Kim Boschmans - Internal Communication SKF

by Silke Santermans
by Silke Santermans

Kim Boschmans, al 8 jaar dé straffe madam die in haar eentje de interne communicatie binnen SKF Logistics in Tongeren voor haar rekening neemt. Een uitdaging iedere dag, waarin ze dagelijks blijft leren!

_**Het doorstromen van informatie en de bevordering van open en transparante communicatie is mijn doel!**_

Kim, jij bent de communicatieverantwoordelijke van SKF, wat houdt dat precies in?

Kim Boschmans: “Mijn officiële titel is ‘internal communication’. Mijn verantwoordelijkheden zijn wel gesplitst. Enerzijds heb ik verantwoordelijkheden op lokaal vlak, binnen SKF Tongeren, anderzijds heb ik ook verantwoordelijkheden op globaal vlak. Er zijn zo’n 14 logistieke units van SKF verspreid over de hele wereld. Die 14 units kunnen beroep doen op mijn diensten indien ze dat nodig hebben, dat gaat dan vooral over interne communicatie binnen de SKF-Group of branding materiaal wat ze nodig hebben.”

Welke taken zitten er dan allemaal in jouw pakket?

Kim Boschmans: “Op globaal vlak beheer ik voornamelijk de intranet-pagina. Daarnaast beheer ik de website en ondersteun ik de logistieke directeur en zijn team. Ik zorg bovendien ook voor het schrijven van nieuwsbrieven, persartikels, het zoeken en ondersteunen van beelden…

“Op lokaal vlak heb ik één doelstelling waar ik enorm naar streef en dat is het doorstromen van informatie en de bevordering van open en transparantie communicatie. Ik beheer alle tools waar communicatie uithangt en waar we communicatie mee sturen. Hieronder valt onder andere het notice board (een fysiek mededelingenbord), digitale schermen doorheen onze gebouwen, het organiseren van evenementen, campagnes op poten zetten en uitwerken, het beheer van gidsen community, alles wat te maken heeft met beeld- en videomateriaal… Kortom, mijn jobinhoud is enorm veelzijdig!”

Heb je dan een vast verloop van een werk, of hoe ziet een werkdag van jou er uit?

Kim Boschmans: “Nee, nooit! Het is ook niet dat ik één bepaalde jobomschrijving heb. Ik krijg vaak dingen op mijn bord die je misschien niet dadelijk bij mijn functie zou plaatsen, maar die wel door iemand gedaan moeten worden.”

Doe je deze job al lang? Wat heb je er voor nog gedaan?

Kim Boschmans: “Ik zit hier nu 8 jaar. Dit is de eerste keer dat ik zolang ergens in dezelfde functie zit. Daarvoor heb ik veel marketing en sales gedaan. Ik heb een marketing en accountancy achtergrond, dus ik kom eigenlijk meer uit het commerciële. Maar ik heb een bachelor na bachelor gedaan in de communicatie. Bij SKF ben ik gestart puur voor de marketing en externe communicatie, maar naarmate de tijd vorderde is het deeltje van marketing weggevallen omdat SKF, de afdeling logistics in Tongeren, zich niet meer extern op de markt begeeft.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Kim Boschmans: “Enerzijds ben ik niet officieel een Limburgse, ik ben geboren in Diest en ik woonde in Tielt-Winge. Mijn eerste job was in Aarschot, dus heel dicht bij mijn roots. Uiteindelijk heeft de liefde mij verder van mijn roots gehaald en ben ik naar Limburg verhuisd. Dus ik ben in Limburg op zoek gegaan naar een interessante job die dichter bij huis lag. Voor ik in deze job terechtkwam heb ik bij Aquacare in Herk-de-Stad gewerkt. Na 2,5 jaar ben ik daar gestopt omdat ik mezelf niet meer kon ontwikkelen gelijk ik dat wilde. En toen kwam SKF op het pad, hier zit ik al 8 jaar goed! Ik heb wel wat moeten werken om deze job te krijgen, het was een spannend en pittig proces. Zo ben ik 3x op gesprek gekomen en heb ik een uitgebreid assessment moeten doen vooraleer ik de job uiteindelijk kreeg.”

Maken jullie ook gebruik van sociale media voor interne communicatie?

Kim Boschmans: “Wij zijn momenteel bezig met een project om te bekijken in welke mate sociale media kan geïmplementeerd worden in de interne communicatie. Momenteel gebruiken we enkel Whatsapp voor werkgroepen. Die groepen worden ook gebruikt om op professioneel vlak snel in contact te kunnen komen met elkaar als er iets dringend nodig zou zijn. We hebben daar niet echt een plan of een strategie voor, maar daar zijn we nu wel mee bezig om dat te ontwikkelen. We zijn het nieuwe jaar wel gestart met een skf_edc Instagram pagina.”

Heb je al ooit al aan crisiscommunicatie moeten doen?

Kim Boschmans: “Weinig eigenlijk! Wij hebben daar ook een project rond gedaan. Iemand van de KULeuven heeft daar een studie rond gedaan voor ons. Wij zijn eigenlijk niet zo goed klaar voor crisiscommunicatie te doen. Uit het onderzoek is gebleken dat we niet echt een plan hebben. We hebben wel een noodplan, maar geen crisiscommunicatieplan. Dus geen plan over wie er wanneer moet worden ingelicht, wie er ter plaatse gaat, wie de bron is… We zijn sinds dat onderzoek nog steeds niet klaar voor een crisis. Ondertussen hebben we wel een basisplan, maar dat moet nog veel dieper worden uitgewerkt.”

_**Perfectie is niet haalbaar, de meest perfecte vorm van perfectie wel.**_

Welke zijn projectjes die jij zelf uit de grond hebt gestampt en ongetwijfeld fier op bent?

Kim Boschmans: “Zo zijn er wel een aantal, Positivo is daar één van. We proberen met Positivo met heel weinig inspanningen de spirit er in te houden. En dat is echt mijn kindje. Dat was mijn idee, mijn invulling, mijn uitwerking.

“Maar dat is niet mijn enige kindje hier. Het notice board is ook zo eentje. Dat bord is ontwikkeld om heel flexibel te zijn, het is ook volledig magnetisch. We werken daarop met verschillende thema’s en emojis om de boel op te fleuren, daar ben ik best wel trots op.”

Heb je nog goede raad voor een communicatiemanager in spé?

Kim Boschmans: “Goh, dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat communicatie in elk bedrijf ander is. Als je terecht komt in een bedrijf zoals dit en je bent alleen, komt er heel veel op je af, dan denk ik dat je voornamelijk moet proberen om creatief te zijn met de middelen die je hebt. Daarmee bedoel ik het budget, de tijd die je hebt en je eigen mogelijkheden. Probeer zeker niet alles zelf uit te vinden, maar spreek een netwerk aan. Communicatie is zodanig breed en er zijn zoveel trends, je moet het maar allemaal kunnen zien en volgen. Op vlak van communicatie ben ik ervan overtuigd dat je niet alles moet doen zoals de voorschriften het zeggen, durf out of the box te denken! Perfectie is niet haalbaar, de meest perfecte vorm van perfectie wel.”

This article was originally published on comma