Een interview met de koning van het zuiden: rapper Kosso

by Soufiane Bait
by Soufiane Bait

Kosso oftewel Albert Dervishaj is een 22-jarige rapper uit Geleen. Hij heeft gekozen voor de naam Kosso om zijn Kosovaarse roots te benadrukken. Hij is ook de eigenaar van een lounge genaamd Balkania. Kosso staat vooral bekend om zijn gespierde lichaam en zijn zware stem. Ondertussen is hij is niet meer weg te denken uit de Nederlandse rapscene. Zijn nieuwe EP 'King of the South' kwam enkele weken geleden uit. In dit interview vertelt hij hoe hij als rapper communiceert met zijn fans.

Waarom ben je begonnen met rappen?

Het begon allemaal als een grap, ik ging met een paar vrienden de studio in en voor ik het wist had ik fans. Toen werd het alsmaar serieuzer, ik begon een beetje geld te verdienen en uiteindelijk is het mijn job geworden. Ik merk dat ik elk jaar groter en groter word en meer volgers en fans krijg, en dat is natuurlijk een grote bron van motivatie.

Je hebt het al meteen over volgers, dan denk ik aan Instagram. Wat vind je van de app en is er iemand buiten jou die je Instagram beheert?

Instagram is een platform waarop mijn doelgroep zeer actief is, dus daar speel ik dan op in. Ik merk dat er elke maand meer en meer mensen mij volgen. En nee, ik beheer mijn Instagram account zelf, ik ken artiesten die dat wel door anderen laten doen. Maar ik persoonlijk zou het niet graag hebben dat er iemand zou zijn die alles ziet wat ik doe. Zo krijg ik soms heel persoonlijke dm’s van fans, die er vanuit gaan dat ze tegen mij praten en niet tegen iemand anders.

Beantwoord je alle dm’s die je krijgt?

Ik probeer het wel maar het zou onmogelijk zijn voor mij om op iedereen te reageren. Ik krijg letterlijk elke minuut dm’s binnen. Maar ik lees wel alles en als ik iets zie dat me raakt dan reageer ik er wel op.

Kosso heeft ondertussen al 167.00 volgers op Instagram — by Soufiane Bait
Kosso heeft ondertussen al 167.00 volgers op Instagram — by Soufiane Bait

Hoe onderscheid je jezelf van andere rappers op Instagram?

Ik ben zeer open op Instagram, ik wil alles delen met mijn fans. Zo post ik foto’s met mijn moeder, vader en mijn vrouw. Dit is niet iets wat veel rappers doen en dat snap ik ook. Maar ik denk wel dat het content is die veel fans interessant vinden. Ook plaats ik vaak foto’s zonder t-shirt omdat ik fitness, dat is iets waar ik ook bekend om sta. En ja, ik krijg soms haatreacties onder mijn foto’s en daar reageer ik dan ook altijd op. Dat is ook iets wat heel veel mensen leuk vinden.

Je nieuwe EP, King of the South is zopas uitgekomen. Hoe heb je de communicatie hierrond aangepakt?

De EP is al een paar maanden af,we zijn begonnen met een aantal singles te releasen. Ik heb elke 2 weken een single uitgebracht waarvan er 2 zijn geclipt. En op 18 januari komt de hele EP online, die bestaat uit 10 liedjes inclusief de singles die al gereleased zijn. Dit promoot ik allemaal via Instagram door het constant aan te kondigen en door win acties te houden. Zo ben ik een keer gaan shoppen met een fan waarbij hij voor 1.000 euro aan kleren mocht kopen. Daarnaast heb ik ook t-shirts weggegeven en meet-and-greets georganiseerd in mijn lounge.

Na de release van de EP ga ik nog een meet-and-greet organiseren, waar fans kans op maken als ik zie dat ze me veel hebben gesteund. Ik vind het belangrijk om terug te geven aan mijn fans, ze betekenen veel voor mij. Ook had ik een video-interview bij First en binnenkort heb ik nog een radio-interview bij FunX. Deze interviews gaan dan over mijn EP maar ook over persoonlijke onderwerpen zodat de fans me nog beter leren kennen.

Een foto van Kosso en mij — by Soufiane Bait
Een foto van Kosso en mij — by Soufiane Bait

Wat vind je van geschreven media zoals kranten en tijdschriften?

Laatst heeft één van de grootste kranten van Limburg, 1Limburg, een artikel over mij geschreven. Maar ik had hun niets gestuurd ofzo, ze hadden zelf het initiatief genomen om het te doen. Zoals ik al zei heb ik een interview gedaan bij First, waarin ik mijn verhaal heb verteld. Dit interview heeft die krant dan ook gezien waarna ze dus dat artikel hebben geschreven. Maar verder houd ik me daar niet echt mee bezig.

Ik kijk alvast uit naar de nieuwe EP van Kosso, het is een project waar hij veel tijd en aandacht aan heeft besteed. Ik heb al een paar onuitgebrachte liedjes gehoord en kan jullie vertellen dat het een zeer goed album is. Het is volledig geproduceerd door de Genkse producer Chahid wat ervoor zorgt dat er een rode draad in is terug te vinden. Hieronder kunnen jullie één van de singles van de EP terugvinden genaamd 'Bij mij'. Dit liedje heeft hij samen met zijn vrouw gemaakt die dit voor de eerste keer doet.

This article was originally published on comma