Lynn Van den Bergh: "Mijn kinderdroom is uitgekomen!"

Dag, lieve vrienden! Vandaag ontmoet ik een van de grootste dierenvrienden van Antwerpen: Lynn Van den Bergh. Nabij het Harmoniepark startte Lynn een jaar geleden haar eigen hondenspeciaalzaak genaamd ‘Pawlov’. Ettelijke keren reed ik met tram 15 voorbij haar winkel, nieuwsgierig naar binnen kijkend en fantaserend over het hebben van een eigen hond. Vandaag stap ik de winkel eindelijk binnen. Ik word vriendelijk begroet door Lynn. Ook haar ontzettend schattige Keeshondje – Bowie – verwelkomt me met een blafje. Bowie blijkt een enorm fotogeniek en flodderig hondje te zijn!

Bowie - de mascotte - zorgt dat zijn baasje uitblinkt.
Bowie - de mascotte - zorgt dat zijn baasje uitblinkt.

“Het is nu of nooit!”

De beslissing om een hondenspeciaalzaak te starten, ging voor Lynn niet over één nacht ijs. “Eigenlijk was dit mijn kinderdroom en ben ik altijd al een grote dierenvriend geweest. Toen ik amper drie jaar oud was, vertelde ik mijn moeder dat ik later dierenarts wou worden en dat ik een boerderij wilde kopen. Ik heb ook altijd honden gehad. Ik ging er heel graag mee naar de hondenschool. Ik babbelde vaak met vrienden over ideeën voor leuke dierenspulletjes die ik zou kunnen verkopen. Maar toen waren dat gewoon maar dromen”, legt ze terugblikkend uit.

Marie, de tweede mascotte, was vandaag helaas niet aanwezig. Toch willen we haar ook even in de bloemetjes zetten.  — by @pawlovsdog
Marie, de tweede mascotte, was vandaag helaas niet aanwezig. Toch willen we haar ook even in de bloemetjes zetten.  — by @pawlovsdog

Ongeveer een jaar geleden besloot Lynn van haar droom een doel te maken. “Zo’n anderhalf jaar geleden werd ik door mijn werkgever ontslagen. ‘Wat moest ik de rest van mijn leven gaan doen?’ vroeg ik me toen af. ‘Het is nu of nooit!’ dacht ik. En toen hakte ik de knoop door.” Het valt me op dat Pawlov niet het typische uitzicht heeft van een dierenspeciaalzaak, omdat de winkel zich aan de statige Belgiëlei – nr. 207 – in een charmant rijhuis bevindt. “Toen ik dit pand tegenkwam, werd ik er meteen verliefd op! De etalage doet denken aan de winkeltjes van vroeger in Parijs. Ik voel me hier thuis en het is ook de bedoeling dat klanten het hier gezellig vinden.”

Lynn verkoopt enkel natuurlijke hondenvoeding
Lynn verkoopt enkel natuurlijke hondenvoeding

Pavlov doet een belletje rinkelen

De naam ‘Pavlov’ doet voor mij als psychologe in spe een belletje rinkelen. De wetenschapper Pavlov gaf zijn honden te eten nadat hij een bel luidde, en ontdekte later dat de honden al begonnen te kwijlen wanneer ze de bel hoorden, maar nog geen eten konden ruiken of zien. “Ik heb wel tienduizend namen afgewogen! Aan de universiteit van Gent heb ik Kunstwetenschappen met een minor in Ethiek en Moraalfilosofie gestudeerd. Toen leerde ik het Pavlov-experiment kennen. Van ‘Pav’ maakte ik ‘Paw’ om naar hondenpootjes te verwijzen. En ‘lov’ kan verwijzen naar ‘love’. Toen die naam tot me doordrong, belde ik onmiddellijk mijn vrienden en familie wakker om mijn Eurekamoment mee te delen!” vertelt ze heel enthousiast.

