Hoe het internet van dingen ook jouw leven zal veranderen

Smart home

Bedrijven slaan ons constant om de oren met nieuwe trends en producten. Toch hebben we weinig aan de meeste van die innovatie: het is te duur, niet betrouwbaar of te specifiek. Wel, één van die trends is volgens mij helemaal klaar om de wereld, en ook jou te veroveren: het internet van dingen!

Het internet van … Dingen?

internet of things

Het internet van dingen, in het Engels the internet of things en afgekort IoT is een overkoepelende term die we gebruiken wanneer alledaagse voorwerpen aangesloten worden op het internet. Dit kan gaan van simpele verlichting met een app tot een slimme luidspreker die je nieuwe digitale assistent wordt. Een jaar of tien geleden noemden we dit domotica, en dat was alleen iets voor rijken en echte fans. Nu kan iedereen slimme voorwerpen in huis halen.

Maar wat doet het dan?

Verschillende voorbeelden van internet van dingen ken je ongetwijfeld al: de Hue lampen van philips, boxx van Electrabel, smart watches en de fitbit. Dit zijn allemaal ‘gewone’ voorwerpen die extra functies krijgen omdat we ze aansluiten op het internet. Zo hebben ze vaak een app waarmee je het van afstand kan bedienen. Sommige technieken werken ook via stemherkenning om het je nog gemakkelijker te maken. Laten we Hue en boxx bekijken. Deze twee geraken ondertussen goed ingeburgerd.

De slimme thermostaat

Boxx engie

Boxx noemen we ook de slimme thermostaat. Via een app bekijk je je verbruik en de temperatuur in huis. Ben je op familiebezoek en vertrek je zo terug? Zet de verwarming vanop afstand aan zodat het lekker warm is wanneer je terugkomt. Engie Electrabel heeft dit concept bij ons ingevoerd via reclamespotjes met de hond Kito. Helaas heeft de hond er meer van genoten dan de meeste klanten. De app staat nog niet volledig op punt, maar het idee is er wel, en dat idee is goed.

Een lamp voor elke situatie

Philips Hue + app

Mijn persoonlijke favoriet is wel Hue van Philips. Deze slimme ledlampen doen zowat alles wat je van verlichting kan vragen. Ze bestaan als led strips maar ook als tafellampen en als lampen die je indraait. Alle denkbare kleuren en intensiteiten zijn beschikbaar, zoals bij de meeste leds. Hoe deze lampen zich onderscheiden is het gemak waarmee je ze bedient. Je moet wel eerst de Bridge kopen, je centrale hub. Met deze Bridge communiceer je dan wat welke lamp moet doen. Hoge intensiteit blauw licht om overdag te studeren, een rustig oranje licht wanneer je bijna gaat slapen. De Hue lampen doen het allemaal. Het nadeel is dat ze natuurlijk een pak duurder zijn dan gewone ledlampen. Een Hue starterkit kost meer dan 150 euro, en dat is toch aanzienlijk meer dan wat je betaalt voor gewone verlichting.

De nieuwste snufjes

Echo & Home

Toch wacht ik al een hele tijd tot de laatste vernieuwingen uit Amerika komen overwaaien. Amazon heeft met de Echo de toon gezet, en Google reageert met Home. Dit zijn slimme luidsprekers die via stemherkenning werken en samenwerken met andere apparaten in je huis. Je kan ermee muziek spelen, pizza bestellen en je oma bellen. Deze luidsprekers worden eigenlijk je nieuwe digitale persoonlijke assistent. Er zijn natuurlijk ook kritieken, voornamelijk over privacy. Want Amazon of Google luistert constant mee naar wat jij zegt. Voor sommige mensen is dit beangstigend, maar voor mij is dit gebruiksgemak de hemel.

This article was originally published on comma