De Rode Draad naar het Westen?

Is de Re(d)branding een nieuwe weg voor UMi?
Is de Re(d)branding een nieuwe weg voor UMi?

Kennelijk is originaliteit nog steeds niet één van de belangrijkste Unique Selling Points binnen de Chinese smartphone markt. Dat is na de aankondiging van Apple een rode versie van hun geroemde iPhone uit te brengen nog eens duidelijk onderstreept (in het rood wel te verstaan!). Of wellicht is het allemaal te wijden aan het simpele feit dat de kleur rood wel goed valt in China? Zowel de fabrikant Xiaomi (door de Chinezen meestal liefkozend “Mi”genoemd) als ook de andere in Shenzen gevestigde smartphone fabrikant UmiDigi (het sinds begin dit jaar herdoopte, voormalige UMi) sprongen vrijwel meteen in op de “Vandaag is Rood-hype” in telefoonland. Beiden overigens op een geheel eigen manier. Wel is duidelijk aan de geleidelijke prijsstijging van de producten van beide fabrikanten dat ze denken zich op de westerse markt te kunnen richten, en wellicht het volgende Huawei te worden (Ik laat even in het midden óf je dat zou moeten willen, maar ik bedoel nu gewoon even qua succes op de westerse markt).

De UmiDigi Z Red
De UmiDigi Z Red

Zo was de inmiddels uitverkochte gelimiteerde rode Xiaomi voor het niet te zuinige bedrag van net geen 400 euro te verkrijgen, wat natuurlijk een gewoon een westers bedrag is, maar helaas niet in verhouding staat tot de geboden specificaties. Maar ook UmiDigi durft nogal westerse bedragen te vragen (rond de 300 euro) voor hun, nu ook in het rood verkrijgbare, UmiDigi “Z”. En ze zullen toch echt meer veranderd en verbeterd moeten hebben dan slechts hun naam om dat voor een toestel te mogen vragen. Want laten we heel eerlijk zijn, zeker in de begindagen van UMi waren hun klanten als het ware gewoon beta-testers. “U and Mi” wel erg letterlijk genomen zeg maar. En begrijp me niet verkeerd, ik wil best beta-testen, maar als ik dan alsnog de volle prijs voor een toestel betaal en er nul komma nul support van de fabrikant komt, dan is het me net iets te gortig ;) De eindcontrole is vrijwel nihil en bij een mindere productiekwaliteit, is dat natuurlijk geen beste combinatie. En in plaats van de technische ondersteuning te bieden aan de betalende klant die het zelf mocht uitzoeken, gingen de UMi engineers vrolijk door met het ontwikkelen van nieuwe toestellen, die vreemd genoeg vaak de manco’s van de vorige modellen verbeterden. Misschien niet de meest klantvriendelijke manier om vooruit te komen, maar wel een uiterst effectieve.

De UmiDigi Fabriek
De UmiDigi Fabriek

En eerlijk is eerlijk na de UMi Hammer, een toestel dat men zo had genoemd vanwege zijn “robuuste” eigenschappen (terwijl achteraf bleek dat de hamer het enige gereedschap was waarmee dit toestel nog te bewerken viel) gingen zowel bouwkwaliteit als specificaties vooruit. De UMi Rome en de UMi Super waren een overgangsfase die wel een nieuwe richting aankondigde. De volledig uit metaal opgetrokken, met krachtige specs voorziene, UMi Max, en daarna ook de Plus en de Z waren kwalitatief toch een heel stuk beter te noemen. En het is mooi om te zien dat men dit succes wilde vieren met het afscheid van de oude naam en het ontstaan van UmiDigi, al vind ik het eerlijk gezegd nog net iets te vroeg voor een overwinningsronde en voor een toestel boven de 300 euro grens. Rood of niet, maar als het bedrijf dat bekend staat om zijn premature releases en kinderziektes adverteert met: “Het eerste toestel met de nieuwe Helio X27 processor” dan raak ik waanzinnig nieuwsgierig en geïnteresseerd, maar toch net niet genoeg om er dan ook 300 euro voor neer te leggen, ondanks dat ze 10 kernen beloven. Al bekruipt me het gevoel dat UmiDigi er zelf ook nog niet 100% gerust op is, aangezien ze sinds een paar dagen adverteren met de UmiDigi C-Note, die duidelijk gericht is mensen die een iPhone willen maar er geen enorme bedragen aan willen uitgeven. Deze 5” metalen telefoon, met dubbele camera is in de pre-sale al voor 139,- euro te koop. Toch zal het toestel straks als het uit de pre-sale aanbieding is rond de 150 euro gaan kosten, en dat is weer vreemd als je bedenkt dat dit toestel slechts een 1.5 Ghz quad core processor en 3GB RAM aan boord heeft. Maar eerlijk is eerlijk: Je krijgt alsnog véél meer toestel voor je geld als je het vergelijkt met wat je hier voor 140 a 150 euro kan kopen. Het toestel is dun, van kwalitatief fantastisch materiaal gemaakt en heeft een elegante, chique uitstraling.

UmiDigi C-Note
UmiDigi C-Note

Aan de andere kant, wellicht iets dikker, maar de UMi Max (voor een nieuwprijs van 145,- euro) heeft op veel vlakken de betere specificaties: 2 Ghz octa core processor, een 4000 mAh batterij en een schitterend 5.5 Sharp display, maar daarover kan je meer lezen in onze uitgebreide review van de UMi Max. Goed, nog even terug komend op die rode variant van de UmiDigi Z, want eerlijk is eerlijk, daarop hebben ze ten opzichte van de iPhone wel een verbetering aangebracht, dat is namelijk het afzien van de foeilelijke witte bezels die bij de iPhone 7 zichtbaar blijven! Dat is op zich wel weer een pluspunt voor UmiDigi. Mara hun prijsstellingen, ik moet het nog zien… Voor de echte budget chinaphone met een krachtigere processor is het kennelijk noodzakelijk om te kijken naar andere opkomende merken zoals Doogee, Cubot en Homtom.

Erg stijlvol design voor 139 euro
Erg stijlvol design voor 139 euro