"Als je als bedrijf geen online verhaal te vertellen hebt, leef je niet bij de mensen"

Ik sprak met oud-student, en tevens ook veelvuldig groepslid, Birger Meuwis. Birger verliet onze Hogeschool niet als modelstudent maar wel als een van de weinigen die meteen een job te pakken kreeg. Ik vroeg Birger hoe het laatste jaar verlopen is.

Birger Meuwis (rechts) viert samen met zijn goede vriend Gert Geukens (links) zijn diploma. — by Noah Vermeulen
Birger Meuwis (rechts) viert samen met zijn goede vriend Gert Geukens (links) zijn diploma. — by Noah Vermeulen

Birger, jij bent in 2017 afgestudeerd als communicatiemanager aan de Hogeschool PXL. Hoe heb je de tijd aan onze Hogeschool en name de richting communicatiemanagement ervaren?

Birger Meuwis: “Iedereen die me kent, weet dat ik geen modelstudent was. Naast het feit dat ik voor Frans een jaar extra nodig had, werd het behalen van een 10/20 bijna een gewoonte. Telkens weer met de hakken over de sloot. Tot grote frustratie van mijn ouders en de lectoren. Toch lag dit zeker niet aan mijn inzet, maar eerder aan mijn leerstoornissen zoals Dyslexie en ADD. Ondanks deze leermoeilijkheden heb ik geleerd hiermee om te gaan doorheen de jaren.

“Het was niet altijd even gemakkelijk om mij door (vooral de Franse) taken heen te slaan, maar toch ben ik blij dat ik deze opleiding gevolgd heb. Toen ik 5 jaar geleden aan de opleiding communicatiemanagement begon, had ik geen enkel idee van wat de toekomst mij zou geven. Achteraf gezien kan ik hier alleen maar tevreden mee zijn.”

Saraland in Molenheide, een van de grootste indoorspeeltuinen van België. — by Noah Vermeulen
Saraland in Molenheide, een van de grootste indoorspeeltuinen van België. — by Noah Vermeulen

Je ving je stage aan bij Park Molenheide, hoe kwam je daar terecht?

Birger Meuwis: “Als kind was mijn droom om ooit in een pretpark zoals Bobbejaanland of Walibi te werken. Ik was dan ook zeer verheugd om een stageplaats te mogen vinden bij Park Molenheide & Saraland. Saraland is het indoor dagattractieland op Park Molenheide en beschikt over de grootste indoor speeltuin van Limburg en over de grootste indoor minigolf van Europa.

“Toen ik aankwam op mijn stageplaats merkte ik op dat dit bedrijf met meer dan 200 medewerkers amper inzette op social media. Intern geloofde men niet in Social Media, maar met 150euro budget zette ik in één Facebookactie een waanzinnige meeromzet neer. Het werk dat ik in deze actie stak bleek achteraf mijn leven te veranderen. Er werd mij namelijk een droomjob aangeboden, met enorme mogelijkheden.”

Je kreeg dus wat bijna elke student verlangt na het afstuderen, een job. Hoe voelde je je toen je te horen kreeg dat je een jobaanbieding had gekregen?

Birger Meuwis: “Gaandeweg mijn stage werd het mij al vrij snel duidelijk dat ze iemand zoals mij niet hadden in het bedrijf. Iemand jong, ambitieus en toch wel wat kennis van social media, Photoshop en Indesign.

“Iedere kleine jongen wil later profvoetballer worden. Van je hobby je beroep maken, hoe zot zou dat zijn. Wel eigenlijk heb ik toch van mijn hobby, Facebook en internet, mijn beroep kunnen maken. Uiteraard was ik door het dolle heen toen ik werd aangenomen.

“Ondertussen heb ik ook een vast contract gekregen, iets wat niet zo evident blijkt te zijn in de communicatiesector. Ik ben de eigenaar van Molenheide en de directie dan ook zeer dankbaar want zo’n vast contract geeft je toch wel veel zekerheden in het leven, zeker als je een appartement wilt huren of kopen.”

Klopt het dan als ik zeg dat jij de job van je leven hebt gevonden?

