"Online besta ik maar 24 uur" - Generatie Z

Generatie Z. Ik behoor tot die generatie: geboren na 1995. Het is een belangrijke doelgroep voor marketeers. Maar, met welk communicatuemiddel kan je Gen Z bereiken? En hoe kan je ze beïnvloeden?

Generatie wie?

Door de loop van de tijd zijn er al verschillende generaties gepasseerd waardoor we de tel al snel zijn kwijtgeraakt. Hoe kan jij nu zeker weten dat generatie Z de groep is waarin jij thuishoort? Wel, binnen deze generatie vinden we alle personen terug die geboren zijn na het jaar 1995. Ze zijn niet weg te slaan van de sociale media of hun laptop aangezien zij van kinds af aan hiermee zijn opgegroeid. Doordat ze meer tijd dan de andere generaties online besteden, zien ze de wereld als een kleine bol. Ze chatten met verschillende mensen van over de hele wereld en zelfs de stap zetten om later in het buitenland te gaan werken schrikt hen niet af. Leden van generatie Z zijn echte wereldburgers.

De opvoeding van generatie Z werd in de handen gelegd van generatie X, in die tijd kwam generatie Z erachter dat de toekomst niet altijd rooskleurig is. Tijdens de opvoedperiode kenden we heel wat problemen zoals o.a. terrorisme. Hierdoor creëerden ze een soort van verantwoordelijkheidsgevoel en zullen ze er alles aan doen om in de toekomst zekerheid te vinden.

Snapchat

Voor bedrijven is het ontzettend belangrijk om aanwezig te zijn op de kanalen die deze digitale generatie gebruikt. Zo zien we dat Snapchat hot is bij deze doelgroep. Met Snapchat kan je een bepaalde boodschap posten met een tijdslimiet. Zo blijft de post maar 24 uur beschikbaar waardoor de nieuwsgierigheid van de doelgroep getriggerd wordt. Daarnaast biedt Snapchat de optie om te reageren op de verhalen en tonen bedrijven hun echtheid hiermee want ze kunnen hun filmpjes niet bewerken. Voor generatie Z is het enorm belangrijk om jezelf vooral niet beter voor te doen. Later willen ze graag werken in een bedrijf waarin ze zich thuis voelen, de omgeving waarin ze terechtkomen is voor hen het belangrijkste.

Instagram

Ook Instagram blijft populair, dit komt dankzij de zogenoemde ‘influencers’. Deze personen beïnvloeden ons maar al te graag in het nemen van goede keuzes, het is erg belangrijk voor ons om producten te kopen die ook door anderen goedgekeurd worden. De generatie Z hecht veel belang aan het imago en daarom is het ook belangrijk voor bedrijven om zichzelf zo goed mogelijk te profileren. Door leuke en interessante Instagram-posts te plaatsen zorgt het bedrijf ervoor dat jongeren geïnteresseerd zijn in het bedrijf en geneigd zijn om ze te volgen.

YouTube

Dankzij een nieuwe trend genaamd vloggers, zorgt men ervoor dat YouTube populairder wordt bij deze generatie. Vloggers delen ervaringen uit hun dagelijkse leven met hun abonnees en geven daardoor ook een stuk van zichzelf bloot. Bedrijven zouden YouTube kunnen integreren in hun bedrijf om hiermee hun ware identiteit te tonen. Zo zou elke week een werknemer een verslag kunnen maken over zijn werkweek aan de hand van een vlog. Het publiek krijgt hiermee een kijkje binnenin het bedrijf waarin ze zouden kunnen terechtkomen en leert zo ook de werknemers kennen.

Generatie Z’r

Als lid van de generatie Z kan ik je zeggen dat ik kritisch naar de toekomst kijk, mijn ouders hebben me bijgebracht dat ik altijd moet werken indien ik iets graag wil bereiken. Ik kan me geen wereld indenken zonder sociale media want hiermee leg ik contacten met anderen. Mijn bedrijfsleven stopt niet aan de Belgische grens, het liefst zou ik mijn grenzen willen verruimen en naar het buitenland trekken om mijn droomjob te kunnen uitoefenen.

Voor mij is het enorm belangrijk dat een bedrijf actief is op sociale media want zo krijg ik meer informatie over het bedrijf zelf dan via een website. Aan de hand van foto’s en video’s krijg je een kijkje achter de schermen en zie je wat er zich echt afspeelt binnen de bedrijfsmuren. Ik volg een aantal internationale bedrijven via sociale media om de evolutie van hen te zien en te kijken of het een interessant bedrijf blijft om voor te werken.

This article was originally published on comma