Eerste klasse communicatie met Fiorenzo Mostien

Fiorenzo Mostien, oud-student communicatiemanagement van Hogeschool PXL en communicatieverantwoordelijke van STVV, vertelde mij hoe werken na studeren er uit kan zien en hoe hij het op nog jonge leeftijd al zo ver heeft geschopt.

Fiorenzo Mostien — by stef coninx
Fiorenzo Mostien — by stef coninx

Fiorenzo, hoe kan je je job als communicatieverantwoordelijke omschrijven?

Fiorenzo Mostien: “Ik ben de communicatieverantwoordelijke van STVV. Ik doe veel verschillende dingen. Van online communicatie op de website en sociale media tot de contacten met leveranciers. Ik coördineer ook ST TV, ons videokanaal. Dat richtte ik nog mee op toen ik hier nog stage deed en zo houden we de mensen op de hoogte met videos, tegenwoordig heel belangrijk. Ik neem ook een stukje wedstrijdorganisatie voor mijn rekening. Ik coördineer de ingangen over het hele stadion en sta in voor de VIP-ruimtes voor, tijdens en na de match.”

Hoe ziet een gewone dag er uit? Of is het altijd heel anders?

Fiorenzo Mostien: “Dat varieert nogal, dat is ook het fijne aan de job. Soms heb je wel een vast stramien. Na de wedstrijden en trainingen is er wel een vaste methode waar ik mij aan hou. Tijdens de transferperiode is het vaak wachten, maar dat maakt het natuurlijk ook spannend. Ik maakte hier ook twee overnames mee, van Bart Lammens naar Roland Duchâtelet en nu van Duchâtelet naar DMM.com. Dat zijn leuke dagen, maar het is dan ook veel last minute werk. Dat maakt het allemaal heel plezierig om te doen.”

Wat vind je het beste aan je job?

Fiorenzo Mostien: “Dat is een goede vraag. Het is niet gemakkelijk, en zeker niet op mijn leeftijd. Ik denk dat ik de jongste communicatieverantwoordelijke ben in heel de Jupiler Pro League. Ik word nu 25 jaar en het is dus heel mooi dat ik deze job mag uitoefenen. Alle aspecten aan deze job zijn leuk. Ook het contact met de voetballers, maar dat zegt me eigenlijk het minste van alles. Het leukste is om zaken te kunnen regelen en organiseren. Filmpjes maken die opgenomen worden door de media is bijvoorbeeld een leuke extra. Ik werk ook elke dag met hele slimme en gepassioneerde mensen die door een vuur gaan voor de club. Dat merk je ook tijdens wedstrijddagen. Je werkt hier elke keer opnieuw naartoe en als je dan ziet dat je team elke wedstrijd opnieuw gemotiveerd klaar staat om duizenden supporters te verwelkomen, dat geeft echt een kick. De band die ik opbouwde met het team van vrijwilligers is echt formidabel en zij gaan door een vuur voor mij, maar vooral voor de club. En omgekeerd geldt dit ook!”

Heb je ook minder goede ervaringen?

Fiorenzo Mostien: “Daar moet ik even over nadenken. Ik vind dat alles dat ik hier gedaan en geleerd heb goed gegaan is, want het is nog steeds een leerperiode. Minder goede ervaringen? Nee, want daar leer je nog het meeste uit. Ik krijg graag nieuwe uitdagingen en word graag getriggerd. Als dit één keer zou stoppen wordt het misschien wel tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Op wat ben je het meest trots?

Fiorenzo Mostien: “Als stagiair mocht ik ST TV mee oprichten. Bewegende beelden zijn heel leuk en de supporters houden er ook van. Ik mag ondertussen ook al drie Ladies Nights en twee fandagen op mijn conto schrijven. Deze evenementen geven mij eerlijk gezegd het meeste voldoening.”

Hoe lang werk je al op Stayen?

Fiorenzo Mostien: “Ik deed mijn stage hier. Ik kon deze vier maanden doen in plaats van drie. En toen ik afstudeerde mocht ik direct beginnen als commercieel assistent. Twee maanden voor de stageperiode mocht ik er als student beginnen. In totaal ben ik dus al iets meer dan twee jaar gekend op Stayen. Eerst voor de NV Stayen, nu enkel nog voor STVV.”

Heeft communicatiemanagement je er goed op voorbereid?

Fiorenzo Mostien: “Eigenlijk zou ik hier volmondig ja op antwoorden en dat doe ik ook. JA! Maar ik denk toch dat ik het meeste geleerd heb op de werkvloer. Ik ben hier daarom ook echt een voorstander van. Theorie is leerrijk en bezorgt je de basis. Maar het echte werk leer je al doende. Tijdens de richting communicatiemanagement krijg je wel vaak de kans om ook buiten de schoolmuren bij te leren, misschien wel meer dan bij een andere richting. Mijn tip aan de studenten van de toekomst: leer met je ogen en je oren! Communicatie verandert ook constant waardoor je vanzelf blijft bijleren. Social media is hot maar voor mij soms nog steeds een raadsel. Instagram bijvoorbeeld: ik gebruik dit zelf amper en plaatste onlangs pas mijn eerste foto op mijn persoonlijke pagina. Ik weet het, als communicatieman echt een schande. Maar dankzij de jeugd leer ik snel bij. Opnieuw, al doende leert men zeker?”

