Bert Van Rompaey: "Ik word blij van iederéén gelukkig maken!"

Dag, lieve vrienden! Toen ik een poosje geleden door de nieuwsberichten op Facebook heen flaneerde, viel mijn oog op het elegante logo en de prachtige foto’s van de pasta’s van Flâneur. Vandaag leer ik Bert Van Rompaey – de eigenaar van het spaghettirestaurant – kennen. Hij komt vrolijk met zijn fiets aangereden en biedt me meteen een koffietje aan. Het valt me al snel op dat hij van mensen pleasen houdt.

Bert en ik
Bert en ik

Antwerpen-Zuid is het kleine Parijs

“Ik ben zelf ook een 'flâneur',” vertelt hij dromerig. “Dat is iemand die genietend en zonder bestemming rondwandelt - flaneert - tot hij een interessant zaakje ziet en daar binnengaat. In de jaren ’70 en ’80 zag je in Parijs regelmatig flâneurs gekleed in lange jassen en bolhoeden. Ik zie mijzelf ook als iemand die kan genieten zonder een doel te hebben.” Trots doopt hij Antwerpen-Zuid als ‘het kleine Parijs’.

Het eerste spaghetti-bolognaise-restaurant in Antwerpen
Het eerste spaghetti-bolognaise-restaurant in Antwerpen

“Met klanten omgaan geeft me energie!“

Flâneur bestaat nu zeven maanden en bevindt zich in de Leopold Dewaelstraat op het nummer 20. Dit is het eerste spaghetti-bolognaise-restaurant in Antwerpen. Bert had behoorlijk wat ervaring in de horeca opgedaan voor dat hij als ondernemer begon. “Op een gegeven moment moet je een klik maken. Vijf jaar geleden is dat gebeurd. Dan ben ik ambitieuzer geworden. Ik merkte al snel dat klantenomgang mijn passie is.” Wat zijn hart sneller doet slaan zijn het management en de vriendelijke omgang met de klanten. “Ik merkte dat het management mij heel hard lag. Ik moet me verplichten om dagelijks een uur in de zaal te staan, want ik verlies energie door te veel met administratie en paperassen bezig te zijn. In de zaal staan en met de klanten omgaan gééft mij energie. Ik hou ervan om hun dag goed te maken…” vertelt hij met een BIG smile!

Bert is niet uit de zaal weg te slaan
Bert is niet uit de zaal weg te slaan

“Eigenlijk ben ik zelf geen fervente spaghetti-bolognaise-eter…“

Het valt me echter op dat Bert in zijn carrière wel een heel grote sprong van personeelslid tot manager heeft moeten maken. Dat lijkt me een bijzonder moedige move. “Ik heb getwijfeld, omdat ik zelf eigenlijk geen fervente spaghetti-bolognaise-eter ben… Dat was de keuze van mijn twee vennoten destijds. Maar in je beroep moet iets van jou zitten. De reden dat ik deze zaak overnam is dat de klanten voor mij het belangrijkste zijn. Toch ga ik de kaart nog wel uitbreiden.” Een restaurant uitbaten is allesbehalve vanzelfsprekend. “Wat ik vooral heb geleerd is om hulp te vragen aan vrienden en zelfs aan klanten. Ik heb geleerd om hun opinie mee te laten spelen in het maken van beslissingen.”

Klanten lopen niet binnen-en-buiten om pasta te eten, maar komen voor een gezellige en uitgebreide beleving
Klanten lopen niet binnen-en-buiten om pasta te eten, maar komen voor een gezellige en uitgebreide beleving

De stijl slaat aan bij jong en oud

Als ik rondkijk in de zaak dan merk ik op dat het interieur een charmante combinatie is van klassieke en moderne stijlen met een speelse toets. “Heel wat restaurants doen tegenwoordig aan ‘hoe minder dat het kost, hoe hipper dat het is’, bijvoorbeeld door paletten als zetels te gebruiken. Door ons interieur keren we terug naar hoe het vroeger was, naar het chique en naar kwaliteit. En het slaat aan bij jong en oud!” vertelt hij tevreden. Lachend voegt hij daar nog aan toe: “Zeker de ouderen zijn blij dat ze niet weer op zo’n palet moeten gaan zitten.” Benieuwd vraag ik hem of dit ook zijn eigen persoonlijke stijl is, waarop hij antwoordt: “Nee, ik denk dat ik een modernere stijl verkies. Maar ik vind dat als je uit eten gaat, je elementen moet zien die je tot rust brengen. Een donkere omgeving met hier en daar gouden elementen brengen je meer op je gemak dan een te strakke, witte omgeving.”

Een tijdreis door licht en donker  — by @handirighislaine
Een tijdreis door licht en donker  — by @handirighislaine

“De klant maakt onze recepten.“

Een voordeel is dat je bij Flâneur vlot kunt kiezen tussen een zestal pasta’s en een reeks heerlijke wijnen. Voor wie wat lichters wil is er nu ook een slaatje van de week. De eenvoudige gerechten zijn echter bewust op kwaliteitsvolle recepten gebaseerd. “Voor de eerste bolognaises hebben we samen gezeten met sterrenchefs. We hebben heel veel vrienden en familieleden laten proeven. We namen hun feedback mee, om zo tot onze ideale bolognaise te komen! Ik maak mijn personeel ervan bewust om met alle commentaren van klanten ook werkelijk iets te doen. Het is uiteindelijk de klant die onze recepten en gerechtjes maakt!” legt hij geïnspireerd uit.

Antwerpen-Zuid: het kleine Parijs
Antwerpen-Zuid: het kleine Parijs

Dromen van een high level Flâneur

Ondertussen speelt er op de achtergrond een jazzdeuntje. Het gesprek stroomt in de richting van ambitieuze dromen en wilde wensen. “Ik zou graag een klein restaurantje openen met superlekker eten. Een soort van ‘high level’ Flâneur met een vijftal 'signature dishes' – bestsellers – op de kaart, waaruit de klant kan kiezen.” Nieuwsgierig vraag ik wat hem zo blij maakt aan dit toekomstidee, waarop hij vastberaden antwoordt: “Dat ik iederéén gelukkig ga maken! In onze huidige zaak maken we vooral spaghettiliefhebbers gelukkig. Jongeren komen hier graag, omdat de gerechten niet al te duur zijn. Al hebben we ook de duurdere wijnen in huis. In de ‘high level’ versie van Flâneur kunnen de mensen wat chiquer uit eten gaan.” Ik vertel dat zijn ogen ontzettend twinkelen, wanneer hij spreekt over mensen gelukkig maken. “Ja, dat zeggen veel mensen,” lacht hij. De rode draad doorheen Berts carrière wordt heel duidelijk: hij doet niets liever dan zoveel mogelijk mensen plezieren.

Lieve vrienden, graag spoor ik jullie aan om van het rijkste recept te gaan proeven. De ingrediënten bestaan uit een stevige portie toffe bediening, een tijdreis doorheen de rustgevende omgeving en superlekkere spaghetti’s of slaatjes. Vergeet Bert ook niet even tegen te houden voor een praatje, tenminste als hij jou niet voor is!

Neem ook een kijkje op: www.flaneur.be en www.facebook.com/flaneurspaghetti/