Bernadet Wehenkel: “Creëren en verbinden, dat wil ik nog meer doen”

Bernadet Wehenkel — by Stefaan Jossart
Bernadet Wehenkel — by Stefaan Jossart

Dag lieve vrienden, afgelopen week zat ik samen met Bernadet Wehenkel, dé copywriter van I LOVE Network. Ik was nieuwsgierig naar haar verhaal want ik heb hier en daar gehoord en gelezen dat haar leven een aantal wendingen heeft genomen de laatste jaren. Voor ik haar mocht interviewen kreeg ik de kans om met haar samen te werken aan het verhaal over Gama. Dat was superaangenaam. Niet alleen verbeterde Bernadet mijn tekst, maar ze gaf ook feedback mee. Aangezien ik graag een pen vasthoud en op een toetsenbord tokkel, was dat meer dan welkom.

Bezige bij

Bernadet heeft een blog en een website. Ze heeft een job en is zelfstandige in bijberoep. Ze houdt van lezen, schrijven en van de natuur. Én ze organiseert wandelingen. “Soms heb ik te weinig tijd”, gaat ze van start wanneer ik opmerk dat ze een bezige bij is. “Ik heb heel veel interesses en ik ben vooral bezig met creatieve dingen. Ik ben verslaafd aan lezen en daarnaast schrijf ik en maak ik ook heel graag foto’s.” In haar blog Verwonderhoekje combineert ze schrijven, fotografie en haar liefde voor natuur. Voor lekker eten en fijne wandelingen met vrienden is ook altijd ruimte. Dan mag de rest even blijven liggen.

Ochtendgloren — by Bernadet Wehenkel
Ochtendgloren — by Bernadet Wehenkel

De grote sprong

Bernadets verhaal begon in 2015. Toen werkte ze al bijna negen jaar voor Mediahuis op de customer serviceafdeling. Ze voelde het al een tijd kriebelen en wou een andere weg inslaan. Maar eerst moest het een en ander op een rijtje gezet worden. Bernadet vertelt: “Ik begon met analyseren. Wat zou ik nu eens heel graag willen doen? En wat kan ik?” De loopbaanbegeleiding die ze volgde, was heel waardevol en hielp haar om een beslissing te nemen. In november 2015 zei Bernadet haar job op.

Wilde orchis — by Bernadet Wehenkel
Wilde orchis — by Bernadet Wehenkel

Na tweeëntwintig jaar aan het werk te zijn geweest, had ze nood aan een time-out. De tijd die daarop volgde heeft Bernadet veel verschillende dingen gedaan. Zo heeft ze als vrijwilliger gewerkt, sloot ze zich aan bij een organisatie en begon ze met netwerken. Ze ontmoette veel mensen die haar vooruit hielpen en adviseerden. “Ik heb mijn blik en mijn wereld letterlijk verruimd terwijl ik op zoek ging naar mijn volgende job. Dat moest een job zijn met een link naar de natuur. Alleen kwam ik acht maanden later tot het besef dat er te veel concurrentie was in die sector. Er zijn vele anderen die veel meer kennis en ervaring hebben dan ik.”

De volgende stap

Tijd voor een nieuwe denkpiste. Naast natuur was schrijven gelukkig ook altijd een deel van Bernadets leven: “Lezen en schrijven zijn altijd rode draden geweest. Mensen die mij al wat langer kenden, raadden mij aan om als zelfstandige te beginnen en te gaan schrijven in opdracht. Het grootste deel van mijn loopbaan was ik ook bezig met communicatie.”

