3 redenen waarom deze campagne je zal bijblijven

Live where nobody wants to live. Zo luidt de slogan voor de campagne #NOTFAIRBNB, die tijdens de zomer van 2017 met een van de prijzen ging lopen tijdens de Cannes Lions. Het Belgische bureau TBWA heeft deze campagne gerealiseerd voor Solidarité Grands Froids. In totaal hadden liefst 5 Belgische bureaus redenen om te feesten. De campagne #NOTFAIRBNB is de campagne die het meeste indruk op mij naliet.

Net voor de vakantie zocht ik een volgende reisbestemming. Alhoewel het op dat moment misschien nog te vroeg is om weg te dromen over de zomermaanden, kijk ik graag op allerlei reiswebsites naar voordelige vakantiebestemmingen. De website Airbnb is daar een voorbeeld van.

Ik type ‘airbnb’ in Google en mijn aandacht wordt getrokken door de link Notfairbnb’. Not fair bnb? Hier heb ik nog nooit van gehoord. Ik besluit om een kijkje te nemen.

by Michaela Peneva
by Michaela Peneva

De lay-out oogt als een echte bed and breakfast website, maar de foto en de slogan “Not fair bnb. Live where nobody wants to live” geven al snel weg dat er meer aan de hand is. Ik geef een bestemming in om te kijken of de zoekbalk wel degelijk werkt. Ik kies voor Brussel en tegen mijn verwachtingen in krijg ik een heel uiteenlopend aanbod van slaapplaatsen. Slaapplaatsen die ik niemand toewens.

by Michaela Peneva
by Michaela Peneva

Fairbnb blijkt een onlineplatform te zijn van De daklozenorganisatie Solidarité Grands. De website bestaat uit plekken waar daklozen overnachten. Net zoals op een echte bnb website krijg je foto’s te zien van de overnachtingsplaats samen met een beschrijving die bestaat uit het aantal plaatsen, de faciliteiten en eventueel wat reviews. Dit is natuurlijk allemaal heel cynisch beschreven. Je kan na het kiezen van de slaapplaats ook effectief ‘boeken’ waarbij je betaling gedoneerd wordt aan de daklozenorganisatie.

Campagnes voor goede doelen zijn er genoeg. Maar eentje die je echt bijblijft of aanzet tot actie is iets helemaal anders. Pas dan kan er gesproken worden over een geslaagde campagne. #Notfairbnb behoort volgens mij wel tot deze categorie en dit zijn de 3 redenen waarom:

Originaliteit staat boven alles

Het is creatief en origineel. Dit klinkt zo cliché, maar het is echt belangrijk. De creatieve inzet is hetgene dat mensen aantrekt en zal bepalen of ze zich wel of niet zullen verdiepen in de campagne. Reclame anno 2018 is erg gestandaardiseerd. Alles is zo voorspelbaar en het is moeilijk om je te onderscheiden van de rest. Op de website van Not fair bnb word ons de kans gegeven om alles zelf te ontdekken. Je ziet een bed and breakfast website en bent nieuwsgierig naar wat het allemaal inhoudt. Door zelf een bestemming in te geven en de locaties te bekijken wordt je geconfronteerd met de slechte omstandigheden waarin sommige mensen – die tot dezelfde samenleving als jij behoren – zien te overleven.

To the point informeren

We krijgen heel veel informatie. We hebben dan geen zin om verder te lezen, of slaan belangrijke dingen over. Op de website van Not fair bnb staan de afbeeldingen mooi in verhouding met de tekst. De uitleg bij de foto’s is kort maar krachtig. De informatie over de campagne staat beknopt maar duidelijk beschreven. Ze slagen erin om de boodschap duidelijk en to the point over te brengen.

Aanzetten tot actie

Je kan een reclamecampagne geslaagd vinden, zonder je er voor in te zetten. Bij mij is dit vaak het geval. Dit komt niet omdat ik het geld er niet voor over heb, maar omdat het een heel gedoe is. Het neemt te veel tijd in beslag of je moet uitpluizen hoe het allemaal werkt. Ook dit is bij deze campagne niet het geval. Sterker nog, het doet me stilstaan bij het volgende. Als het makkelijk genoeg is om een vakantie voor mijn plezier te boeken, die me bovendien een hoop geld zal kosten, dan kan het toch ook niet moeilijk zijn om op dezelfde manier geld te storten voor mensen in nood?

This article was originally published on comma