Jef Willem: "Wees eerlijk, positief en authentiek."

Jef Willem. Vader van Trillers, dansleraar als Eagl en consument die de tequillamarkt draaiende houdt op ons Noordelijk halfrond. We hadden het onder andere over zijn passie voor feesten organiseren en communicatie, favoriete Trillers moment en natte droom om godfather Kaytranada nog eens naar België te halen.

by Mattice Molenaers
by Mattice Molenaers

Hoe ben je in het nachtleven terecht gekomen?

Jef Willem: “Simpel. Ik ben redelijk vroeg begonnen met uitgaan en ik vond dat fantastisch. Toen ik zestien was stond ik in de B_oiler Room op Pukkelpop_ en ervaarde daar echt een bepaalde magie. Vanaf dat moment wist ik dat ik ook zoiets wou brengen. In de eerste plaats is dat als DJ gebeurd en twee à drie jaar later ben ik begonnen met het organiseren van mijn eigen feestjes.”

Hoe kwam je op het idee om met Trillers te starten?

Jef Willem:Trillers heb ik in 2014 opgestart. En dat omwille van twee redenen. De eerste is muziek. Future beats waren enorm aan het opkomen op soundcloud in die tijd, maar er waren geen feestjes die dit genre brachten. Dus heb ik daarvoor gezorgd. De tweede reden: ik wou feesten geven op mijn eigen manier waar respect en liefde centraal stonden.”

by Mattice Molenaers
by Mattice Molenaers

Had je verwacht dat Trillers zo groot ging worden?

Jef Willem: “Nee, absoluut niet. Mijn grote droom als Gentenaar was om een feest te kunnen houden in de iconische Vooruit. En op twee jaar Trillers was het al zover.”

Wie is de coolste artiest die je al gebookt hebt met Trillers?

Jef Willem: “Ik ben een enorm grote fan van Sango. En van Mr. Carmack die ik had geboekt voor één jaar Trillers. Het zijn gewoon twee artiesten die de scene muzikaal geschapen hebben. De producties van vandaag zijn allemaal op een bepaalde manier geïnspireerd op hun genialiteit.”

Wat is de belangrijkste les voor jezelf geweest de afgelopen jaren?

Jef Willem: “Het is misschien cliché om dat te zeggen: een visie hebben en erachter blijven staan. Ik heb vandaag nog altijd dezelfde visie over Trillers als vijf jaar geleden. Dit is volgens mij ook één van de redenen van het succes. Plus, je moet authentiek zijn.”

Wat is de visie van Trillers?

Jef Willem: “De visie is het woordje “Thrill”. Een term afgeleid van de uitspraak “keep it real”. Wees eerlijk, wees positief en kijk naar de toekomst. Dat is alles waar Trillers voor staat.”

Ben je met je alias Eagl gestart toen je Trillers hebt opgericht?

Jef Willem: “Nee. Dat is heel organisch gekomen. Vroeger had ik een ander DJ concept, Biggie & Smalls. In die periode heb ik met van alles wat zitten experimenteren, van electro tot trap. Wat later ben ik dan begonnen met Trillers, maar Biggy en Smalls pastte niet binnen dat concept. Op de eerste edities zette ik mezelf niet op de affiche. Maar na enkele maanden begonnen andere promotors mij te vragen om ook op hun feesten te spelen. Het kind moest dus een naam krijgen. Die beslissing was snel gemaakt: Eagl.”

Hoe kom je bij de naam Eagl?

Jef Willem: “Heel simpel verhaal. Mijn grootvader was een groot voorbeeld voor mij. Op zijn uniform stond er een adelaar. Na zijn overlijden wilde ik een aandenken hebben aan hem, daarvan Eagl. Met de symbolische betekenis dat hij zijn leven heeft afgesloten en ik het mijne leef. Zoals een arend leeft dus.”

Trillers doe je heel alleen. Mis je niemand aan je zijde?

Jef Willem: “Nee. Ik ben een heel sociaal persoon en kom graag onder de mensen, maar op vlak van visie ben ik een dictator. Als je met meerdere een feest geeft, gaat er water bij de wijn gedaan worden zodat iedereen zich wat comfortabel voelt. Maar het afgeleverde product is niet iets waar iedereen 100% achter staat. En dat is iets wat de consument voelt.”

Heb je nog doelen als Eagl?

Jef Willem: “Ik heb een tijd geleden nagedacht over welke richting ik uit wil gaan in mijn leven. Met Eagl heb ik een groot platform dat ik zou kunnen gebruiken om nog groter te worden. Maar als mens heb je ook maar een bepaalde hoeveelheid energie en focus. Dus als ik zou moeten kiezen tussen achter de draaitafel staan en feesten organiseren. Dan kies ik voor het organisatorisch gedeelte.”

Wat is je coolste Trillers ervaring?

