Social media, The Van Jets en Joyce Poelmans

Op een grauwe december middag had ik een open gesprek en een warme koffie met Joyce Poelmans. Joyce is lady boss van het social media agency We Like You uit Antwerpen. Samen met haar partner in crime Eva Ketels hebben zij op korte tijd mooie projecten gestrikt. Onlangs nog kondigden ze een samenwerking aan met niemand minder dan een van ‘s lands bekendste rockbands The Van Jets. Niet slecht voor een bedrijf dat nog geen 2 jaar bestaat, toch? Ik sprak met haar ondermeer over ambities, het bedrijf en zelfstandige worden.

by Thomas Van Craenendonck
by Thomas Van Craenendonck

Hallo Joyce. Eerst en vooral proficiat met jullie nieuwe samenwerking met The Van Jets. Kan je mij vertellen hoe dat tot stand is gekomen en wat jullie juist voor hen doen?

Joyce Poelmans: “We hebben ooit samengewerkt met Moonlight Matters. Een Gentse producer/DJ dat - net zoals The Van Jets - ook bij Sony Music Belgium is aangesloten. Achteraf hebben we eigenlijk zelf Sony Music Belgium gecontacteerd met de vraag of er ook andere artiesten waren die we konden ondersteunen met hun digitale communicatie. En zo ging de bal aan het rollen.

“We ondersteunen The Van Jets met de lancering van hun nieuwste album “Future Primitives”. Daarrond verzorgen wij met We Like You de volledige communicatie op Facebook en Instagram.”

Hebben jullie dan ook rechtstreeks contact met de band zelf? Of loopt dat voornamelijk via het management?

Joyce Poelmans: “In het begin liep dat altijd via het management. Na verloop van tijd hebben we de band zelf ook ontmoet. Achteraf hebben we samen met zowel de band als het management een contentkalender opgesteld. We weten nu dus al wat we tot februari gaan posten. We Like You komt met creatieve voorstellen op de proppen op vlak van copy en design. Zij geven dan hun feedback. Het is niet evident om met een druk bezette rockband face to face af te spreken dus een deel van de communicatie verloopt ook via een Whatsapp groep.”

In hoeverre bepalen zij wat er gepost wordt?

Joyce Poelmans: “Ze laten dat volledig open eigenlijk. Alleen de data van de shows, repetities en persdagen staan vast. Maar voor de rest vullen wij de posts volledig in.”

Je hebt voor je We Like You uit de grond stampte bij Think Tomorrow in Herentals gewerkt. Wat heeft er voor gezorgd dat je deze stap waagde?

Joyce Poelmans: “Ik had eerst eigenlijk totaal niet de intentie om mijn eigen zaak op te richten. Bij Think Tomorrow heb ik altijd gewerkt als community manager en ik wou graag doorgroeien naar een meer strategische functie. Die strategische projecten kwamen er wel, maar niet voldoende. Ik bleef voornamelijk mijn pagina’s onderhouden, vragen beantwoorden van klanten en content maken voor alle kanalen. Maar ik wou echt een stap verder.”

En dat ging daar niet.

Joyce Poelmans: “Klopt. Dan ben ik beginnen zoeken en ben ik met de mensen van Cronos in contact gekomen. Zij hadden nog geen social media bureau binnen hun netwerk en toen vroegen ze of ik dat zag zitten. Ik heb die kans gegrepen en nu staan we waar we staan.”

Je moet niet op een bepaald sociaal netwerk zitten omdat iedereen er op zit.

Hoe verliep de overgang van werknemer naar zelfstandige? Ik kan me inbeelden dat dat best indrukwekkend moest zijn als “rookie”.

Joyce Poelmans: “Ik was al zelfstandige in bijberoep. Er komt een berg administratie bij die tot in de puntjes in orde moet zijn. Dingen als verzekeringen, hospitalisatie, etc. Maar er zijn genoeg instanties die je hierin willen ondersteunen. Een goede boekhouder is ook altijd interessant. (lacht)

“Het opstellen van een businessplan is ook zeker als jong-ondernemer niet evident. Een vraag als “hoeveel klanten denk je te hebben tegen december 2017” terwijl het op dat moment januari 2017 is… Veel meer dan een grove schatting kan je daar niet op geven.”

