Ziekenhuisbeleid waarborgt patiëntidentiteit

Een belangrijke voorwaarde van het ziekenhuis is dat je weet wat de regels van privacybescherming van de patiënt inhouden. Natuurlijk is dit een protocol wat geldt bij eender welk ziekenhuis. Maar toch hoe speelt het zich af achter de schermen, hoe ziet dit uit? Gezien ik in het ziekenhuis werk, lijkt het me leuk jullie eens mee te nemen naar de afdeling ‘patiëntbescherming’ i.p.v. de afdeling ‘patiëntbehandeling’.

Waar gaat het naartoe?

Ik merk niet alleen in mijn studiegebied dat alles moderner word, maar in de verschillende sectoren zoals; de zorgsector, is verandering en modernisering een belangrijke tool. Alles gaat tegenwoordig digitaal, behalve als we spreken over recepten, medicatie en Interne verwijsbrieven. Bij deze categorieën gaat de voorkeur nog steeds uit naar papier. Dit komt simpelweg omdat het papieren op korte termijn zijn (ze gaan van afdeling naar afdeling), het wordt uiteraard wel allemaal in een systeem genoteerd. Het ziekenhuis heeft voor al zijn paper-waste een bedrijf ten dienste die ervoor zorgt dat alle vertrouwelijke informatie word vernietigd. Ook heeft elke afdeling op het ziekenhuis zijn eigen papierversnipperaar zodat niks in de verkeerde handen terechtkomt.

De digitale helpende hand

Efficiëntie is een van de kernwaarden die wij moeten hanteren op ons werk. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht werkt daarom met een digitaal systeem. Het systeem wordt gebruikt onder alle Limburgse ziekenhuizen. Het systeem helpt dokters met het opvragen en versturen van digitale beelden naar ziekenhuizen in heel Limburg. Waardoor dus een mail, wat vaak onhandig is en vaak onvolledige informatie van de patiënt weergeeft, in principe niet nodig is. Het systeem is ook zo geprogrammeerd zodat alle informatie vertrouwelijk blijft. Het wordt gebruikt wanneer specialisten vragen hebben aan andere specialisten over hun patiënt. Het is ook mogelijk dat een patiënt wordt getransporteerd van een ziekenhuis in Noord-Limburg naar het ziekenhuis in Maastricht, dat resulteert dat er soms wat mist uit het dossier van een patiënt. Vaak moeten deze bestanden dan verstuurd worden omdat het dossier van de patiënt onvolledig is. Het systeem garandeert het ziekenhuis dat een patiënt zo snel mogelijk en optimaal wordt geholpen. Je kunt het ook een beetje vergelijken als je bijvoorbeeld een fitness coach, fysioloog en voedingscoach hebt… in principe moet de fitnesscoach jouw voedingsschema kennen, van daaruit kan hij je verder helpen. En je fysioloog vind het natuurlijk ook prettig als je precies zegt welke oefeningen je doet in de fitness zodat hij eventuele blessures kan voorkomen en verhelpen.

Tot aan de lijn en niet verder

Zodra je een contract van een ziekenhuis ondertekend, moet je je aan een aantal voorwaarden houden die zich vooral richten naar de patiënten. Bijvoorbeeld ik mag niet gaan spreken over patiënten die in en uit het ziekenhuis komen. Stel dat zich er iets heeft afgespeeld op mijn afdeling. Er wordt van mij verwacht dat ik erover zwijg, dit voor de privacy van een patiënt. Ook als je erachter komt dat iemand van je vrienden of kennissen in het ziekenhuis liggen, vereist men professionaliteit, dus mondje dicht. Als je dit echter wel zou doen, kan je je baan wel eens verliezen, het zit er dik in! En waarschijnlijk zullen er nog wat andere repercussies volgen die we liever niet willen ondervinden. Daarvoor ga ik mij natuurlijk ook niet als proefkonijn aanbieden. Misschien voelt iemand zich van jullie wel geroepen? In the name of knowledge?