Vloggen for dummies

Ooit zei een wijs man: “Goed begonnen is half gewonnen”. Nee, dit keer heb ik het niet over ons opleidingshoofd Herve van de Weyer die zorgde voor een knaller van een eerste schooldag. Wij, studenten die kozen voor de masterclass PR, zijn een kijkje gaan nemen op de Dag van de Digitale Communicatie georganiseerd door KORTOM. Het evenement, dat plaatsvond in het Vlaams Parlement, omvatte veel interessante lezingen met o.a. eentje over vloggen, bloggen maar dan met video. Anissa Bougrea en Bart Meerse vertellen over het opkomende fenomeen dat heel de digitale communicatiewereld overneemt.

Logo socialemediaburo.be
Logo socialemediaburo.be

Aan de slag met online video
Overal waar ik ga of sta zie ik mensen vloggen. Waarom? Voor het aankondigen van een evenement of om zaken gemakkelijker in beeld te brengen. Tien jaar geleden zouden mensen je nog vreemd aankijken maar vandaag de dag is dit de normaalste zaak van de wereld volgens Anissa Bougrea en Bart Meerse van socialemediaburo.be. Zij waren gastsprekers op de Dag van de Digitale Communicatie. Anissa en Bart zijn van mening dat online video de hele digitale communicatiewereld overneemt. Daarom leek het mij dan ook de meest logische keuze om naar hun tips en tricks voor het maken van een goede video te gaan luisteren in hun lezing: aan de slag met video.

Edge Rank
De lezing begon met een korte interactieve vragenronde. Vervolgens maakten ze het belang van online video duidelijk door de voordelen van video te overlopen en ons enkele cijfers mee te geven. Ook hadden ze het over de basistechnieken en inzichten die je nodig hebt om een goede online video te maken: hou je smartphone altijd horizontaal, zorg voor goede belichting en zoom zeker niet in tijdens het filmen. Ik leerde zelfs de term Edge Rank. Edge wat!? Wel, Facebook wil in de toekomst een videoplatform worden en Edge Rank is het algoritme van Facebook dat bepaalt wat mensen in hun tijdlijn te zien krijgen. Bij het gebruiken van een video kom je op meer tijdlijnen want Facebook wil je hiervoor belonen. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar als ik iets wil promoten gebruik ik in het vervolg een leuke video!

Goed monteren is the key
“Ik wil ook leuke video’s maken”, heb ik al vaak gedacht. Klein probleempje: hoe maak ik van die mooie en interessante filmpjes? Gelukkig hebben Anissa en Bart enkele gemakkelijke gratis apps aan ons voorgesteld. Quik en Splice zijn twee bekende apps voor het maken van leuke video’s. Ook Boomerang, wat veel mensen al op instagram gebruiken, is eigenlijk een leuke tool om wat meer leven in je video te blazen. Liggen deze apps je niet zo goed? Geen probleem! Er is altijd nog Magisto, Lomotif of Ripl.

Quik - gratis app voor het monteren van video's
Quik - gratis app voor het monteren van video's

Vloggen is de toekomst
Het is ondertussen duidelijk dat online video’s maken het wint van een simpele blog of status. Actieve sociale media gebruikers nemen geen genoegen meer met het lezen van een lange tekst. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en kan video’s maken, toch? Nee, na deze lezing besef ik dat het allemaal niet zo eenvoudig is en dat je series moet nadenken voor je aan een video begint. “Leer van je fouten, gebruik eenvoudige oplossingen en win veel tijd door video’s te maken”, zeiden Anissa en Bart op het einde van hun lezing. Woorden die je maar beter kan onthouden.

This article was originally published on comma