Birger Meuwis: “De job van mijn leven…(denkt na) Op 3 maart ben ik officieel inclusief mijn stage in één jaar hier, het is wat vroeg om te zeggen dat ik hier heel mijn leven wil blijven maar zoals het nu gaat, lacht de toekomst mij toch tegemoet. Bijna alle projecten die ik heb mogen uitwerken draaien zeer goed en het ene succes volgt toch wel het andere op. Hopelijk kan ik dit succes blijven volhouden en wie weet waar ik dan ooit terecht kom.”

Sinds december zijn wij allen dus zo’n 15 uur per dag met Molenheide bezig. Dit tot ergernis van mijn vriendin, maar het is voor een hoger doel en ontzettend belangrijk.

Heb je ooit spijt gehad van de beslissing om ‘ja’ te zeggen tegen de job?

Birger Meuwis: “Begrijp me niet verkeerd, dit is inderdaad een unieke kans maar de maanden waarin het vroegboeken belangrijk is voor de verblijfsgasten, december en januari, zijn ontzettend druk. Wij staan allen onder zeer grote druk en dienen een target te halen in aantal boekingen per dag. Als wij falen als marketingafdeling, komt er letterlijk geen geld binnen en zal het bedrijf niet blijven bestaan. Elke boeking en iedere euro die via onze campagnes binnenkomt is dus een deel van het succes.

“Natuurlijk hebben wij met ‘Center Parcs, Landal en Roompot’ (In mijn contract staat eigenlijk dat ik deze bedrijven hun namen niet mag uitspreken) stevige concullega’s. Dit zijn allen multinationals die tientallen parken beheren. Wij zijn één van de laatst overgebleven familiebedrijven in de sector. Waar andere parken enorm lagen prijzen kunnen geven, moeten wij alle kosten in acht nemen. Dit is één van de moeilijkheden waar wij mee kampen. Wij vinden andere zaken belangrijker dan enorm veel korting geven. Zo bieden wij gratis parking aan en voorzien wij free Wi-Fi. Ook vinden wij de toekomst belangrijk en draaien wij volledig op 100% groene energie. Zo proberen wij als park toch een statement te maken en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Iets waar mijn lectoren toch wel de nadruk oplegden tijdens mijn opleiding.

“Maar spijt heb ik tot nu toe nog niet gehad, misschien op momenten als ik naar de Ardennen rij naar ons nieuw park en in de file sta, dan vloek ik wel eens. Maar dan ben ik ook weer blij dat ik 5/7 dagen op Molenheide dichtbij thuis werk.”

Wat is nu precies jouw functie binnen Molenheide?

Birger Meuwis: “Dat is een goede vraag en dat vraag ik mezelf ook vaak af. Officieel ben ik PR-medewerker maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Ik ben assistent marketing van Park Molenheide en eigenlijk samen met de eigenaar eindverantwoordelijke voor alle online & offline marketingzaken voor Saraland. Daarnaast beheer ik al de online kanalen zoals Facebook, Instagram en de website. Online campagnes uitdenken met doel om zo veel mogelijk boekingen binnen te halen is mijn hoofdtaak binnen Molenheide en Saraland.

“Samen met de eigenaar ben ik ook verantwoordelijk voor al de communicatie die uit Molenheide vertrekt zoals brochures, flyers en natuurlijk online en offline advertenties. Van bedenken, ontwerpen, nalezen tot versturen. Alles passeert langs mijn kantoor.”

Domein Moulin de Hotton, een luxepark in de Ardennen  — by Noah Vermeulen
Domein Moulin de Hotton, een luxepark in de Ardennen  — by Noah Vermeulen

Domein Moulin de Hotton daar heb ik wel al wat van gehoord. Een nieuw park in de Ardennen was dat, is dat hetzelfde als jullie park in Houthalen-Helchteren?

Birger Meuwis: “Een hele boterham, maar het grootste project hebben wij nog niet ter sprake gebracht. In juli openden wij een nieuw park in de Ardennen. Geen park à la Molenheide met glijbaan en speeltuin, maar een park met luxechalets pal aan de Ourthe. Ook hiervoor is een website, facebookpagina en zijn er campagnes.

