“Verkoop geen advertenties, verkoop een netwerk”

by Tjörven Peeters
by Tjörven Peeters

Stijn Bonroy en Geert Brouwer zijn geen onbekenden in de communicatiewereld. Integendeel. Zij zijn de oprichters én het gezicht van Sterck Magazine. Sterck Magazine brengt ondernemers en vrije beroepers bij elkaar. Stijn Bonroy neemt ons mee achter de schermen bij Sterck.

Welke opleiding heeft u gevolgd?

Stijn Bonroy: “Ik heb tot mijn 18 jaar op hoog niveau gevoetbald. Van voetbal kon ik geen hoofdberoep maken dus ben ik samen met drie vrienden begonnen aan de opleiding Financiën en Verzekeringen aan de Hogeschool PXL in Hasselt.”

Voor welk bedrijf heeft u hiervoor gewerkt ?

Stijn Bonroy: “Na mijn opleiding aan Hogeschool PXL ben ik bij Belfius gaan werken. Daar kreeg ik vaak het compliment dat ik het goed kon uitleggen. Veel mensen stelden mij ook de vraag waarom ik niet als vertegenwoordiger zou gaan werken. Dit heeft mij aangespoord om een andere koers te gaan varen.

“Mijn koers bracht mij bij Manager Magazines. Op het hoogtepunt van Manager Magazines waren er 80 mensen werkzaam waarvan 20 accountmanagers. Ik was één van deze accountmanagers en was verantwoordelijk voor de regio Noordwest Limburg. Ik verkocht veel meer dan de rest van het team. Dit had niets te maken met gewoonweg goed te kunnen verkopen maar eerder met de retentiegraad. Mijn doelstelling was ervoor te zorgen dat de bestaande klanten hun contracten zouden verlengen en dat deden ze ook. Mijn retentiegraad stond op 76 procent, die van mijn collega’s op 9 procent. In tegenstelling tot mijn collega’s benaderde ik een andere invalshoek. Mijn collega’s verkochten advertenties en ik verkocht een netwerk en daar zat het verschil.”

Ik geloofde zeer hard in het netwerk concept. Breng de juiste mensen samen en trek de lijn 360 graden door.

Van waar de stap naar het oprichten van een eigen zaak?

Stijn Bonroy: “Mijn klantenportefeuille werd groter en groter en mijn klanten waren meer geïnteresseerd in mijn netwerk. Ik geloofde zeer hard in het netwerk concept. Breng de juiste mensen samen en trek de lijn 360 graden door. Geert Brouwers, die commercieel directeur was bij manager magazines, stond volledige achter mijn aanpak en samen zijn we het merk Sterck begonnen.”

by Tjörven Peeters
by Tjörven Peeters

Van waar de naam Sterck?

Stijn Bonroy: “Onze accountant heeft de naam ontdekt. Hij had een presentatie gemaakt over het feit dat wij een sterke naam zochten. Vervolgens zijn we met het woord sterk beginnen spelen en hebben wij door ‘C’ aan de ‘K’ toe te voegen onze eigen twist eraan gegeven. De ‘C’ staat voor communicatie, content en commitment. Vanuit dit concept is de rode lijn naar Sterck Netwerck, Sterck Concept, Sterck TV en Sterck Merck volledig doorgetrokken.”

Welke evolutie heeft Sterck doorlopen?

Stijn Bonroy: “Vijf jaar geleden heb ik samen Met Geert Brouwers Sterck opgericht. Op die vijf jaar zijn wij enorm gegroeid. We hebben meer dan 1600 klanten waarvan meer dan 900 klanten in Limburg en 800 klanten in Antwerpen. We zijn nu ook al vier maanden actief in Oost-Vlaanderen. Daar hebben wij nu al 170 klanten.”

“Onze retentiegraad ligt op 96 procent. 96 procent van de bedrijven die met ons in zee gaan verlengt de samenwerking en verhoogt de budgetten omdat ze in de drie provincies aanwezig willen zijn. In 2017 is Sterck overgekocht door Roularta Media Group.”

Wij brengen u met uw potentiële klanten op eigenaarsniveau in contact.

Waarom slaagt Sterck waar andere magazines minder succesvol zijn?

