Gerrit Schuermans. Wie is hij, wat doet hij, wat drijft hem?

by Mirthe Heperol
by Mirthe Heperol

Gerrit Schuermans, beter bekend als het diensthoofd communicatie aan de PXL. De school waar ik in mijn laatste jaar communicatiemanagement zit. Ik vroeg mij af wat Gerrit allemaal deed binnen de PXL en wat doet hij er nog allemaal buiten? Je leest het hier allemaal in mijn interview met hem.

Hoe ziet een dag er uit voor jou als diensthoofd communicatie aan de PXL? Eigenlijk is geen elke dag hetzelfde. Ik begin tussen 7 uur en half 9 en weet nooit wanneer ik gedaan zal hebben. Maandag heb ik bijvoorbeeld altijd een vergadering met alle andere diensthoofden en directeurs. Ik heb ook altijd een vast overleg met de algemene directeur. Iedere namiddag college van departementshoofden. Dit zijn vaste dagen maar daar komen dan vaak ook nog niet geplande dingen bij. Dit is afhankelijk met wat we bezig zijn.

Wat vind je het leukste aan jou job? Wat ik persoonlijk het leukste vind aan mijn job is de afwisseling. Als Hogeschool zijn we met heel veel dingen bezig. We hebben niet één departement maar negen. De ene dag werk ik aan een activiteit rond verpleegkunde, de andere dag met muzikanten en nog een andere dag ben je een interview aan het afnemen met een studente communicatiemanagement.

Zijn er ook nadelen aan verbonden? Dingen die je minder leuk vindt? Iedere job heeft voor-en nadelen natuurlijk. Wat ik zelf minder leuk vind is dat je niet altijd alles zelf in de hand hebt. Je bent voor sommige zaken afhankelijk van andere personen. Communicatie is een aspect waar iedereen een eigen menig over heeft. Dit maakt het ook niet altijd gemakkelijk. Communicatie verandert ook heel snel, ik denk hier bijvoorbeeld aan de pers of social media. Het is geen job die je plant tussen 9 en 5 maar die eigenlijk 24/7 doorloopt.

Waar ben je echt goed in? Wat is je passie? Ik heb een algemene passie voor mijn job. Er is nog nooit een dag geweest dat ik met tegenzin ben komen werken en dat vind ik het belangrijkste. Ik vind dat iedereen wel een passie voor zijn of haar job moet hebben, anders blijft het toch niet duren. Waar ik echt goed in ben vind ik moeilijk om over mezelf te zeggen, dat kan je beter vragen aan mijn collega’s. Maar wat ik wel een troef/positieve eigenschap vind van mezelf is dat ik een manusje van alles ben. Ik steek graag de handen uit de mouwen maakt niet uit over wat het gaat. Ik ben ook flexibel qua takenpakket en niet alleen qua uren.

Aan welke taken besteed je het meeste tijd? Het meeste tijd gaat momenteel naar het lezen en beantwoorden van e-mails. Ik heb de indruk dat dat in deze job veel erger is dan ooit voorheen. Er worden nu ook wel in het algemeen veel mails verstuurd tegenwoordig om te communiceren dus dat kan je niet vermijden. Maar daar kruipt dus naar mijn mening vooral heel veel tijd in.

Waarom heb je voor de PXL gekozen? Dat is ongeveer 10 jaar geleden nu. De job van diensthoofd bij PXL congres kwam vrij. Ik herinnerde mij als alumnus van de PHL dat dat een leuke organisatie was en is. Die heel ondernemend is en waar je ook veel afwisseling hebt qua takenpakket zoals ik al zei. Ook de toffe omgeving sprak mij aan. Je werkt samen met heel veel mensen, diverse mensen. Je hebt ook een leuke doelgroep, allemaal jonge mensen die houdt jezelf ook jong. Ik had ook natuurlijk een goede klik met de algemene directeur Ben Lambrechts. Die factoren hebben mij ertoe aangezet om mij hier destijds te doen starten.

Wat heb jij eigenlijk gestudeerd? Ik ben van opleiding een saaie boekhouder (PXL alumnus Accountancy-Fiscaliteit). Ik ben afgestudeerd en ben in de sector aan het werk gegaan. Maar kwam er al snel achter dat ik niet de stereotype boekhouder was. Ik heb dan van mijn 20ste tot mijn 30ste veel en uiteenlopende bijscholingen gedaan. Mijn doel was om op mijn 30ste een algemeen leidende functie te hebben ergens in een bedrijf of organisatie. Dit is me dan ook gelukt bij Benji-Fun.

Buiten je job ben je nog met andere dingen bezig zoals bv: Boardfever. Kan je me daar wat meer over vertellen? Ik ben inderdaad een bezige bij. Los van de job die ik hier heb ben ik ook soms gastlector. Ik heb Boardfever leren kennen door mijn stagiair communicatiemanagement Bob Gysen. Hij kwam tijdens zijn stage naar me toe om te vragen of hij tijdens de paasvakantie ook echt verplicht was om aanwezig te zijn omdat hij graag op ski reis wou met Boardfever waar hij aan meewerkte. Ik had toen om te lachen gezegd dat hij daar naar toe mocht alleen als ik ook mee kon. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben er dan maar samen een hoogtestage van gemaakt. En dankzij die trip krijgen nu ook alle PXL studenten de kans om mee te gaan aan een studentikoze prijs. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om je (PXL) netwerk goed te onderhouden. Want dat kan soms wel eens leuke verassingen als gevolg hebben!