Waarom het Belgische merk Essentiel vuurwerk geeft als je een kamer betreedt

Er is een merk dat mijn brein simpelweg ‘platlegt’. Total loss. Of om het in de woorden van het merk zelf te zeggen: vuurwerk creëert in mijn hoofd.

Dat merk heet Essentiel. Omdat ik dag in dag uit bezig ben met branding, vragen mensen mij vaak of ik nog wel gevoelig ben voor wat merken met onze hersenen proberen te doen. En gelukkig – ik zeg bewust niet ‘helaas’ – durf ik vol overtuiging te zeggen dat ik zeer ontvlambaar ben voor merken met een goede branding.

My guilty pleasure? Alle ‘trucjes’ van de brandingfoor probleemloos hun werk laten doen en mij gewillig laten meevoeren naar een wereld vol sterke associaties, knappe merkbeleving en identiteitscreators. Hét overtreffende verschil bij het Belgische kledingmerk Essentiel: ze slagen erin om mij die wondere wereld niet in te voeren, maar in te schieten. Als vuurwerk dus. 

Het merk begon als ‘OpmerKelijk gewoon’ met vier T-shirts in dertig kleuren. Maar de afgelopen achttien jaar hebben ze hun plekje in de fashionwereld veroverd met een positionering die ‘gewoon OpmerKelijk’ is. Essentiel heeft een merk met een sterke identiteit gebouwd dat gaat voor verrassende kleding met een knipoog.

Kleurrijke prints, luxueuze accessoires en bijzondere combinaties van stoffen hebben allemaal als doelstelling hun merkbelofte waar te maken: ‘there will be fireworks’. Niet onbelangrijk om te weten als je een kamer betreedt in een van hun outfits. ;-) En dus zeker niet weggelegd voor een grijze muis die het liefst verdwijnt achter het behang. Mijn man vindt dat de prints soms een beetje lijken op gordijnen, maar eigenlijk vind ik dat net geweldig, want die hangen nog altijd voor dat behang, niet?

Dat Essentiel wil verrassen neemt het merk niet alleen bij het creëren van collecties heel letterlijk, maar ook in de manier waarop het collecties op de markt brengt. Niet twee, maar negen (!) collecties worden er jaarlijks gelanceerd in hun webshop en winkels. En ook al zijn ze van ‘OpmerKelijk gewoon’ naar ‘gewoon OpmerKelijk’ gegaan, toch sluiten ze mooi aan bij de visie waarin ik rotsvast geloof: OpmerKelijk ben je nooit alleen. Essentiel investeert in samenwerkingen met andere inspirerende of invloedrijke mensen en merken. Eentje daarvan is bijvoorbeeld Disney.

Dat een van hun laatste collecties jurken en laarzen heeft waarbij een ster centraal staat, maakt bij de onderneemSTER in mij iets los. Want Essentiel slaagt erin om mensen niet alleen maar te kleden met collecties, maar vooral ook met emoties. En vuurwerk uiteraard. 

OpmerKelijke groeten

Katlijn

This article was originally published on vrouwelijkestarters