Waar liggen jouw ambities met We Like You?

Joyce Poelmans: “Ik zou heel graag projecten in fashion, muziek en lifestyle blijven doen. De muziekscene op zich en dan zeker bands als The Van Jets vind ik geweldig tof. We hebben zojuist ook een gloednieuw project met Jill Shaw aangekondigd. Hoe dan ook is het een heel interessante wereld. Eenmaal je daar de juiste connecties hebt blijft de bal rollen.

“Daarnaast zijn er ook internationale ambities. Maar daar kan ik op dit moment nog niet te veel over uitwijken.

T"egen het einde van 2018 zie ik graag het het aantal teamleden verdubbelen. We zijn nu met 5. 10 collega’s lijkt me ideaal. Meer dan 20 hoeft niet.”

Niet meer dan 20 collega’s, is daar een reden voor?

Joyce Poelmans: “Het was altijd mijn droom om in een groot communicatiebureau te werken. Na mijn studies ben ik ook gestart in zo’n bureau. Al snel kwam ik tot het besef dat dat net niet hetgeen was waar ik naar zocht. Je mocht heel veel creatieve ideeën hebben maar de bureaucratie zorgde er voor dat er van jouw idee nauwelijks iets overbleef.

“Hoe we nu met We Like You werken is het tegenovergestelde. We splitsen ons per project op in kleinere teams. Deze teams (van 2 tot 3 personen) zijn dan zelf verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel van dat project. Je merkt gewoon dat deze manier van werken een veel creatiever en beter resultaat geeft.”

Wie doet wat bij We Like You?

Joyce Poelmans: “Ikzelf ben verantwoordelijk voor de digitale strategie. Elk bedrijf wil op sociale media zitten. Maar vaak is bv Instagram helemaal niet interessant voor een bepaalde business. Dan is het mijn taak om te gaan bewijzen waarom ze wel of waarom ze niet gebruik moeten maken van dat medium. Je moet niet op een bepaald sociaal netwerk zitten omdat iedereen er op zit.

“Dan is er Eva. Zij is verantwoordelijk voor de “new business”. Het is zij die contact opneemt met potentiële klanten. Tonen bedrijven of merken interesse, dan maken we een afspraak om ons We Like You verhaal uit de doeken te doen. In real life.

“Daarnaast zijn er nog 2 social media managers en 1 designer. De social media managers zijn vooral bezig met advertising. Op korte termijn moet er nog een accountmanager ons team komen versterken. Dat is op dit moment een groot gemis.”

En studenten? Stagiairs?

Joyce Poelmans: “Er staan op dit moment 2 vacatures open die we moeilijk ingevuld krijgen. Veel junior profielen solliciteren bij WLY maar voor deze posities hadden we graag iemand gevonden met enkele jaren praktische ervaring. Er is zodanig veel werk dat we 3 stagiairs in hebben geschakeld. Voornamelijk om de werkdruk te laten zakken. En de agenda’s voor andere zaken vrij te maken.”

Tot slot. Welke social media trends of ontwikkelingen zitten er nog aan te komen?

Joyce Poelmans: “De tijd dat sociale media gratis zijn voor bedrijven ligt achter ons. Op Facebook is het organisch bereik nu ongeveer 3%. Een half jaar geleden was dat nog 10%. We gaan veel meer moeten betalen om hetzelfde effect te verkrijgen. Het wordt zoals alle andere communicatie en andere media buying. Op dit moment zijn de prijzen nog behoorlijk laag. Maar in de toekomst gaat dat gevoelig duurder worden.

“We blijven ook sterk geloven in video. We proberen dat ook in te zetten waar mogelijk. Het enige nadeel is dat een goede visual ontwikkelen of echt een kwalitatieve video shooten handenvol geld kost. Vaak hebben merken daar ook gewoon niet het budget voor. Dat is meestal het grootste issue. Ook met Facebook live en Instagram live merk je dat je bereik en engagement op zo’n dingen veel hoger ligt op een gewone post die je deelt.”

This article was originally published on comma