Hoe leuk is een like?

by Margaux Decru
by Margaux Decru

Een foto plaatsen op Instagram is snel gebeurd. Daarna is het vaak in spanning afwachten: hoeveel likes het zal genereren? Elke 10 minuten checken of er een nieuwe like is binnen gekomen en ook even nagaan wie deze personen zijn achter de likes. Herkenbaar? Met iedere like gaat er een geluksgevoel gepaard en het is net dat waar ik me vragen bij stel. Waarom worden we zo gelukkig van likes? Waarom hechten we er veel belang aan? Waar komt dit geluksgevoel vandaan? Hoe komt het dat men dan toch zegt dat sociale media ongelukkig maakt?

Ik ‘hart’ jou

Waardering en sociale acceptatie zijn belangrijke menselijke behoeften waarop sociale media inspelen. Als ik bijvoorbeeld dubbelklik op een foto dan zeg ik eigenlijk: ‘Leuke foto!’ of ‘Ik sta achter jouw boodschap!’. We brengen onze gedachten niet letterlijk over, maar we interpreteren een duim of hartje wel op die manier. Het is een compliment dat we hebben gesymboliseerd. Door waardering en sociale acceptatie gaan we ons zelfzekerder voelen. Je gaat sterker in je schoenen staan, beter in je vel zitten en het enige wat mensen moeten doen is je post liken. Toch telt België ruim 1,3 miljoen mensen die in behandeling zijn voor depressie. De ‘sociale-media-dokters’ zouden je waarschijnlijk een voorschrift likes moeten uitschrijven.

Hallo ik ben Margaux en krijg gemiddeld 140 likes

Het aantal likes representeert als het ware de mate waarin je geaccepteerd wordt in je sociale omgeving. Wanneer de likes binnenstromen, krijgt je ego een boost. Hoe meer likes, hoe beter dus! Het is ons uithangbord dat weergeeft hoe geliefd we zijn en iedereen kan het zien. Je kan een heel bescheiden persoon zijn maar toch wil je ergens dat anderen zien dat je geliefd bent door anderen. We vinden dat dit iets zegt over onze persoonlijkheden. ‘Oei 35 likes… dat zal wel geen toffe zijn.’ ‘Wow! 2500 volgers, daar wil ik wel bevriend mee zijn.’

Wat ben jij flink, hier is een koekje euh ik bedoel like

Onderzoek aan de Amerikaanse universiteit UCLA ontdekte dat hoge hoeveelheden likes de nucleus accumbens activeren. Met andere (verstaanbare) woorden, het wakkert je beloningscentrum aan. Dit komt omdat er dopamine wordt aangemaakt, het gelukshormoon. Hetzelfde gebeurt als je een stukje chocolade eet bijvoorbeeld en de dopamine zorgt daarbij ook voor een heerlijk verslavend gevoel. Telkens als je een like krijgt, ervaar je een kort moment van geluk en wil je meer. Hier ligt ook deels de reden waarom we allemaal zo smartphone verslaafd zijn. In Van Gils en gasten werd dit onderwerp al eerder besproken, je kan dit hier herbekijken.

Maar…

Desondanks lees ik ontelbaar veel artikels over hoe slecht sociale media zijn voor je mentale geest en welzijn. Men schrijft over het feit dat je je leven gaat vergelijken met die van anderen. Het gras is altijd groener aan de overkant, toch? Ik heb ondervonden dat er nog een andere belangrijke reden is waarom we ons slecht kunnen voelen door het gebruik van sociale media. Onbewust ga je je voorgaande post als spiegel gebruiken. Het aantal likes dat je vorige post haalde, is plots de norm. Als je volgende post niet dezelfde of meer aantal likes genereert dan maak je je zorgen en begin je jezelf vragen te stellen. Onzekerheid komt dan aankloppen en een negatief gevoel is het gevolg van dat onverwachts bezoek.

Mijn advies: deel foto’s, filmpjes, berichten die jou gelukkig maken en niet hetgeen waarvan je denkt dat ze de meeste likes opleveren!

This article was originally published on comma