Mailbox: 75 unread messages. Waar moet ik beginnen?

Het is een feit, ‘direct mails’ worden vaker genegeerd. Heb jij ook een e-mailadres enkel en alleen voor de talloze nieuwsbrieven die je elke dag opnieuw blijft ontvangen? Ze komen steeds vaker terecht in onze junkmail. In mijn geval is het zelfs zo erg geworden dat ik voor de nieuwsbrieven alleen al een apart e-mailadres heb moeten aanmaken. Steeds meer bedrijven voelen dit aan. Maar waar ligt nu het probleem?

Deze 8 fouten maken bedrijven nog altijd:

1 Verkeerde onderwerpsregel

2 Slechte timing

3 Algemeen e-mailadres gebruiken

4 Personaliseren zonder écht te personaliseren

5 Mobiele gebruikers vergeten

6 Noem je nieuwsbrief geen nieuwsbrief

7 Niet te commercieel

8 Call-to-action

1 Verkeerde onderwerpsregel

De onderwerpsregel moet inspelen op de persoonlijke interesses van de lezer, het moet mij aanspreken en niet het gevoel geven dat ze me iets willen aansmeren. Als ik het onderwerp al interessant vind, ga ik ook veel sneller de mail openen dan wanneer het iets saais is. Het onderwerp hoort relevant te zijn.

2 Slechte timing door de week

Veel nieuwsbrieven worden door de week verstuurd wanneer mensen werken en dus hebben ze de tijd niet om de nieuwsbrieven te lezen. Probeer nieuwsbrieven op een vaste dag, op een vast tijdstip te versturen. Direct mails versturen op een zondagavond zou niet vreemd zijn.

3 Algemeen e-mailadres gebruiken

Veel bedrijven hebben een mailbox dat eruitziet als volgt: “info@bedrijfsnaam.be”. Zo’n adres spreekt mij totaal niet aan terwijl ik bij een mail van een bestaand persoon sneller geneigd ben deze te openen. Zo voelt het dan ook een heel stuk persoonlijker aan en krijg ik het gevoel dat de mail enkel voor mij bedoeld is.

4 Personaliseren zonder écht te personaliseren

Direct mails voelen vaak niet persoonlijk genoeg aan. Ze beginnen met “Hallo [Naam]”. Wij weten maar al te goed dat dit gemakkelijk met één knopje in te stellen is. Wat wel fijn is, is dat direct mails vaak herkenbaar zijn aan hun lay-out. Veel bedrijven passen hun lay-out aan aan hun huisstijl waardoor ze herkenbaarheid opwekken. Dit mogen ze voor mijn part zeker verder blijven doen!

5 Mobiele gebruikers vergeten

Ik lees bij voorkeur mijn e-mails via mijn smartphone of tablet, dit is handiger en veel makkelijker. Daarom is het belangrijk dat deze e-mails aangepast worden aan kleinere, mobiele apparaten. Ze mogen niet te lang zijn en ze horen makkelijk en vlot leesbaar te zijn.

6 Noem je nieuwsbrief geen nieuwsbrief

Het woord ‘nieuwsbrief’ is een saai woord, gebruik dit woord nooit. Het bezorgt mij een afkeer en zo wil ik zelfs niet meer verder lezen.

7 Niet te commercieel

In je nieuwsbrief ga je uiteraard wat meer info geven over de producten of diensten die je aanbied, dit kan maar in beperkte mate. Vanaf het moment dat je te veel info geeft over je product of dienst ga ik de mail niet verder lezen omdat het dan té commercieel overkomt. Ik wil niet het gevoel krijgen dat ze mij iets gaan aansmeren, het is fijn dat ze mij informeren maar de keuze of ik het wil kopen of niet, maak ik nog altijd zelf. Je kan natuurlijk ook altijd info geven over wat er in en rond je bedrijf gebeurt, dat is altijd leuk maar hou het fris want je wilt enkel op een korte manier deze info brengen bij je bestaande klanten en/of potentieel nieuwe klanten aantrekken.

8 Call-to-action

Probeer verwachtingen te kweken bij je lezers. Ik vind het fijn als ze mij nieuwsgierig maken. Dit vooral als ze bijvoorbeeld binnenkort een nieuw product gaan lanceren op de website dat ondertussen een trend is geworden, dan word ik nieuwsgierig en wil ik het hebben. Ook vind ik het altijd leuk als ze mij informeren over evenementen waaraan zij gaan deelnemen. Indien dit in mijn buurt is ben ik wel bereid deze te gaan bijwonen om zo korter bij de organisatie of het bedrijf te gaan staan.

Nu je als bedrijf weet dat dit je werkpunten zijn, weet je dan ook wanneer en hoe vaak je je direct mails verstuurt? Laat mij je hierbij helpen. Zoals jullie nu wel weten is het voornaam dat je je direct mails op één bepaalde dag en tijdstip verstuurt. Dit hangt ook af van je product of dienst. Normalerwijze worden direct mails één keer om de twee weken verstuurd.

Met deze tips en werkpunten bij elkaar hoop ik leuke direct mails te ontvangen naar de toekomst toe. Nog geen voldoening aan deze tips? Check dan zeker onderstaande links.

9 redenen waarom je direct mailings worden genegeerd.

Goede nieuwsbrieven opstellen doe je zo:

Hoe vaak moeten direct mailings of nieuwsbrieven verstuurd worden?

This article was originally published on comma