Is er iets dat je nodig hebt in je job dat niet in de opleiding zat?

Fiorenzo Mostien: “Google Analytics, ik ken hier heel weinig van. Ik hoorde wel dat de opleiding communicatiemanagement dit nu in haar lessenpakket stak. Zeer goed!”

Hoe ging de transitie van studeren naar werken?

Fiorenzo Mostien: “Heel vlot, ik deed hier natuurlijk al stage en had het geluk Cynthia Reekmans te mogen vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Zij was op dat moment de communicatieverantwoordelijke van Stayen en STVV. Nadien had ik het lef om na één maand stage om een job te vragen. Wat dit zou zijn, maakte op dat moment niet zo uit voor mij. Tijdens mijn stage leerde ik de kneepjes van het vak. Wanneer Cynthia de club uiteindelijk definitief verliet, was het aan mij. Een kans die ik met beide armen greep. Het is een luxe om meteen na het afstuderen een job te vinden. De arbeidsmarkt afschuimen ken ik dus nog niet.”

Hoe zie je je job veranderen in de toekomst?

Fiorenzo Mostien: “Ik maak zelf nog veel filmpjes en schrijf nog veel teksten zelf. Maar het is mijn droom om ooit zelf mee de lijnen uit te tekenen, daarom niet in mijn huidige job. Dit kan ik grotendeels wel al op het vlak van communicatie en wedstrijdorganisatie maar de uitdaging ligt volgens mij ergens anders. Wat dat is en waar dat is, dat weet ik zelf ook niet. Maar wat komt, dat komt. Ik ben nog jong en er zijn niet veel mensen die hun leven lang dezelfde fuctie uitoefenen. Ik heb natuurlijk dromen maar ga ook niet beginnen zweven. Ik kan nog heel veel bijleren en momenteel vind ik mijn uitdagingen hier bij STVV. Het gaat momenteel allemaal zeer snel voor mij en dat vind ik best oké. Al van kleins af aan haatte ik het om afgeremd te worden of wanneer ik mijn eigen ding niet mocht doen. Dat kan en mag ik nu wel en zolang de uitdaging er is blijf ik gelukkig.”

Ik zag dat je ook persconferenties leidt. Hoe bereidt je jezelf daar op voor?

Fiorenzo Mostien: “Voor ST TV deed ik al langer interviews, maar dat was dan achter de camera. Nu zit ik inderdaad soms ook voor de camera. Bij mijn eerste persconferentie werd ik vijf minuten op voorhand verwittigd. Toen bedacht ik snel wat vragen en enkele ogenblikken later was ik LIVE op Facebook. Zo’n persconferentie is steeds hetzelfde stramien: ik stel vragen aan de trainer, hij beantwoordt ze en nadien is het aan de pers om hun vragen af te vuren. Veel voorbereiding is hier uiteindelijk niet aan. Hoe gingen de trainingen afgelopen week, wie zal er spelen, wie is er gekwetst? Dat is wat de supporters willen weten. Nadien is het aan de spelers zelf om de supporters gelukkig te maken.”

Sportief gezien gaat het op dit moment goed met STVV. Maakt dit je job makkelijker of moeilijker?

Fiorenzo Mostien: “Als het goed gaat is het makkelijker. Dan is de sfeer anders, kan je meer extra-sportieve zaken brengen en de supporters gaan hier ook beter op reageren. Als het slecht gaat moeten we toch even nadenken of we bepaalde dingen wel of niet brengen en op welke manier we dit dan ook brengen.”

Kom je veel in aanraking met supporters?

Fiorenzo Mostien: “Elke thuismatch heb ik contact met de supporters. Dat verloopt altijd in een positieve sfeer. Ik luister graag naar hen en ben ook graag op de hoogte van hun mening en gevoelens. Tijdens de winterstage gaan er ook veel supporters mee naar het zonnige Spanje. Ze doen dat speciaal om hun favoriete ploeg aan te moedigen. Geweldig toch!”

Wat doe je dan tijdens zo’n winterstage?

Fiorenzo Mostien: “Met ST TV houden we de supporters op de hoogte van de gebeurtenissen op winterstage met filmpjes, videos en kleine verslagjes. De voetballers hebben hier een strikt schema en dat schema geldt ook voor mezelf. Ik ben niet echt een ochtendmens dus voor mij niet altijd even gemakkelijk. Op zich valt er tijdens zo’n winterstage niet veel te beleven maar als je op een creatieve manier kan communiceren over het harde labeur en de fratsen van de Kanaries, wordt het natuurlijk al weer wat interessanter.”

This article was originally published on comma