“Probeer het gewoon eens”, dacht Bernadet en ze sprong. Diezelfde week kreeg ze ook nog enkele jobaanbiedingen. Begin januari startte ze met haar job als parttime plattelandsontwikkelaar en richtte ze haar onderneming Verhaallijnen op. Daarnaast ging ze ook van start als freelance reporter bij Het Belang van Limburg. In maart werd Bernadet gecontacteerd door Gama van I LOVE Network. Hij zocht creatievelingen en zij was er één, een startende freelance copywriter/tekstschrijver/storyteller. Ze ging achter de schermen aan de slag als copywriter en in het najaar kwam storytelling er ook bij: “Het leuke daarvan is dat ik andere ondernemers en creatievelingen ontmoet en hun verhaal kan brengen in de online magazines van I LOVE Network. Ik raak telkens weer geïnspireerd door mijn gesprekspartners”, vertelt Bernadet enthousiast.

De intro van enkele verhalen die Bernadet voor I LOVE Hasselt schreef
De intro van enkele verhalen die Bernadet voor I LOVE Hasselt schreef

Extra begeleiding en persoonlijke touch

Zoals ik eerder al aanhaalde, verbetert Bernadet niet alleen teksten, maar geeft ze ook feedback mee. Die extra begeleiding en de persoonlijke touch ziet ze als een meerwaarde, en haar klanten, andere ondernemers, ervaren dat ongetwijfeld ook zo. Ze stelt zich daarbij ook altijd in de plaats van de schrijver van een tekst. Jarenlange ervaring en bijscholing hebben haar sterk gemaakt in copywriting. Bernadet herinnert zich: “Ik help anderen graag om betere teksten te schrijven. Ik heb het zelf ook moeten leren. Voor een groot deel was dat training on the job, wat heel waardevol was.”

“Ik heb nu veel meer contact met anderen”

Bernadet heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt, een scherpe wending gegeven aan haar leven. “Wat is er nu veranderd?” vraag ik haar. Daar moet ze niet lang over nadenken. “Het grootste verschil is dat ik nu vaker buitenkom”, vertelt ze al lachend, “Ik heb veel meer contact met anderen, wat ook veel boeiender is. Ik heb twintig jaar aan een bureau gezeten en op een binnendienst gewerkt. Nu heb ik de balans gevonden tussen thuiswerken, alleen ik en mijn computer, en buitenkomen en andere mensen ontmoeten.”

Over vijf jaar ziet Bernadet Verhaallijnen als haar hoofdberoep en wil ze nog elke dag versteld staan van de mooie wendingen die haar leven genomen heeft. Ook is ze van plan om haar blog uit te bouwen tot een interactief platform van verwondering. Daarnaast staan er nog enkele dingen op het programma, zoals fotografie. Natuurlijk wil ze goed haar boterham kunnen verdienen met wat ze graag doet. Maar ze wil vooral blijven geïnspireerd raken, blijven groeien en creëren en anderen mensen vooruithelpen en inspireren. “Creëren en verbinden, dat zijn dingen die ik meedraag en die ik nóg meer wil doen”, besluit ze.

Screenshot blog Verwonderhoekje
Screenshot blog Verwonderhoekje

Op het einde van ons gesprek geeft Bernadet nog enkele tips mee voor mensen die vast komen te zitten en die nood hebben aan verandering in hun leven: “Doe het gewoon. Het is een kwestie van leren loslaten van hetgeen dat je kent en vertrouwen hebben in de toekomst. En wees bereid om hulp en advies te vragen aan anderen. Samen kan je zoveel meer.”

Zo, dat was mijn kennismaking met Bernadet, lieve vrienden. Ik wens haar oprecht het allerbeste toe. Heb je zin om mee te gaan op een ontspannende wandeling in een mooie omgeving, waarbij je ook nog eens nieuwe mensen leert kennen? Daarover kan je ook alles terugvinden op de blog Verwonderhoekje. Geen zin om te gaan wandelen? Dat is oké, want deze blog kan je gewoon vanuit je luie zetel lezen en volgen. Je kan Bernadet ook volgen op Instagram. Ben je ondernemer en heb je een wervend schijfster nodig? Dan kan je terecht op haar website Verhaallijnen. Bernadet helpt je graag verder.