Stijn Bonroy: “Bij Sterck Magazine spreken we niet over een magazine. De deal is eigenlijk: communiceer bij ons en wij brengen u met uw potentiële klanten op eigenaarsniveau in contact. Deze communicatie is dus een entreeticket tot het Sterck Netwerck. In ruil voor de communicatie brengen wij uw bedrijf in contact met een sterk netwerk.

“Het gaat zelfs zo ver dat bepaalde bedrijfsleiders mij om de maand een mailtje sturen met daarin twee tot vijf namen van bedrijven waarmee ze graag willen samenwerken. Op de een of andere manier geraken ze niet in contact met de beslissingsnemer. Dit kan liggen aan de secretaresse of de aankoopdirecteur die de boot afhoud. Via strategische samenwerkingen leer ik deze bedrijfsleiders kennen en stel ik hun vervolgens aan elkaar voor.”

Welke Netwerck evenementen bieden jullie aan?

Stijn Bonroy: “Voor de Netwerck evenementen werken we met drie formules, namelijk: Sterck Invites, Sterck Café en Sterck Diner.

“Voor Sterck Inviters werken we als volgt. Een week vooraleer het magazine in de bus ligt, koppelen we hier een officiële lancering aan vast. Dit is een soort première avond waarop we iedereen uitnodigen die we commercieel of redactioneel bij het magazine hebben betrokken. Voor deze première avond bieden wij een walking dinner op een prestigieuze locatie aan. Gemiddeld nodigen we hiervoor tussen de 350 en 450 ondernemers uit. Dit evenement organiseren we vijf keer per jaar per provincie. Bij aankomst wordt de genodigde persoonlijk onthaalt door Geert of mezelf en overhandigen wij een aanwezigheidslijst. Op deze lijst duiden we samen met de genodigde de ondernemers aan die interessant zijn voor dat bepaald bedrijf.

“Voor Sterck Café gaan we een stapje verder. Zes tot acht weken op voorhand zitten we met onze accountmanagers samen en selecteren we 40 ondernemers die volgens ons iets voor elkaar kunnen betekenen. Deze ondernemers worden uitgenodigd op een locatie waar ze geen café verwachten, bijvoorbeeld in de winkel van Stijn Helsen in Hasselt. De thema’s van het café variëren van gin-tonic tasting en wijnproeverij tot live-entertainment en een mimespeler. Op dit evenement stellen we de ondernemers gericht aan elkaar voor.

“Als kers op de taart bieden we Sterck Diner aan. Hiervoor zitten we ook zes tot acht weken op voorhand samen met onze accountmanagers en selecteren we 20 ondernemers die volgens ons iets voor elkaar kunnen betekenen. Deze ondernemers worden uitgenodigd in een gerenommeerd restaurant. In het begin van de avond krijgen de genodigden de kans om zichzelf voor te stellen. Vervolgens nemen ze plaats aan tafel en na elke gang schuiven ze door. Op deze manier ontmoeten ze telkens nieuwe mensen. Je kan dit zien als een speeddate maar dan business gerelateerd.”

Wat zijn de criteria voor een geslaagde Netwerkavond?

Stijn Bonroy: “Denk op voorhand na over het feit of de mensen die komen iets kunnen betekenen voor elkaar. Komen de genodigde bedrijven effectief? Het wilt niet zeggen dat als je deze bedrijven uitnodigt ze ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Komen de beslissingsnemers? Het is belangrijk dat de eigenaar komt en niet de accountmanager of een ander personeelslid.”

Hoeveel werknemers telt Sterck op dit moment?

by Tjörven Peeters
by Tjörven Peeters

Stijn Bonroy: “Als ik Geert en mezelf erbij tel zijn we momenteel met 18 medewerkers. We hebben een accountmanager in Limburg omdat Geert en ik ook nog de sales in deze provincie behandelen. Verder hebben we nog 3 accountmanagers in Antwerpen en 2 accountmanagers in Oost-Vlaanderen. Daarnaast hebben we nog een grafisch bureau, een hoofdredacteur, journalisten, fotografen en call agents voor ons werken.”

Wil je graag meer te weten komen Sterck, of het bedrijf volgen? Bezoek dan zeker de volgende kanalen:

Sterck Website, Sterck Limburg, Sterck Antwerpen, Sterck Oost-Vlaanderen.

This article was originally published on comma