De veranderingen in het mediagebeuren: een inside view

We horen overal dat het consumeren van media verandert. Jongeren kijken geen tv meer, gebruiken meer en meer kleine schermen om hun media te consumeren en alles moet onmiddellijk beschikbaar zijn wanneer het hun past. Maar hoe speel je daar nu als sinds jaar en dag gevestigd medium op in? Om een inside view te krijgen interviewde ik Dirk Reynders, eindredacteur met jarenlang ervaring bij Radio 2 Limburg.

Dag Dirk, om even op te warmen, kan je mij vertellen wat jouw job nu precies inhoudt?

Als eindredacteur ben je op de eerste plaats verantwoordelijk voor de nieuwsbulletins. Je stelt ze samen, bepaalt de volgorde, zorgt dat ze taalkundig in orde zijn. Daarnaast let je erop dat alle informatie gecheckt is en dat alle informatie ook nieuw is.

Dat betekent ook dat je de planning opvolgt, correspondenten of reporters naar persconferenties stuurt, reporters of correspondenten naar gebeurtenissen stuurt die zowel gepland als totaal onverwacht (calamiteiten) kunnen zijn. Daarnaast moet je zelf ook heel wat telefoons doen om gebeurtenissen op te volgen en info te checken. Vanuit de studio neem je ook zelf telefonische interviews op, die moet je ook zelf monteren. Net als de ongemonteerde interviews of reportages van correspondenten die ingestuurd worden.

Tenslotte ga je ook het nieuws lezen in de studio, dat gebeurt altijd volledig live. Daarbij moet je dan ook nog het mengpaneel en alle functies bedienen.

Dat klinkt als een hele boterham. Hoelang draai je al mee in de sector?

In de journalistiek in het algemeen al 34 jaar. Ik ben begonnen bij Het Nieuwsblad. Daarna gecombineerd met Belga, Knack en Snoecks. Sinds 32 jaar bij Radio 2 (Limburg). Dat deed ik oorspronkelijk ook in combinatie met het TV-journaal.

Hoe heb jij de sector in de loop der jaren zien veranderen?

Oorspronkelijk ging alles heel traag. Je moet weten dat in mijn eerste radiojaren er zelfs geen computer of fax op de redactie was. We hadden toen welgeteld één elektrische typemachine en moesten al onze teksten dicteren aan een secretaresse. Van zelf monteren of apparatuur manipuleren was toen ook geen sprake. Daarvoor dienden de technici. Destijds werd een uitzending door 5 mensen gemaakt: 2 presentatoren/nieuwslezers in duo presentatie, 2 technici en 1 regisseur. Die mensen waren toen ook allemaal effectief nodig. Op dit moment gebeurt exact hetzelfde werk door … 1 persoon. We hebben dus een gigantische technologische evolutie doorgemaakt, en de jongste jaren wordt dat echt een revolutie. Er komen tegen zo’n snel tempo nieuwe media en technieken bij dat de ene al verdrongen wordt door de ander terwijl die amper ingeburgerd is.

Zijn er nu andere dingen belangrijk naast het ‘klassieke’ radio maken?

Ja, tot enkele jaren geleden maakten wij alleen maar radio. Maar door de snelle evolutie worden we – net als kranten, tv, … - multimediaal. Dat betekent dat we onze berichten in korte versie via Twitter verspreiden, we maken berichten én foto’s voor de website Radio2.be en voor VRTNWS. Daarnaast maken en monteren we zelfs filmpjes voor Facebook, die trouwens alsmaar populairder worden.

Hoe kan je als medium hierop inspelen?

Om deze groeiende ‘workload’ met dezelfde en zelfs minder mensen aan te kunnen, is het aantal korte nieuwsbulletins overdag flink ingeperkt. Daardoor zetten we meer in op de grote radiobulletins en kan de vrijgekomen tijd geïnvesteerd worden in de nieuwe media. Dat is trouwens essentieel omdat de hedendaagse mediagebruiker niet meer wil wachten tot het volgende uur om een update te krijgen van het nieuws. Dat wil hij/zij meteen op zijn smartphone zien en daar moeten we op inspelen door het nieuws niet meer ‘te laten liggen’ tot het volgende uur maar het via onze andere platformen als Twitter, website en Facebook te lanceren.

Hoe ben je zelf mee geëvolueerd met de veranderingen?

Het is niet altijd makkelijk om bij te blijven als het zo snel gaat. Voortdurend moet je nieuwe technieken aanleren en nieuwe media onder de knie krijgen, terwijl het dagelijkse werk gewoon doorgaat. Door het wegvallen van nieuwsbulletins zijn verschillende deadlines verdwenen, maar nu is er een permanente tijdsdruk.

Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst?

Het is heel moeilijk om daar concreet over te zijn, gewoon omdat je door de snelle evolutie niet kunt voorspellen welke nieuwe media of platformen zich de komende periode zullen aandienen. Ik verwacht dat Twitter naar de achtergrond wordt gedrongen door bijvoorbeeld Instagram en dat Facebook nog wel een hele tijd zal standhouden. Net als goede websites. Op voorwaarde dat die websites nieuwe media en vooral bewegende beelden integreren en meer en meer interactief worden.

De traditionele radiostations en –programma’s zullen blijven bestaan, maar toch verwacht ik dat veel mensen meer radio zullen luisteren op maat. Waarbij ze door aangepaste toestellen met DAB+, TP, RDS en andere technieken nieuws op maat en muziek op maat zullen beluisteren.

Hartelijk dank voor dit interview en voor de inkijk in het standpunt vanuit een klassiek medium. Nog veel succes met de (r)evolutie in het mediagebeuren.