Jef Willem: “Drie jaar Trillers was echt dé max, de crowd was wild as fuck. Volgens mij heb ik daar nog altijd een kilo confetti van in mijn onderbroek zitten. (lacht) Tijdens Stooki Sound had een groepje vrienden afgesproken dat ze allemaal het podium op gingen. Als organisator sta je daar natuurlijk machteloos tegenover, maar dat was zó zalig. Op dat moment zat ik echt in een dual positie. Het hoofd van de security die naast mij stond om in te grijpen en ik die zelf niet kon wachten om met het publiek mee te gaan feesten. (lacht) Even dacht ik dat de mannen van Stooki Sound er iets van gingen zeggen, maar achteraf becomplimenteerden ze me met de woorden: “that’s a proper rave mate”. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik aan dat moment terug denk.”

Je bent ook gestart met een nieuw project, Eagl’s Nest. Wil je hier iets over kwijt?

Jef Willem: “Eagl’s Nest is een nieuw feestconcept van mezelf. Hiermee wil ik een bepaalde niche bereiken dat geboeid raakt door het experimentelere werk.”

Welke artiest zou je echt nog naar België willen halen?

Jef Willem: “Kaytranada! Gasten zoals Kaytra, Mr Carmack en Sango zijn de godfathers van de sound zoals we ze nu kennen. En binnen 10 jaar gaat hij om die reden nog veel legendarischer zijn. Plus, hij is de enige die ik nog niet geboekt heb van de grote jongens. (lacht)

Naast Trillers werk je ook voor Fire is Gold festival, wat is je functie hier?

Jef Willem: “Ik bepaal mee voor een groot stuk de strategie van het festival en wat er op creatief en communicatief vlak naar buiten gebracht wordt.”

Welke artiest vond je het coolste afgelopen editie?

Jef Willem: “Tekashi natuurlijk. Die kerel weet zo een merk rond zichzelf te creëren, dat is echt ongelofelijk. En natuurlijk onze locals als K1D en DVTCH NORRIS. Topkerels!”

Je combineert je passie voor muziek met die voor communicatie, hoe is die passie er gekomen?

Jef Willem: “Het is met er met de paplepel in gegeven bij mijn thuis. Mijn ouders hadden vroeger een communicatiebureau. Thuis ging het dus altijd over business. Mijn vader was een man met een visie en wist waarover hij sprak. Hetgeen mij altijd erg geïnteresseerd heeft is het psychologische effect achter communicatie. En dan vooral de manier waarop mensen individueel of in groep beïnvloed kunnen worden. Dit gaat hand in hand met communicatie. Van de vraag “waarom” mensen iets willen lig ik meer wakker dan mijn van muzikale avonturen.”

Hoe probeer je er met Trillers en Eagl uit springen via je communicatie?

Jef Willem: “Dit doe ik via mijn tone of voice, artwork en continuïteit. Ik ben constant aanwezig op socials met zowel Trillers als Eagl. Op die vijf jaar was dat wel niet altijd even makkelijk omdat ik alles alleen doe. In mijn ogen is Trillers een community met een contentplatform en de feesten zijn daar één iets van. Mensen komen naar Trillers ook al hebben ze geen idee wie er komt spelen.

“Ik ben wel van mening dat als je niks te vertellen hebt, je beter kan zwijgen. Want als je zomaar wat doet is het pure cringe-marketing. Iets waar simpel niemand iets aan heeft.”

by Mattice Molenaers
by Mattice Molenaers

Zijn er DJ’s of feestconcepten waar je qua branding naar opkijkt?

Jef Willem: “Op DJ vlak: Jarreau Vandal, DJ Craze & DJ Pone. En qua organisatie zijn het de mannen van Vunzige Deuntjes die écht wel weten waar ze mee bezig zijn. Die gasten geven 300 feesten op een jaar waarvan elke editie bijna uitverkocht is. Het totaal plaatje van dat feestconcept is gewoon héél erg straf. Het is makkelijk om succes te behalen, maar het behouden is het moeilijkste wat er is.”

Zijn er op dit moment bepaalde trends in de sector en hoe zie jij ze evolueren?

Jef Willem: “Ja absoluut, er zijn drie trends. Nummer één: Authentiek zijn is essentieel.

“Nummer twee: het internet is dood, mensen hebben het ermee gehad. Alle cijfers zijn enorm aan het teruggevallen. Facebook is voor het eerst aan het krimpen. 42% van de plus 26’ers hebben in 2018 hun Facebook niet gecheckt en 18% heeft de app verwijderd op hun telefoon. Hierdoor zijn Pinterest en Instagram wel iets populairder geworden maar dit is een marginale toename van de totaliteit. Ook zij gaan er aan moeten geloven.

“Wij zijn verzadigd van sociale media, mensen hebben het gehad. Het is te fake en daarom gaan we allemaal terug op zoek naar het authentieke. Mensen leven nog op sociale media maar in groepen die marketeers niet kunnen waarnemen. De tijd dat we flyers onder ruitenwissers staken, gaat terug komen.”

This article was originally published on comma