Weekendtip: 'Onderbroken stad' in de Stadsfeestzaal

photo by Julie Van Puyenbroeck

Weet je nog niet wat te doen dit weekend? Den Triangel weet raad. Het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) lanceert zich met een mix van lezingen, performances en debatten op de tweede verdieping van de Stadsfeestzaal. “We tonen onze kunst midden in de samenleving, in plaats van verborgen in onze scholen”

Het ARIA is een organisatie voor onderzoek naar de kunsten dat uitgaat van de Universiteit Antwerpen voor de drie kunstscholen in onze stad (Sint-Lucas, het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen).

Aan het evenement 'Onderbroken Stad' werkten de kunstscholen actief mee. Maar wat heeft de universiteit te maken met de kunstscholen? Bert Danckaert, leerkracht Fotografie aan de Academie, legt uit: “Als je een doctoraat doet, moet je een promotor hebben die zelf ook gedoctoreerd is. Op dit moment zijn er alleen nog maar doctors verbonden aan de universiteit. Natuurlijk kunnen we heel veel van hen opsteken, maar kunstenaars denken en werken soms anders dan bijvoorbeeld filosofen of chemici. Dat wringt soms. Naast onderzoek wil ARIA ook aan deze samenwerking werken. We kunnen van elkaar heel veel leren, maar moeten elkaar daarvoor eerst begrijpen.”

Onderbroken Stad
Met dit project zoekt het onderzoeksinstituut een antwoord op de vragen “Wat kan kunst vandaag nog betekenen in stad en samenleving” en “Welke rol kan kunst spelen in een commerciële hub met zijn overheersende visuele cultuur?”

Om dat antwoord te weten te komen, onderbreken ze dit weekend de stad met kunst van gevestigde kunstenaars, studenten en oud-studenten. “Er werd ons gevraagd het bestaan van ARIA wereldkundig te maken. We hebben er voor gekozen om dat midden in de samenleving, hier in de Stadsfeestzaal te doen. Zo willen we de commerciële wereld in vraag stellen, maar evengoed de kunstwereld. We vonden het interessant om die twee werelden te laten botsen. Enerzijds zullen de shoppers schrikken en denken: wat zijn dat voor gekke dingen? Anderzijds vragen kunstenaars zich af: waarom wordt ons werk in zo'n commerciële omgeving geplaatst?”, vertelt Danckaert.

Maar er is nog een reden. Het werk van de kunststudenten mag er zijn en dat willen ze ook tonen buiten de school. “Je kan hier alles door elkaar zien: toegepaste kunst tot conceptuele kunst tot fotografie enzovoort. Zo laten we iedereen zien dat er een groot aanbod aan kunstonderwijs is in Antwerpen. Heel vaak blijft hun werk verborgen in de instituten, nu willen we het in de samenleving smijten.”

Oud-student Woordkunst Neal Leemput stond vandaag al in de spotlight: “Voor mijn onderzoeksproject had ik een voorstelling gecreëerd, The Wax Works, die te zien was in De Singel. Nu laten we hier vijftien minuten lang korte fragmentjes van die voorstelling zien. Ik vind het heel goed dat we op deze manier een heel ander publiek bereiken. Een publiek dat misschien niet naar De Singel zou komen, maar nu langsloopt en toch interesse heeft.”

Neals acteerprestatie kan je zondag nog eens bekijken. Verder komen onder andere Beat Streuli, Kaat Debo en Erwin Jans nog langs. Bekijk het volledige programma op: http://www.onderbrokenstad.be/

This article was originally published on dentriangel