Op de 1e verjaardag van Pawlov kregen klanten een goodiebag mee naar huis! — by @pawlovsdog
Op de 1e verjaardag van Pawlov kregen klanten een goodiebag mee naar huis! — by @pawlovsdog

Design en natuurlijke voeding

De gevel en het interieur verraden al dat Pawlov geen ‘gewone’ hondenspeciaalzaak is. Zouden we die originaliteit ook in de inhoud terugvinden? “Ik stop enorm veel tijd in het zoeken naar originele producten, zoals handgemaakte halsbandjes, leibanden en speelgoedjes van kleine zelfstandigen. Ondertussen hebben we ook onze eigen collectie bandana’s!” zegt ze blij. “Ik ben ook altijd oprecht tegen mijn klanten: als ik merk dat een product niet op hun hond past, dan zeg ik dat eerlijk.” Ook design lijkt een belangrijke rol te spelen in het hele gamma. “De meeste dierenspeciaalzaken verkopen enkel felgekleurde hondenmanden met typische motiefjes zoals hondenpootjes. Dat is wel schattig, maar dat vloekt ontzettend met ons hedendaags interieur. Dat probleem probeer ik op te lossen door op zoek te gaan naar het juiste design.” Ik spot ook helemaal geen klassieke voedingsmerken in de rekken. “Klopt, ik verkoop enkel natuurlijke hondenvoeding, zonder artificiële toevoegingen zoals bewaarmiddelen en kleurstoffen. Op die manier voorkom ik graag dat honden spijsverteringsproblemen krijgen.”

Bowie is erg blij met zijn stoere bandana! — by @pawlovsdog
Bowie is erg blij met zijn stoere bandana! — by @pawlovsdog

“Vertel je mijn vrienden dat ik nog leef?”

Ik vermoed dat zo’n creatieve jongedame met het hart op de juiste plaats wellicht nog veel in petto heeft. Dat blijkt gauw te kloppen: “Ik zou sowieso een aantal producten zelf willen leren maken, zoals bijvoorbeeld unieke halsbandjes die zowel uit leer als uit textiel bestaan. Ik ben tegenwoordig zo verslaafd aan denim-materialen voor honden! Omdat ik héél veel ideeën heb, ben ik nu al aan het experimenteren met mooie spullen. Momenteel heb ik nog niet voldoende tijd om dit plan volledig uit te werken, maar hopelijk ga ik daar over een aantal jaren mee aan de slag.” Ondertussen doet Bowie allerlei kunstjes om een snack te verdienen. Lynn vraagt me tenslotte om een gunst: “Wil je in je verhaal alstublieft aan mijn vrienden vertellen dat ik nog leef en dat ik beloof dat ik binnenkort wel wat meer tijd voor hen vrijmaak? Ik kan moeilijk onder woorden brengen hoe ik na een jaar nog altijd supergelukkig ben als ik hier ’s ochtends aankom. Mijn droom is uitgekomen! Ik hoop dat ik dit nog heel lang kan blijven doen…” zegt ze met een BIG smile. “In januari heb ik geprobeerd een week verlof te nemen, maar ik ben er niet in geslaagd om de winkel los te laten. Na een paar dagen stond ik hier al terug!” lacht ze.

Klanten komen niet alleen voor de producten, maar ook voor een gezellige shopbeleving! — by @pawlovsdog
Klanten komen niet alleen voor de producten, maar ook voor een gezellige shopbeleving! — by @pawlovsdog

Lieve vrienden, ben je of ken je een honden- of kattenliefhebber die naar hartenlust in deze winkel zou willen snuisteren? Laten we gauw eens langsgaan bij Lynn voor een cadeautje aan onze viervoeter, dat stiekem ook een beetje een cadeautje aan onszelf is. Wie niet bij de deur woont, kan ook steeds een kijkje nemen in haar webshop op www.pawlov.be. Je kan Pawlov ook volgen op www.facebook.com/pawlovhondenspeciaalzaak/ of www.instagram.com/pawlovsdog.

Belgiëlei 207, Antwerpen
Belgiëlei 207, Antwerpen

This article was originally published on iloveantwerp