“Het moeilijke aan dit verhaal is dat dit een totaal andere doelgroep heeft dan Molenheide. De glimlach van kids wordt minder belangrijk, hier wordt ingezet op comfort, luxe en de uitnodigende wandel-en fiets omgeving. Daarom moeten de advertenties een andere doelgroep benaderen en een ander effect beogen. En natuurlijk, het grootste deel is ‘en Français’. Maar dat nemen we met de glimlach erbij.

“Nu die huisjes in de Ardennen kunnen ook verkocht worden en ook hier ben ik verantwoordelijk voor. Dus naast al boven vermelde taken, mag ik ook nog één zondag per maand naar de Ardennen om de huisjes te verkopen. Ook heb ik al op de Second Home Beurs in Brussel gestaan. Dit jaar zijn er nog drie beurzen gepland, ook enkele in het buitenland. Ik leer daar tegen 100 per uur bij en doe het ook ontzettend graag. Ook hier heb ik al enkele successen bereikt en huisjes verkocht.

“Zo zie je maar, een droomjob maar het is een ontzettend drukke droomjob.

Helaas beheer ik ook de websites in het Frans en in het Duits. In de opleiding hadden we geen Duits, dit kan ik de opleiding toch wel aanraden. Zeker voor de studenten die in het toerisme terecht komen.”

Hard werken wordt beloond. Altijd en overal.

Zie jij persoonlijk de communicatiewereld nog evolueren ? Of zijn er op dit moment al trends in jouw vakgebied waar jij heel sterk in gelooft?

Birger Meuwis: “Binnen mijn sector, het toerisme, wordt het belangrijk om je te onderscheiden van je concurrentie. Dit kan perfect door op de juiste manier te communiceren. Dankzij Social media willen mensen geen antwoorden meer via mail binnen de 24 uur. Neen, vraag? Onmiddellijk een antwoord. Zo willen de potentiële gasten bediend worden. Dat is zeer belangrijk op dit moment. Heb je niet meteen een antwoord, dan ga je naar de concurrentie kijken.

“Deze situatie hebben wij op tafel gelegd en na het brainstormen over mogelijke oplossingen, kwamen wij uit op een chatmodule waar wij onmiddellijk antwoorden kunnen geven op de vragen. Naast al mijn taken, bemannen wij dus met drie mensen deze live chat van 9 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds. Sinds december zijn wij allen dus zo’n 15 uur per dag met Molenheide bezig. Dit tot ergernis van mijn vriendin, maar het is voor een hoger doel en ontzettend belangrijk. Wij kunnen stellen dat minstens 15% van onze gehaalde boekingen gerealiseerd werden doordat wij ze konden overtuigen via de chat. Deze 15% hadden wij anders niet gehad.

“Daarnaast is elke gast de dag van vandaag ook een ambassadeur of een bedreiging voor de online reputatie. Wanneer een gast niet tevreden is en dit online uitbundig vertelt, heeft dit direct invloed op andere potentiële gasten. Klantvriendelijkheid trachten wij dan ook bij ons personeel op te leggen zodat wij met zo min mogelijk klachten moeten afhandelen.

“Duurzaamheid speelt uiteraard ook een rol. Wij als park worden voor 100% van groene energie voorzien. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons als familiebedrijf zeer belangrijk om ons te onderscheiden. Helaas denken sommige mensen wel dat groene energie goedkoper is dan gewone energie. Nog maar eens een bewijs dat niet iedereen die een facebookaccount heeft, over de nodige intelligentie moet beschikken.”

Tot slot, nog een tip voor studenten communicatiemanagement?

Birger Meuwis: “Zoek een goede stageplek waar er online duidelijk niet voldoende gecommuniceerd wordt. Als je als bedrijf geen online verhaal te vertellen hebt, leef je niet bij de mensen en bereik je dus zeker en vast niet de potentiële doelgroep. Probeer deze bedrijven dus aan te spreken en te vertellen welke meerwaarde je kan zijn voor hun bedrijf. Geraak je zo aan een stageplek, sloof je dan enorm hard uit zodat je misschien wel een even grote kans krijgt zoals Park Molenheide mij heeft gegeven.

Hard werken wordt beloond. Altijd en overal.
This article was originally published on comma