Uncle Bob: the production behind the production

Uncle Bob is een foto- en film productiehuis dat opereert in België, Nederland en Spanje. Het werd opgericht door mijn papa, Johan Delissen, en zijn vrouw, Leen Van den Brande. Ze hadden reeds tonnen ervaring in de reclame- en communicatiewereld toen ze 3 jaar geleden besloten het roer om te draaien en zelfstandig te beginnen: Uncle Bob is een feit.Let’s take a look behind the scenes!

Gezien worden alleen is niet genoeg

Uncle bob organiseert TV-spots en fotoshootings voor reclamedoeleinden. Dit wil zeggen dat ze een creatief campagne-idee omzetten naar een foto- of filmshoot. Het productiehuis behandelt alle stappen van idee naar realisering. Johan en Leen verzorgen in opdracht van de klant tot in het kleinste detail alle aspecten van een campagne: buget opstellen, timings opstellen, casting, locatie, contracten, callsheets, fotografen, mening van en contact met de klant, catering, styling, vervoer, communicatie,…

Het hebben van een uitgebreid klantenportefeuille is dan ook essentieel, niet alleen financieel maar ook om naam te maken. Toen ik Johan vroeg hoe je dan effectief begint met een klantenportefeuille op te bouwen, antwoordde hij dat gezien worden alleen niet genoeg is. “Als beginnende zelfstandige moet je hard vechten om je plaats te veroveren in de reclamewereld.”_Verklaart Johan. “Proberen om top-of-mind te zijn bij de creatieven, de art buyers en de producers van de reclamebureaus. Toen we pas gestart waren, hebben we ook wel aan lage tarieven gewerkt, zodat we een mooie portfolio met eigen werk konden opbouwen. Na twee jaar zijn we daarvan afgestapt, omdat we ons in tussentijd al voldoende bewezen hadden.”_

Leen beaamt dit. Ze vertelt dat wanneer mensen weten dat je kwaliteit levert, ze dit gaan onthouden en gaan aanraden aan collega’s en vrienden. “We brengen vooral onze know-how naar voren. Het feit dat we beiden meer dan 20 jaar lang gewerkt hebben voor de grootste Belgische reclamebureaus en voor de grootste Belgische adverteerders. Je moet binnenwandelen in het bureau van een grote klant zonder dat ze jou of jouw productiehuis op voorhand hebben moeten opzoeken. Ze moeten weten wie je bent, wat je representeert en wat je kan – zonder het eerst te googelen.”

Zo vader, zo dochter

Ik heb altijd enorm opgekeken naar mijn papa zijn werk. Niet alleen onze interesses en passies lijken sterk op elkaar, ook onze karakters. We zijn beiden heel creatief en heel mondig. We hebben een sterke wil en een sterke mening en drijven deze ook graag door. Toen ik hem vroeg of hij nog enkele tips had voor mijn medestudenten, zei hij: Als je iets heel graag doet, zoals wij, dan voelt niets als een verplichting, dan kan je veel uren kloppen zonder dat dit je dwars zit.

Ons motto is “plezier hebben in ons werk” en dat is tot nu toe zeker het geval.

Tegenslagen kruisen altijd je pad, probeer dit te relativeren en eruit te leren.

Hier en daar moet je kunnen loslaten, even de lont eruit trekken en ontspannen, er zijn altijd mails die blijven binnen komen, maar soms heb je tijd nodig voor andere dingen.

Ik ben van kleins af aan omringd geweest met communicatie: mijn mama is communicatieverantwoordelijke, mijn stiefpapa is leerkracht Nederlands en Engels, mijn papa en stiefmama hebben altijd in de reclamewereld gewerkt. Het heeft mij altijd geïnteresseerd en dankzij mijn opleiding communicatiemanagement kan ik nu mijn interesses uiten in mijn toekomstige job. Op een dag een eigen productiehuis beginnen is dan ook the dream!

by Manoe Delissen
by Manoe Delissen

Manoe Delissen en Johan Delissen

This article was originally published on comma