onderaan mijn rug, was gebroken en de zenuw naar mijn rechterbeen was hierdoor beschadigd en tijdelijk verlamd. De volgende dag ben ik op aandringen van mijn moeder overgebracht naar Gasthuisberg in Leuven. 10 dagen heb ik in het ziekenhuis doorgebracht, zonder uit mijn bed te mogen of te mogen zitten. Ik mocht enkel liggen en in 'blok' gedraaid worden met behulp van de verpleging.

Gelukkig had de professor besloten om mijn rug niet te opereren, maar mijn lichaam de kans te geven op natuurlijk herstel. Had de professor beslist om toch te opereren en een plaat in mijn rug te steken dan had ik jaren later terug een operatie moeten ondergaan gezien mijn jonge leeftijd. Ik ben nog steeds zeer dankbaar dat de professor koos voor natuurlijk herstel.

Mijn 15de verjaardag bracht ik door in een ziekenhuisbed in Gasthuisberg. Gelukkig kon ik mijn verjaardag nog beleven, het had heel anders kunnen uitdraaien.

Leer een paard begrijpen alvorens je op zijn rug stapt!!

Het kan veel leed en ongevallen voorkomen.

Waarom willen wij onmiddellijk op een paard stappen als we denken aan paardrijden?
Een dier van om en bij de 500 kg dat bij het minste vluchtgedrag kan vertonen.

Waarom wordt er standaard geen 'Leer een paard begrijpen' cursus aangeboden als men wil starten met paardrijden?
Mensen die pas leren paardrijden weten vaak niet hoe een paard reageert. Laat staan hoe ze een paard kunnen leiden van en naar een plek of op- en afzadelen en toch wordt dit verwacht. Zelfs als ouder van zoon- of dochterlief wordt er verwacht om hen te helpen … en daar sta je dan als ouder niet wetende hoe.

This article was originally published on paardentaal