Personaliseren is meer dan een naam

Alle marketeers zijn het erover eens dat personaliseren van e-mails belangrijk is voor een geslaagde e-mailmarketing. Jammer genoeg denken veel bedrijven dat als ze de consument aanspreken met hun naam dat dit voldoende is. Op Digital First vertelde Jonathan Wuurman van Actito wat personaliseren echt inhoudt en gaf 6 tips daarvoor.

E-mails moeten gepersonaliseerd worden aan de consument
E-mails moeten gepersonaliseerd worden aan de consument

Wat is personaliseren dan echt?

Eerst moet het bedrijf vastleggen wat de doelgroep en doelstelling is van de e-mail. De doelgroep mag niet iedereen in de mailinglijst zijn. Als een bedrijf dit wel doet ontstaat er alleen maar frustratie bij de consument met alle gevolgen van dien. Wat wel een doel zou kunnen zijn, is trouwe klanten belonen.

Als een doelstelling bepaald is, moet een bedrijf rekening houden met 3 elementen:

  • wie is de persoon met wie ik wil communiceren;
  • welke content is het meest relevant voor deze persoon;
  • wat is het juiste moment om die persoon te bereiken.

Als een bedrijf deze elementen juist toepast in hun e-mails, dan zal de klantentevredenheid en de conversie omhoog gaan. Natuurlijk is marketing geen exacte wetenschap en zal niet alles altijd even goed werken. Daarom is het belangrijk om verschillende strategieën te testen en eruit te leren en daarna te herhalen.

Verzamel de juiste data op een correcte manier — by marucha diris
Verzamel de juiste data op een correcte manier — by marucha diris

Data

Een bedrijf begint best met gegevens te verzamelen vanaf het eerste contactmoment. Dit is dus, bijvoorbeeld, wanneer een persoon zich inschrijft op een nieuwsbrief. Maar vraag niet meteen alle gegevens. De consument kan anders het gevoel krijgen dat het een ondervraging is. Zorg voor spreiding in het verzamelen van gegevens. Stuur na één jaar opnieuw een e-mail om te vragen of alle gegevens nog correct zijn. Zo blijft de database up-to-date en kloppen de klantenprofielen altijd. Bovendien is een bedrijf op deze manier ook helemaal in orde met de toekomstige GDPR wet.

6 tips voor een betere personalisatie

1. Basic Spreek de consument aan met zijn naam en zorg ervoor dat hij duidelijk ziet wie de afzender is. Het onderwerp moet laten zien wat de consument er aan heeft. Zorg ervoor dat de preheader een uitbreiding is van het onderwerp. Zoals andere opties of meer informatie.

2. Welkom Als een persoon zich inschrijft voor een nieuwsbrief, is het belangrijk om hem te verwelkomen. Het bedrijf is dan niet enkel vriendelijk, maar het is ook het eerste contactmoment met de consument. Dit is dus de perfecte kans om te vragen als die persoon zijn profiel verder wilt aanvullen.

3. Real-time Zorg dat de e-mail zich aanpast op het moment dat deze geopend wordt. Deze aanpassingen kunnen zijn op het apparaat, de locatie, het tijdstip, het weer en zoveel meer.

4. Beloon loyaliteit Stuur de consument een e-mail over zijn loyaliteitspunten. Laat hem weten hoeveel punten hij heeft, wat hij hiermee kan doen en hoe hij dit moet doen. Op deze manier blijft de consument in aanraking met de winkel en voorkomt een bedrijf dat ze naar de concurrent gaan.

5. Verjaardagen Laat weten aan de consument dat ze niet vergeten worden. Stuur met hun verjaardag een attentie in je e-mail. Zoals een kortingscode of een gepersonaliseerde verjaardagskaart. Maar dit hoeft zelf niet alleen bij verjaardagen te zijn. Denk ook eens aan één jaar klant. Op deze manier bezorgt een bedrijf de consument een goed gevoel en wordt er een aankoop getriggerd.

6. Bedank Als een consument een aankoop heeft gedaan, bedankt hem dan daarvoor. Stuur daarbij een kortingscode om zo nog een tweede aankoop te triggeren.

Voor een geslaagde e-mailmarketing is het dus belangrijk dat een bedrijf zijn berichten zo specifiek mogelijk afstemt op de doelgroep die ze willen bereiken. Er moet rekening gehouden met de persona, de content en het moment.

This article was originally published on comma