“Kompel is niet zomaar een bier, het is een ode aan het mijnverleden"

Kompel is een jong biermerk uit Maasmechelen. Ik spreek in het mooie Terhills Hotel met Frederic Fabry, die samen met Sandro en Alessio Di Pietro het team achter het bier vormt. Niet toevallig ontmoeten we elkaar hier. Want in dit hotel, recht in het hart van de Eisderse mijnsite, begon het verhaal van Kompel. Frederic vertelt hoe ze erin slaagden om Kompel in een paar jaar tijd uit te bouwen van een kleinschalig project tot een vaste waarde in Limburg en omstreken. En daar stopt het niet, want de ambitie van deze drie ondernemers is groot.

Alessio, Frederic en Sandro — by Kompel
Alessio, Frederic en Sandro — by Kompel

Hoe is Kompel tot stand gekomen?

Frederic Fabry: “Kompel is ontstaan in 2015, toen twee initiatiefnemers uit Eisden een bier op de markt wouden brengen. Omdat Eisden een voormalige mijngemeente is, was de keuze voor de naam vrij evident. Kompel betekent namelijk mijnwerker. Er zijn echter zoveel bieren dat het moeilijk is om je te onderscheiden van de concurrentie. Daarom hebben ze toen verder gedacht in het mijnwerkersthema. Het eerste bier werd bovengronds genoemd omdat een mijnwerker bovengronds zuiver is. Daarna kwam er al snel de vraag om een donker bier op de markt te brengen. Dit werd toepasselijk ondergronds genoemd. In begin 2016 werd onze kriek gelanceerd. Daarna is een van de oprichters gestopt met Kompel. Alessio en ik zijn dan Sandro komen vervoegen. Dit verliep vrij vlot want Sandro en Alessio zijn neven en ik was al bevriend met hen beiden. Daarnaast hebben we met Jordy nog een vertegenwoordiger in dienst.

Voor het bier zelf werken we samen met Brouwerij Ter Dolen in Houthalen, aangezien we zelf geen brouwmeesters zijn.”

Is Kompel voor jullie een fulltime bezigheid?

Frederic Fabry: “We zijn absoluut fulltime met Kompel bezig, ondanks dat we alle drie nog een andere job hebben. We hebben wel elk een eigen taak binnen het bedrijf. Sandro staat volledig in voor de marketing en logistiek. Bijna al het werk achter de schermen heeft hij gedaan. Alessio verzorgt de evenementen. Dit omvat alles van de voorbereiding tot de aanwezigheid op het evenement zelf. Ikzelf sta in voor de verkoop in de ruimste zin. Hierbij horen de horecazaken, retail, groothandel en ook de onderhandelingen om bij een grote keten binnen te geraken. Verder sta ik nog in voor de public relations.”

De Kompel Bovengronds — by Kompel
De Kompel Bovengronds — by Kompel

Kompel is een bier uit de mijnstreek. Hoe belangrijk is het mijnwerkersverleden van Eisden voor de merkidentiteit?

Frederic Fabry: “De link met het mijnverleden is een van de belangrijkste aspecten van Kompel. Kompel staat niet alleen voor mijnwerker, maar ook voor vriend of kameraad. En we merken toch dat bier veel onder vrienden wordt gedronken. Die dubbele betekenis dragen we heel hoog in het vaandel. De steenkoolmijnen hebben Limburg mee gevormd, zowel economisch als sociaal. Zonder de mijnen hadden we vandaag geen cultuursites in Eisden, Genk en Beringen. Maar ook veel mensen, waaronder Sandro en Alessio, wonen hier omdat hun grootouders in de mijnen gewerkt hebben. De mijngemeenten zijn zo heel multicultureel geworden en Kompel is als het ware een ode aan het erfgoed van de mijnen.”

De biersector in België is gigantisch. Hoe krijgen jullie Kompel aan de man?

