Een tocht door het donker… op zoek naar vleermuizen

Dit weekend is het de Europese Nacht van de Vleermuis. Over heel Vlaanderen organiseert Natuurpunt activiteiten rond het ‘bloeddorstige’ beestje. Ze zijn immers echt niet zo eng als we denken, het zijn eerder nuttige diertjes. Wil je meer over ze te weten komen? Kom dan op 27 augustus naar de ‘Nacht van de Vleermuis’ in Abdij van Park in Heverlee, waar je vleermuizen kan zoeken tijdens een avondwandeling met batdetector!

by Natuurpunt
by Natuurpunt

Vleermuizen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Deze ‘bloeddorstige’ wezentjes vind je terug in vele vampierverhalen, ze jagen dan ook ’s nachts in het pikkedonker en slapen overdag. Misschien ben je ze zelfs al eens tegengekomen in je nachtmerries, ze hebben hun uiterlijk dan ook echt niet mee… Nochtans zijn de kleine zoogdiertjes in werkelijkheid echt niet zo eng en zelfs erg nuttig. Zo eten vleermuizen gemiddeld 3.000 muggen en insecten per nacht!

In Abdij van Park in Heverlee kan je alles over vleermuizen te weten komen. Zowel ’s middags als ’s avonds is er een leuke activiteit voorzien:

  • Om 14u kan je op het Hoeveplein terecht om samen met de kinderen en inspecteur Pippistrellus raadsels over vleermuizen op te lossen. Breng je de zoektocht tot een goed einde, dan krijg je een welverdiende beloning!
  • Om 19u30 moet je aan de Norbertuspoort zijn. Hier krijg je eerst een korte presentatie over vleermuizen, waarna je naar buiten trekt voor een tocht door het donker met een speciale batdetector. Daarmee kan je de jagende vleermuizen horen, unieke ervaring! Geen zorgen, de wandeling gebeurt onder begeleiding van een gids/vleermuizenkenner, dus je zal in het donker niet verloren lopen.

Deelname aan de activiteiten is gratis voor de leden van Natuurpunt, niet-leden betalen € 1. Afspraakpunt is Abdij van Park. Geraak je niet in Heverlee? Dan is er vrijdagavond in Lovenjoel (Bierbeek) ook een wandeling voorzien, en op zaterdag wordt er in Kortenberg (Erps-Kwerps) een vleermuizensafari gedaan.

Meer info over de vleermuizenevenementen dit weekend in Vlaams-Brabant: https://www.natuurpunt.be/activiteiten

This article was originally published on iloveleuven