Wie leidt wie?

Het ziet er zo simpel uit. Je doet het paard een halster om, je klikt het touw aan het halster en je neemt het paard mee naar waar je maar heen wilt. Jij leidt en hij volgt.
Dat dacht ik tenminste.

Toen ik Elody net had en hij nog niet fit genoeg was om te rijden, leek het mij een goed idee om samen te gaan wandelen. Ik nam hem mee uit de stal, de weg op en whoeps! Daar vloog hij alle kanten op.
Mijn vorige paard deed dat niet, die klikte je aan en die nam je mee waar je heen wilde.
Elody niet, hij trok en duwde, rende en graasde en ik had er geen bal over te vertellen.
Op de hengstenkeuringen zag ik wel hoe men hengsten leidt, maar dat was niet wat ik in gedachte had. Ik hoopte het iets vriendelijker te doen.

Gelukkig vond ik les op de manier die ik voor stond; kaders aangeven, niet over mijn grens laten gaan, ruimte geven, aandacht houden, zélf gefocust blijven (!), op mijn plaats blijven, me niet van mijn stuk laten brengen, niet aan het hoofd trekken (oei wat moeilijk!), terug de kaders aangeven, langzaam bewegen zodat het paard mij kan volgen (o, hij gaat sneller dan ik), toch weer de leiding over nemen en vooral blijven ademen :-)

Ik heb er drie jaar over gedaan voordat ik Elody kon leiden met respect voor zijn ruimte, hij voor mijn ruimte en dat we sámen lopen. Dus niet hij zijn route en ik er achteraan, of ik mijn ding doen en hij moet maar mee.
Waarom zo lang?
Ik was gewend om aan de kant te gaan als iemand ruimte nodig heeft. Voor een paard een signaal dat hij meer ruimte kan nemen en dus is het weg, dat evenwicht.
Elody is een paard die met een windvlaag geactiveerd is. Samen wandelen liep vaak uit in samen wegwaaien. Ik heb geleerd om mijn eigen energie naar beneden te brengen op zo’n moment. Zijn energie omhoog? Zoem! Mijn energie naar beneden.
Ik heb heel wat spannende momenten meegemaakt, hij is vluchtig als kwikzilver. Geef een vinger en je kan op zoek naar je hand.
En nu? Ik geniet van zijn kracht en van mijn vastberadenheid in het leiden. Ik geniet van alles wat ik heb mogen leren en nu in de praktijk kan brengen.

En Elody? Die kan genieten van een ontspannen wandeling; hij hoeft niet meer steeds op te letten want hij heeft een mens met verantwoordelijkheid die doet wat nodig is om veilig samen te zijn. Hij mag zich overgeven.

Beelden zijn gemaakt door Coen de Cock.
Muziek is van Lost Frequencies (Beautiful life)

This article was originally published on paardentaal