Frederic Fabry: “Het is inderdaad heel moeilijk om in de bierwereld door te breken, de bedrijven schieten als champignons uit de grond. Je moet beseffen dat een horecazaak vaak kan kiezen uit honderden biermerken om te verkopen. Daar begint onze uitdaging dus om ons te onderscheiden van de rest. Hier zijn er voor ons twee grote onderdelen. Eerst en vooral is er het bier zelf. Het bier moet goed zijn. Je kan niet altijd het beste bier hebben, maar het moet lekker zijn. Je kan het mooiste flesje van iedereen hebben maar als er zoutwater inzit, gaat niemand het drinken.

Daarnaast proberen we om ons marketingverhaal goed te vertellen. We kiezen bewust voor een strategie met een hoge zichtbaarheid. We staan veel op evenementen, maar we doen ook degustaties zodat mensen het bier kunnen leren kennen. Als mensen onze naam vaak zien, creëren we een soort van nieuwsgierigheid. Uiteindelijk gaan veel mensen het bier zo wel eens proeven. Als we dan een positieve ervaring kunnen afleveren qua smaak en ook met ons verhaal, kunnen we die mensen overhalen om ons bier vaker te drinken. Daarom is onze zichtbaarheid zo belangrijk, zodat Kompel hen bekend voorkomt.

Wat hier ook belangrijk is, is dat ons bier op veel plaatsen verkrijgbaar is. We zijn natuurlijk een jong merk dus we begonnen met een wit blad. Toen ik erbij kwam, waren er een vijftiental zaken waar je Kompel kon drinken. Die zaken lagen allemaal in de mijnstreek.

We heb dan onze werkschoenen aangetrokken en we zijn beginnen rijden. Overal waar we een horecazaak of winkel tegenkwamen, zijn we binnengestapt om de samenwerking voor te stellen. Ondertussen zijn onze retail- en horecasegmenten stevig uitgebreid. Je kan ons ondertussen zelfs op een paar plaatsen in Frankrijk en Italië vinden. We blijven natuurlijk met de voeten op de grond, maar we gaan wel in de juiste richting.”

Jullie zijn zelf geen brouwmeesters. Hoe komen de bieren dan tot stand?

by Kompel
by Kompel

Frederic Fabry: “We hebben momenteel vier bieren en een bierkaas in ons assortiment. De Kompel Bovengronds, Ondergronds, Kriek en Bellefleurs. Tijdens de besprekingen met de brouwerij zijn wij nog steeds klant en beslissen wij uiteindelijk welke ingrediënten we gebruiken. We laten ons zeker bijstaan door de brouwers, zij hebben de kennis en expertise om ons te helpen. Wij komen met het idee en zij helpen ons om ernaartoe te werken.”

En met succes, twee van jullie bieren zijn al in de prijzen gevallen.

Frederic Fabry: “Inderdaad, de Kompel Bovengronds kreeg afgelopen jaar de superieure smaak award met drie gouden sterren van het International Taste & Quality Institute. En ons vierde bier, de Kompel Bellefleurs, heeft onlangs een gouden medaille veroverd op de Brussels Beer Challenge. De Bellefleurs is een honingbier dat we genoemd hebben naar de mijnschachten, die ook bellefleurs heten. We hebben dit bier gelanceerd om de dertigjarige sluiting van de Eisderse mijnen te vieren. De honing die we ervoor gebruiken, is ook afkomstig van de Mechelse Heide. Het bier was onmiddellijk een gigantisch succes. Op enkele weken tijd was alles uitverkocht. Dat we er in oktober nog een prijs mee wonnen, was helemaal de kers op de taart.”

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

Frederic Fabry: “Een van de leukste en belangrijkste projecten waarmee we bezig zijn, is de droom van elke beginnende bierfirma: onze eigen brouwerij. Tegen 2020 willen we onze brouwerij openen. Het wordt ook niet zomaar een loods waar we bier brouwen. We willen ons project helemaal integreren in de mijnstreek van Eisden. Daarom wordt het een echt belevingscentrum waar niet alleen gebrouwd wordt, maar waar je ook horeca kan vinden. Daarnaast komen er ook nog vergaderzalen en een feestzaal. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen er terecht kan, niet alleen bierliefhebbers.”

Als je meer wilt weten over Kompel, neem dan zeker een kijkje op hun website. Of nog beter, proef de bieren :)

This article was originally published on comma