Giette Goes Global

Dag Hasselt

Dit is het eerste artikel dat ik voor jullie schrijf. Best spannend. Ik zal beginnen met een kleine introductie. Ik ben Machteld, een 19-jarige filmstudent met een passie voor verandering in de wereld. En daar wil ik graag bij helpen. Dit heeft ook te maken met het onderwerp van dit artikel. De wereld positief veranderen. Enkele dagen geleden heb ik Giette van Oxfam Jongeren Hasselt geïnterviewd. Deze organisatie ligt nauw aan mijn hart omdat ik er zelf ook lid van ben. Maar omdat het vreemd is om mezelf te interviewen, koos ik voor Giette. We spraken op een maandag na school af in Mucho Gusto om gezellig iets warms te drinken. We hebben gepraat over Oxfam Jongeren Hasselt en natuurlijk ook over Hasselt Goes Global.

Het was iets na vijf toen Giette binnen kwam in het gezellige koffiezaakje. Ik zat er al enkele minuten, want heb de slechte gewoonte om altijd te vroeg te komen. Nadat ze een warme choco had besteld, begonnen we aan ons gesprek. Hier zijn enkele leuke feitjes over Giette (mocht dat jou interesseren ;) ).

Giette die een warme choco drinkt — by Machteld Bosmans
Giette die een warme choco drinkt — by Machteld Bosmans

Giette is 16 jaar en studeert Moderne Talen - Wetenschappen in het Virga Jessecollege in Hasselt. Ze woont ook in deze stad. In haar vrije tijd houdt ze zich bezig met kindjes te entertainen die op kamp gaan met Vibes. Ze doet ook vrijwilligerswerk bij Oxfam. Wat is ze toch een goed mens.

Ze leerde Oxfam kennen via haar school. Na deze wonderbaarlijke ontdekking, besloot ze om vrijwilliger te worden. Haar grootste drijfveer hiervoor was dat ze zeer dankbaar is voor al de kansen die ze heeft gekregen en nog steeds krijgt in haar leven. Ze wil andere ook die kansen geven. Haar eerste indruk van de hele Oxfam bende was positief. Ze werd open ontvangen in de Oxfam familie. Het is een klein maar fijn team. Iedereen is welkom. Giette voegde nog toe dat ze het jammer vond dat er weinig jongeren zijn die zich engageren.

Al anderhalf jaar werkt ze bij Oxfam. Dit is zowel bij de jongeren als in de winkel. Haar ervaringen zijn zeer positief. Ze leerde veel over waarom we best het zuiden zo goed mogelijk steunen. Ook enkele sociale skills werden haar bijgebracht, zoals acties voeren en mensen informeren over wat Oxfam doet, of zoals zij het zo mooi vertelde: “het verhaal brengen van Oxfam”.

Giette met Oxfam Jongeren Hasselt — by Machteld Bosmans
Giette met Oxfam Jongeren Hasselt — by Machteld Bosmans

Na deze hele babbel over Oxfam, vertelde ik haar dat we in Hasselt een super leuke organisatie hebben genaamd Hasselt Goes Global. Hierna kwam de gewoonlijke uitleg over subsidies en dat de stad jou steunt als je op inleefreis gaat. Allemaal technische info. Giette reageerde heel enthousiast. Ze vond het een mooi initiatief. Soms moet je jongeren een duwtje in de rug geven om hen aan te zetten tot een engagement. Ze zijn inmiddels de toekomst. Het is natuurlijk leuk dat Hasselt hiermee wil helpen.

Wat de toekomst betreft wil Giette naar het buitenland gaan om mensen daar te helpen. Wat ze geleerd heeft bij Oxfam, kan ze dan toepassen. Hoe kunnen we best deze mensen verder helpen? Welke stappen kunnen we ondergaan?

Om af te sluiten, wil ik Giette bedanken voor dit interview. Giette, als je dit leest, je bent een schat om mee te praten en om over te schrijven. Dankjewel dat ik jou mocht interviewen. Aan de lezer: bedankt om mijn eerste artikel helemaal te lezen. Hopelijk tot een volgende keer.

Wil je meer Giette in jouw leven, volg haar dan op deze platformen: