De man die werk vond

Aanleiding

Lezen is schrijven. Schrijven is lezen. Copywriting, dat kan je leren. Door te schrijven. Veel te schrijven. En te schrappen, natuurlijk. Maar, dat leer je ook door te lezen. Advertenties, folders en brieven. En boeken, uiteraard. Lezen is genieten. Genieten is lezen. En dat genot willen we met deze opdracht promoten.

Herman Brusselmans — by Tabéa Timmermans
Herman Brusselmans — by Tabéa Timmermans

Dat was de eerste opdracht van de les copywriting. Inderdaad. Vreemde opdracht, toch? Je wilt leren copywriten en dan krijg je de opdracht om te lezen. Die opdracht is typerend voor de opleiding Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL. Tegendraads. Buiten het kader. Maar, wel met een doel voor ogen: studenten opleiden voor een job in de communicatiesector.

Sinds maandag 17 september ben ik terug student. Dat lees je goed. Ik ben nu student Communicatiemanagement. Ik wil sterker in mijn schoenen staan in mijn zoektocht naar een job die bij mij past. Een job waar ik mij volledig in kan ontplooien. En, waar ik kan blijven wie ik ben. Sociaal en communicatief. Warm en zorgend. Met een specifieke voorkeur voor het vak copywriting. Een sterk beeld of video en sterke copy zijn key in de communicatie- en marketingwereld. Ik krijg deze les van een zeer bekwame docent, Herve Van de Weyer. Herve. Voor de vrienden. En de studenten. Een voorbeeld op het gebied van communicatie en copy. Ik wil ook doelgericht leren schrijven. Ik wil hierin groeien om op het gebied van digitaal een real pro te worden!

En dus ging ik op zoek naar die roman. In de les was Herve laaiend enthousiast over Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Marc Mijlemans. Ik sta nu voor de verscheurende keuze: welk boek lees ik? Wordt het “De man die werk vond” van Herman Brusselmans of “Kartonnen dozen” van Tom Lanoye? Ik werd alvast aangenaam verrast door de schrijfstijl van Herman Brusselmans toen ik het boek op willekeurige pagina las. Ik citeer: “enkel sigaretten, constateerde hij, voor de rest niks. Geen pijpen, geen sigaren, geen rolshag. Niks. Pijpen … vervolgde hij, of tenminste gepijpt worden. Geen enkele zin voel ik er momenteel toe. Langzaam impotent word ik, zowel naar geest als naar lichaam. Geheel immobiel. Een ziek dier, een vertrapte plant.” Sterk!

Welke les trek je uit deze opdracht 'Lees een boek'?

“Te meer je leest, des te meer dingen je zal weten, meer dingen je zal leren, en naar meer plaatsen je zal gaan.“

Dr. Seus (Amerikaans kinderboekenschrijver)

Waarom is lezen en schrijven eigenlijk zo belangrijk?

Zo’n 5000 à 6000 jaar geleden zijn onze voorouders beginnen schrijven in Sumer (nu Irak). Toen kon slechts een minderheid lezen en schrijven. Vandaag de dag wordt van iedereen verwacht dat je het gewoon kan. Onze samenleving is zo gevormd dat het heel moeilijk voor een individu is wanneer je het schrift niet kent. Denk maar aan het invullen van officiële documenten, handleidingen en voorschriften begrijpen, sms’en naar vrienden en ga zo maar voort. Lezen en schrijven is van groot belang in de huidige samenleving.

Maar is het dan echt nodig om boeken te lezen?

Wel neen, het is niet van groot belang boeken te lezen om mee te kunnen in de samenleving/maatschappij.

Maar het is wel aan te raden dat je dit doet! Het lezen van boeken heeft namelijk veel voordelen. Iemand die leest kent doorgaans veel meer woorden dan iemand die in zijn leven nooit een boek vastpakt. Je leert dan onze taal op een speelse manier, je leert synoniemen en je leert ander taalgebruik. Verbloemend, fictief, … . Naast een grotere woordenschat, leer je ook grammatica en zinsbouw verfijnen en dit zonder dat je het door hebt.

Iemand die een taal goed beheerst maakt indruk op de mens. Het betekent dat je meer woorden kent om je uit te drukken. Dat helpt je later. Zowel in je job als in je omgang met anderen. Bijvoorbeeld als je je liefje het hof wilt maken of als je je baas duidelijk wilt maken dat je opslag verdient. Of voor een grote groep te spreken. Iemand die veel leest zou volgens onderzoek trouwens ook meer empathie hebben voor zijn medemens.

Lezen is ook zeer goed voor je verbeelding. Een boek doet je namelijk helemaal opgaan in het verhaal en leert je je eigen conclusies te trekken.

Afhankelijk van de boeken die je kiest, kan je veel bijleren over verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld geschiedenis, wetenschap, dieren, mensen, techniek, …

Je krijgt altijd meer informatie in een boek dan in een film. Bij een film moet je namelijk niet verder nadenken dan over de beelden die je te zien krijgt. Anders dan bij een boek waar veel wordt gevraagd van je verbeelding, je Sherlock Holmes instinct en je geheugen.

Als je een film kijkt, ben je dan ook veel minder moe dan wanneer je het boek leest. Denk maar aan de 50 Shades of Grey-triologie. Je voelt je veel meer verbonden met het boek, omdat je er zoveel positieve energie in steekt en je eigen verhaal maakt. Je verbeelding laat werken om de personages een gezicht te geven. Je nadenkt over het woordgebruik.

Vergeet niet dat lezen kan soms ook gewoon leuk zijn. Er zijn zoveel prachtige verhalen neergeschreven en veel dingen ontdekt. Lezen maakt dat je meer weet over bepaalde onderwerpen en over heel veel kan meepraten. Als je je verveelt, is lezen een goede oplossing. Je zit dan meteen in een andere wereld. Lezen kan je ook helpen om in slaap te vallen. Maar dan mag je geen superspannende boeken kiezen natuurlijk!