Fake, faker, fakest: hoe beïnvloeden plastische chirurgen online ons zelfbeeld?

Anno 2018 is het body positivity wat de klok slaat: aanvaard je eigen lichaam, wees gelukkig met wie je bent, iedereen is mooi op zijn manier. Het is een veelbesproken onderwerp waar al tal van boeken, websites, blogs en vlogs rond bestaan. Vollere modellen veroveren stilaan de catwalk en magazines die hun modellen fotoshoppen komen onder vuur te staan. Persoonlijk vind ik dit een mooie en belangrijke evolutie. Juist daarom vind ik het zo verontrustend dat er een nieuwe trend ontstaat die hier lijnrecht tegenover staat. Deze trend bestaat uit plastische chirurgen die influencers betalen om reclame te maken voor esthetische ingrepen.

Temptation Island en ex on the beach

by Nîne Reniers
by Nîne Reniers

Je kunt het al niet meer wegdenken van de Vlaamse en Nederlandse televisie. Programma’s zoals “Ex on the beach” en “Temptation Island” weten kijkend Vlaanderen en Nederland keer op keer te verleiden. Met meer dan een half miljoen kijkers ging dan ook dit jaar Temptation Island weer van start. Deze programma’s zitten vol met afgetrainde lichamen en vrouwen met 400 cc aan humor.

De populariteit van deze programma’s zorgt er dan ook voor dat de deelnemers een zekere bekendheid krijgen en een grote aanhang op social media verkrijgen. Met andere woorden: ze worden vaak influencers. Het zijn social media-persoonlijkheden die door hun tienduizenden volgers een zekere invloed op hun publiek hebben. Prijzen zij een product aan, dan verkopen bedrijven meer, dat is het idee. Op zich niets mis mee. Wat me echter wel verontrust is hoe plastische chirurgen hun weg naar deze vorm van reclame hebben gevonden.

by Nîne Reniers
by Nîne Reniers

Hoe werkt dat nu?

Het idee is simpel: de influencers mogen gratis esthetische ingrepen laten doen en in ruil laten ze via hun platformen aan hun volgers zien op welke manier ze aan zich laten sleutelen. Wil je ook mooie lippen of wil je je ook goed voelen met de grootte van je borsten? Ga dan zeker langs bij de plastische chirurg in kwestie is dan de boodschap.

De influencers doen dit op verschillende manieren. Sommige posten voor- en na foto’s op hun instagramaccount. Sommige vloggen het proces van het kiezen van hun nieuwe borsten en laten erna vrolijk weten hoe veel beter ze zich nu in hun vel voelen. Er zijn ook influencers die een lipvergroting weggeven. Andere gaan nog een stapje verder en gaan live tijdens de operatie.

Deze manier van reclame voeren kent duidelijk zijn effect. “De laatste jaren is het aantal cosmetische ingrijpen wereldwijd maal zéven gegaan,” weet dokter Ilan Karavani, oprichter van de privékliniek Carpe.

Van taboe naar norm?

Laat me, voor ik verder ga, wel even duidelijk zijn: ik ben niet tegen plastische chirurgie. Als je al lange tijd bepaalde complexen hebt en je geen andere uitweg ziet of als er medische redenen achter zitten: doen. Het is en blijft jouw lichaam en jij moet je er goed in voelen.

Wat me wel stoort is het promoten ervan en het beeld schetsen dat je alleen mooi en perfect kunt zijn als je plastische chirurgie ondergaat. Nee, plastische chirurgie hoeft geen taboe te zijn. Maar het promoten ervan is in mijn ogen dan weer een stapje te ver. Het is je eigen keuze en een individueel proces. En ik denk dat ik voor meerdere jonge vrouwen spreek als ik zeg dat het constant geconfronteerd worden met dergelijke boodschappen op sociale media geen boost is voor je zelfvertrouwen of een positief zelfbeeld.

Ik hoop van harte dat deze trend van voorbijgaande aard is en dat zowel de huidige generatie Z als de volgende generaties niet het gevoel gaan hebben dat ze aan deze onrealistische standaarden moeten voldoen. Want zeg nu zelf? Willen we terechtkomen in een barbiesamenleving waar het gaat om fake, faker, fakest?

This article was originally published on comma