Shana De Keyser, projectmanager en straffe madam bij Identify.Me

Shana De Keyser studeerde in juni af in de opleiding Communicatiemanagement van Hogeschool PXL. Ze vond enkele maanden later direct een uitdaging bij Identify.Me, een innovatief bedrijf dat zich specialiseert op vlak van bedrijfsidentiteiten en organisatieculturen. Identify.Me wilt bedrijven en organisaties helpen om hun identiteit te verhelderen in woord en beeld, om het vervolgens conceptueel te vertalen naar beleving op tal van manieren. Een hele uitdaging dus, maar er is geen uitdaging groot genoeg voor Shana.

by Sam Loos
by Sam Loos

Laten we er meteen invliegen. Dus Shana, je hebt vorig jaar je diploma van communicatiemanagement behaald. Hoe is het vanaf toen verlopen?

Shana De Keyser: “Mijn eerste stap in mijn carrière is een gevolg van mijn stage bij COCOMO, dat is eigenlijk het bedrijf dat zich vooral specialiseert in conceptuele bedrijfsevenementen. Hier deed ik stage als assistent event manager. Ik leerde hier zaken zoals concepten bedenken, evenementen voorbereiden en klantencontact verzorgen. Vervolgens kwam er enkele maanden na mijn stage een vacature vrij als projectmanager bij Identify.Me, een spin-off van COCOMO die op dezelfde werkvloer in Kaai.16 ligt. Ze besloten om mij op te bellen omdat ik een junior was die ze al in actie gezien hadden en ze geïnspireerd waren door het werk dat ik al verricht had bij COCOMO. Ik nam het aanbod aan en zo begon ik met werken bij het team van Identify.Me.”

Mooi om te horen dat iemand dankzij een stageperiode een kans krijgt. Maar wat doe je precies allemaal bij Identify.Me? Wat houdt je job precies in?

Shana De Keyser: “Ik ben in overleg met Identify.Me begonnen in de vorm van een IBO-opleiding, dat is voor werkgevers een interessante formule waarbij ze een groot stuk van de loonkosten kunnen compenseren door een vergoeding via de VDAB. Dat wilt zeggen dat de “opleidingskost” minder hoog wordt en ik kan groeien in de job tot het niveau waar ik volwaardig meedraai en mijn prestaties gefactureerd kunnen worden naar klanten toe. Zeker een tip aan studenten die solliciteren naar een eerste job om dit aan te halen bij de werkgever!

“Straks zal ik verantwoordelijk zijn voor het “leiden van allerlei projecten”. Met andere woorden moet ik een vlot verloop verzorgen op vlak van communicatie, budgettering tot afrekening, kwaliteit van het werk dat we opleveren, etc.. Maar dat telkens in functie van de klant zijn/haar bedrijfsdoelstellingen en context. Nu ben ik nog volledig in opleiding en nemen mijn collega’s me onder hun vleugels mee op zoveel mogelijk domeinen, meetings, brainstorms, etc… zodat ik alles meekrijg!

“Het leuke aan Identify.Me is dat de projecten zo enorm uiteenlopend zijn en de onderwerpen dus heel afwisselend zijn. Op een dag ben ik bijvoorbeeld eerst een offerte aan het opstellen, dan een workshop mee aan het begeleiden om vervolgens met de designer een visuele uiting te begeleiden. Zo breed kunnen werken, met zoveel onderwerpen in aanraking komen, dat zorgt ervoor dat ik snel stappen kan zetten op tal van domeinen.”

En hoe verloopt het proces bij Identify.Me? Als ik als bedrijf naar jullie toe kom, wat gebeurt er dan allemaal precies?

Shana De Keyser: “Dit gebeurt eigenlijk in 3 stappen. De eerste stap is ‘Define’, in deze stap gaan we het DNA van de klant definiëren. Je gaat de kern van de klant zoeken en benoemen. De tweede stap is ‘Design’ , en dat gaat over het maken van een nieuw logo, een volledige huisstijl, visuals, etc. Uiteindelijk hebben we nog de derde stap en dat is ‘Develop’. Hier gaan we het concept implementeren in de organisatie, zowel intern (bv. een cultuurprogramma of interne communicatietools) als extern (website, magazine, etc…). Identify.Me houdt het concept in lijn en werkt vervolgens met tal van partners samen die expertises hebben op hun eigen vakdomeinen.”

