Vluchtelingen op zomerkamp

In Kessel-Lo in middenschool Ter Beuke kunnen anderstalige nieuwkomers sinds gisteren een leuk zomerkamp volgen. Dit kamp wordt georganiseerd in samenwerking met het asielcentrum in Lubbeek en de jeugddienst van de Stad Leuven, en dit om de taalvaardigheid van de anderstalige nieuwkomers op peil te houden.

children playing games

Uit getuigenissen van verschillende scholen bleek immers dat de taalvaardigheid van anderstalige nieuwkomers er tijdens de vakantieperiodes serieus op achteruit gaat. Dan kunnen ze immers niet meer terecht in de OKAN-klassen, onthaalonderwijs waar hen Nederlands wordt aangeleerd. Ter Beuke is dit jaar met zulke OKAN-klassen gestart en breidt deze nu dus uit met een tof zomerkamp om de afnemende taalvaardigheid tijdens de vakantie tegen te gaan.

Op die manier voorzien ze voor de anderstalige leerlingen een laagdrempelige en ontspannen instap naar de schoolomgeving. Het kamp kan echter ook een allereerste kennismaking met de Nederlandse taal zijn, wanneer de vluchtelingenkinderen pas in het asiel in Lubbeek zijn aangekomen. Tijdens het zomerkamp frist men het Nederlands van de kinderen op door een combinatie van sport en spel en allerlei leuke workshops.

This article was originally published on iloveleuven