Haal meer uit je klanten met merkevangelisatie!

Meer klanten aantrekken

Vandaag de dag is merkaanbeveling of evangelisatie steeds belangrijker. Bent u al bekend met deze trend? Meer klanten winnen, is een absolute must. Nog belangrijker is om de band met de klant te blijven versterken. Dit door ervoor te zorgen dat de klant steeds met een tevreden gevoel de winkel verlaat. Zodra klanten loyaal zijn aan je merk kunnen ze “evangelist” worden. Een goed voorbeeld zijn de ‘die hard’ Apple fans die voortdurend vol lof posten over het merk.

Evangelize je klanten
Evangelisten sturen aanbevelingen over het merk de wereld in, zorgen voor mond – tot – mondreclame en zorgen ervoor dat andere mensen het product dat zij gebruiken als nummer één zien. Dit leidt tot nieuwe klanten. Volgens de 80-20-regel, zorgt 20% van de klanten voor 80 % van de winst. Evangelist zijn, kan soms een zeer extreme vorm aannemen. Zo is er een voortdurende strijd ontstaan tussen zijn de Apple fanboys en de Android liefhebbers. Dagelijks posten ze berichten om elkaars merk de grond in te boren. ‘I love my Iphone I would never switch over to Android.’

Emoties als kompas
Wat zorgt er nu precies voor dat klanten loyaal worden aan een brand?
Emoties gaan zeer sterk gepaard met klantloyaliteit. Loyaliteit gaat onder andere gepaard met vertrouwen, een gevoel van status, tevredenheid, de mate van persoonlijke aandacht, een gevoel van exclusiviteit en geloofwaardigheid, etc. Mensen kopen niet alleen een Saab omdat het een betrouwbare auto is maar ook omdat het een manier is om status te verkrijgen. Of denk bijvoorbeeld aan de IMac. Dat wordt eerder gezien als een kunstvoorwerp dan een computer.

Ken je klanten
Hoe maak je van loyale klanten nu precies evangelisten? Allereerst moet je achterhalen wat nu precies tot een grotere loyaliteit leidt door bijvoorbeeld een enquête te houden. Bovendien zijn er verschillende soorten loyaliteit. Onderzoek daarom wat hun specifieke behoeftes zijn en speel hierop in. Zo heb je onder andere de ‘echte loyaliteit’ waarbij het heel belangrijk is de klanten het gevoel te geven dat ze ‘erbij horen’ door hen sterk te betrekken bij uw bedrijf. Ga ook steeds op zoek naar nieuwe potentiële loyale klanten.

Sleutel tot succes
Welke impact heeft dit nu precies op het bedrijf? Evangelisten overtuigen andere mensen om klant te worden en dit leidt tot meer verkoop. Meer verkoop zorgt op zijn beurt voor een hogere gemiddelde omzet. Verder is een goede prijs-kwaliteitverhouding zeer belangrijk. Klanten zijn nu eenmaal bereid om meer de betalen voor een betere service.

Het “me too” effect
Evangelisten zijn volgens mij een ideale manier om free publicity te verkrijgen.
Bovendien werken hun aanbevelingen overtuigender dan de traditionele reclametechnieken zoals bijvoorbeeld een advertentie. Als iemand uit je vriendenkring vol overtuiging over een product/merk praat dan wil je het zelf ook eens proberen om mee te kunnen praten. Het wordt dan een beetje als de standaard beschouwd. Dit is niet het geval bij een reclamespot waarin men gebruik maakt van getuigenissen, vermits je weet dat hiervoor betaald is geweest.

Conclusie: Houd je klanten dicht, maar je trouwe klanten nog dichter.

This article was originally published on comma