Komen er bij jullie dan alleen start-ups of gevestigde waarden ?

Shana De Keyser: “Ze komen beiden wel. Maar niemand komt voor “een identiteit”. Het zijn bedrijven die merken dat ze iets niet verteld krijgen, die op een kruispunt terecht komen en hulp wensen bij het nemen van de juiste richting, die worstelen met een intern of extern “probleem” dat ze willen aanpakken. Met Identify.Me wisten we op korte termijn te werken voor KMO’s (bv. EPA uit Opglabbeek), tot grote Limburgse bedrijven (bv. Flexpoint Groep) als multinationals (bijvoorbeeld Atlas Copco en OBO Bettermann). En we willen blijven groeien!”

Heb je nog verdere ambities in de toekomst of wil je niet zo ver vooruit kijken?

Shana De Keyser: “Dat is een moeilijke voor mij want er zijn nog veel dingen waarin ik geïnteresseerd ben. Zo vind ik marketing en psychologie nog heel boeiend maar zou ik het liefst nog iets bij gaan studeren in een grafische richting. Een vloek en zegen om in héél véél dingen geïnteresseerd te zijn… dan heb je soms het gevoel dat je tijd te kort hebt!”

Je hebt tijdens je opleiding communicatiemanagement al veel verwezenlijkt, waar heb je zelf het meeste uit geleerd?

Shana De Keyser: “Ik heb het meeste geleerd uit het vak evenement. Hierbij begint het met een idee en dan vind je het nog allemaal super cool. Maar eenmaal dat je het echt moet organiseren begin je pas te snappen hoe verschrikkelijk moeilijk dit wel niet is. In de realiteit is het zoveel meer. Het is wel beter als je een evenement voor een klant moet organiseren want dan leer je veel meer toepassen op wat de klant wilt. Ik mocht voor mijn evenement kiezen wat ik mocht organiseren en dat is een gigantisch verschil met werken. Op het werk moet het gefocust zijn op wat de maatschappij wilt.”

Welk vak vond je dan het meest interessant en behulpzaam nu je werk hebt?

Shana De Keyser: “Copywriting, omdat goed kunnen schrijven heel erg belangrijk is in de rol die ik nu inneem bij Identify.Me. Voor een deel ook omdat je het vak van Herve Van de Weyer krijgt en dat is echt een schatje. Herve is een opleidingshoofd die communicatie toegankelijk maakt en je er in doet geloven.”

En hoe zie jij persoonlijk de communicatiewereld nog evolueren ? Of zijn er op dit moment al trends waar jij heel sterk in gelooft?

Shana De Keyser: “Dat is een moeilijke vraag omdat ik hier nog maar drie maanden werk en ik vooral nog aan het bijleren ben. Een trend ben ik wel zeker van en dat is dat de maatschappij genoeg heeft van bedrijven die veel cijfers hebben maar die niks te vertellen hebben. Tegenwoordig is de beleving rond je bedrijf heel erg belangrijk en wordt er in functie van de klant gedacht en gehandeld. Customer centricity staat centraal. Vervolgens zien we ook dat bedrijven duurzaamheid tegenwoordig veel belangrijker vinden en dat ze willen dat dit ook deel gaat uitmaken van hun identiteit. Heel veel bedrijven zijn hier nu mee bezig. Ook Employer Branding wordt, met de war for talent, straks énorm belangrijk.”

Tot slot, nog een tip voor studenten communicatiemanagement voor als ze afgestudeerd zijn?

Shana De Keyser: “Luister naar Herve en laat je inspireren door zijn enthousiasme. Herve is god (nvdr. dat is wat hij zelf gelooft of wil laten geloven). Ook moet je proberen om communicatie te gaan ontdekken in je eigen leefwereld. Je moet kijken naar op wat voor soort manieren communicatie in jouw leven aanwezig is. Als je het gaat ontdekken in dingen die je boeiend vindt dan ga je het op een heel andere manier ervaren.”

Dat zijn mooie tips om mee af te sluiten. Dankjewel Shana en ik wens je nog heel veel succes toe bij Identify.Me.

This article was originally published on comma