Waarom Infrabel de beste woordvoerder heeft

Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel — by Soufiane Bait
Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel — by Soufiane Bait

Op vrijdag 21 december heb ik samen met mijn klasgenoten de eer gehad om een les over woordvoerderschap bij te wonen. Deze les werd gegeven door niemand minder dan Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel die je ongetwijfeld al op je tv-scherm hebt zien verschijnen. Hij is de persoon die voor de camera staat wanneer Infrabel een crisis tegemoet gaat.

Wat doet Infrabel?

Infrabel staat garant voor alles wat met het Belgische spoorwegnet te maken heeft. Ze is verantwoordelijk voor het onderhoud, de modernisering en het beheer van het Belgische spoorwegnet. Kort gezegd zorgt ze voor een veilig en kwalitatief treinverkeer. Infrabel komt omwille van de verantwoordelijkheid die ze draagt vaak in de media. Jaarlijks houdt ze gemiddeld 2.000 interviews voor de geschreven pers en 500 interviews voor de audiovisuele pers.

De succesformule van Frédéric Petit

Theoretisch gezien begint de communicatie begint altijd een probleem, zo kan het zijn dat er een trein is die vertraging heeft opgelopen. Wanneer dit zich voordoet moet er zo snel mogelijk een onderzoek gedaan worden naar het probleem zodat ze de reizigers alternatieven kunnen bieden. Dit moet gedaan worden a.h.v. een strategie, in deze strategie worden de topprioriteiten opgesteld. Dit kunnen dingen zijn zoals veiligheid en stiptheid. Het theoretische weerspiegelt echter niet altijd hoe het in de werkelijkheid verloopt. Er zijn veel externe factoren waar je op voorhand geen zicht op kunt hebben want er kan heel wat misgaan. Zo was de crisis van 22 maart 2016 een gebeurtenis die niemand had zien aankomen. De terreuraanslagen in Brussel legde alle vlieg- en treinverkeer plat.

De taken van een woordvoerder

Als woordvoerder moet je meer doen dan alleen goed kunnen praten voor de camera. De 3 grondregels van woordvoerderschap zijn: beschermen, reageren en proactief handelen. Je moet alle media analyseren, beheren en te woord staan. Een uitgebreide kennis van alle media in Vlaanderen en Wallonië is dus cruciaal. Als woordvoerder moet je ook 24/7 stand-by staan indien er een crisis ontstaat. Je moet actief zijn op het terrein en op kantoor. Frédéric Petit legde zo uit hoe hij soms midden in de nacht werd opgebeld omdat er trein was ontspoord. Waarna hij zich naar de situatie van het ongeval moest begeven, het is dus een job die niet voor iedereen is weggelegd.

Ambassadeur

Ook moet je natuurlijk de strategie, de normen, de visie en de waarden kennen van het bedrijf waarvoor je woordvoerder bent. Als woordvoerder ben je immers een ambassadeur voor het bedrijf waarvoor je werkt. Het is dan ook niet uitgesloten dat je als woordvoerder herkend kunt worden in je vrije tijd. Daarom moet je er rekening mee houden dat je geen stommiteiten begaat wanneer je niet actief aan het werk bent. Het zou zo kunnen dat je wordt gefilmd terwijl je aan het feesten bent en dat die video het internet rond gaat waar jij dan de imago van het bedrijf waarvoor je werkt beschadigt.

Let's do this… or not

Nu als je me zou vragen, zou je willen werken als woordvoerder? Dan is mijn antwoord, eigenlijk niet. Het is een zeer interessante en spannende job maar ik denk niet dat ik het zou zien zitten. Het lijkt me een job waar creativiteit niet echt vaak naar voren komt. Je moet altijd scherp staan en dat zou mijn vrijheid beperken. Ik ben een persoon die graag structuur in zijn leven heeft en dat is niet iets dat terugkomt bij deze job.