Nog even scrollen of toch gaan slapen?

Smartphone gebruik voor het slapen gaan

De meeste smartphone gebruikers betrappen zichzelf er wel eens op: nog snel vijf minuutjes Facebook op je smartphone checken voor ze effectief gaan slapen. Ik beken ook schuldig. Wat vijf minuten Facebook checken was werd al snel tien minuten, 20 minuten, één uur, … Voor ik het wist lag ik in mijn bed eindeloos te scrollen op allerhande social media. Ik vroeg me af of dit effect had op je nachtrust. Daarom testte ik het uit. Één week lang legde ik mijn smartphone drie uur voor het slapengaan aan de kant. De resultaten lees je hieronder.

Vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar kijken nog op hun smartphone voor het slapengaan. Bij de volwassenen gebeurt het ook maar net iets minder. Zelfs kinderen tussen de 10 en 12 kijken geregeld op hun tablet of smartphone voor het slapengaan en meer de dan helft geeft toe de volgende ochtend met een vermoeid gevoel naar school te gaan. Twee tot drie uur voor het slapengaan maakt ons lichaam melatonine aan. Bij de aanwezigheid van blauw licht (smartphone, tablet, televisie,…) wordt de productie van melatonine geremd. Wanneer de blootstelling aan licht afneemt komt de natuurlijke productie van melatonine terug op gang. Het lichaam ervaart dit als een signaal om de dag activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.

Ik dacht voor mezelf dat het wel eens goed zou zijn om te testen of je op één week zou merken of je slaapritme daadwerkelijk beter wordt. Elke dag legde ik drie uur voor het slapen gaan mijn smartphone aan de kant. Hoe de test is verlopen kan je hieronder lezen.

smartphone lock

De test

Dag 1:
De wekker gaat af om 06.15u, tijd om op te staan en me klaar te maken voor school. Ik heb gisterenavond voor het eerst mijn smartphone om 20.00u aan de kant gelegd. Eerst was het wat onwennig want ik ga rond 23.00u slapen, dus ik moest mij nog zo'n drie uur lang bezig houden met andere dingen. Ik keek nog wat tv en omstreeks 22.00u ging ik naar boven. Normaal zou ik dan in mijn bed gaan liggen en al mijn social media accounts beginnen te checken. Uit verveling keek ik maar wat leerstof na en een half uur later ging het licht uit.

Dag 2:
Het geluid van de wekker klinkt en ik word wakker om 07.00u. Ik voel me fris en ga meteen naar de ontbijttafel om de dag goed te beginnen. Gisterenavond was het de tweede avond zonder smartphone. Om 20.00u legde ik hem opnieuw aan de kant. Mijn moeder duwde een boek in mijn handen en zei dat ik die maar eens moest lezen voor het slapen gaan. Rond 21.30u ging ik naar boven en begon ik te lezen. Ik deed het licht om 22.30u uit en viel in slaap.

Dag 3:
07.00u opnieuw het geluid van de wekker. Ik heb geslapen als een roosje. Ik sta zonder te aarzelen op ga naar beneden om te ontbijten. Afgelopen avond om 20.00u was het weer zo ver. Mijn smartphone ging de kast in. Rond 21.00u ging ik al naar boven om tot mijn eigen verbazing verder te lezen in mijn boek. Een boek lezen was leuker dan gedacht. Om 22.30u was het weer tijd om te gaan slapen.

Dag 4:
08.00u de wekker gaat af. Ik heb pas in de namiddag les maar ik wil niet blijven liggen en heb zin om aan de dag te beginnen. Gisterenavond kwam er bezoek. Mijn smartphone wegleggen werd al een beetje een routine. We hadden lang gedineerd, wat gebabbeld en spelletjes gespeeld. Ik ging rond 23.00u naar boven en viel als een blok in slaap.

Dag 5:
09.00u ik word wakker door het geluid van de wekker. Het lijkt of ik steeds meer honger krijg in de ochtend en spurt naar beneden om mij zo snel mogelijk aan de ontbijttafel te zetten. Vandaag geen les maar wel tijd zat om andere dingen te doen. Afgelopen avond ben ik op café geweest met wat vrienden en heb ik mijn smartphone thuis in de kast laten liggen. Toen ik omstreeks 01.00u thuiskwam heb ik mijn smartphone niet meer aangeraakt en ben ik meteen in bed gekropen.

Dag 6:
10.00u Ik word wakker en en voel me super fit! Misschien beeld ik het me in of is het wel echt zo, maar ik voel me gezonder dan ervoor. Afgelopen avond ben ik rond 22.00u naar boven gegaan en heb ik mijn boek uitgelezen. Op 3 avonden had ik een boek van 400 pagina’s uitgelezen terwijl ik anders misschien één boek op één jaar tijd uitlas.

Dag 7:
Zondagochtend, de laatste dag van de test. Meestal lig ik nu tot 12.00u in mijn bed maar ik word in tegendeel spontaan wakker om 09.00u. In plaats van een lazy sunday, die ik meestal wel apprecieer, wil ik vandaag een actieve zondag. Het zonnetje schijnt en ik wil zoveel mogelijk aan mijn dag hebben. Afgelopen avond, de laatste van de test, moest ik naar een feest. Mijn smartphone had ik thuis laten liggen omdat ik hem eigenlijk totaal niet nodig had. Om 02.00u kwam ik terug van het feestje en kroop ik rechtstreeks mijn bed in.

De vaststelling

In het begin was het toch wel wat onwennig omdat ik niet wist wat ik moest doen en me eigenlijk een beetje verveelde. Ik ben boeken beginnen te lezen en heb het gevoel dat ik meer tijd heb voor andere dingen en dat alleen al in de avond! Na een paar dagen kreeg ik ’s ochtends ook veel meer honger. Ik voelde me ook steeds frisser en gezonder in de ochtenden. Tijdens de nachten werd ik bijna nooit meer wakker en sliep ik aan één stuk door. Het resultaat is dat ik veel sneller in slaap viel, beter sliep en elke ochtend frisser en gezonder wakker werd. Ik ben er nu zeker van overtuigd dat smartphone gebruik voor het slapen gaan een grote invloed heeft op je slaap. Daarom raad ik iedereen aan om zelf eens de test te doen zodat je het verschil kan merken.

Wil je een duidelijk beeld kunnen vormen over wat er precies gebeurt met onze hersenen en ons lichaam wanneer we de smartphone gebruiken voor het slapengaan? Check dan zeker onderstaand filmpje.