Exclusiviteit is aantrekkelijk!

OnePlus Logo

OnePlus One, de zogenaamde ‘flagship killer’ is enkel en alleen te verkrijgen als je uitgenodigd wordt om hem te kopen. Het toestel dat de focus op design en interface legt, is zeer geliefd onder de jeugd. Niet omdat het de laatste nieuwe snufjes heeft, maar omdat je het niet zomaar kunt bemachtigen. Lees verder en kom meer te weten over exclusiviteit in de bussinesswereld.

Exclusieve toegang
Al sinds het prille begin kan je uitnodigingen winnen door mee te doen aan online wedstrijden. Eenmaal je een uitnodiging ontvangen hebt, heb je 24 uur de tijd om tot actie over te gaan en hem te kopen. Als je hem dan gekocht hebt krijg je 3 uitnodigingen die je mag versturen naar wie je ook maar wil. En zo gaat de cirkel verder.

E-mailmarketing werkt ook
In dit voorbeeld wordt er ingezet op een klein menselijk kantje. Het gevoel iets exclusiefs te hebben waar anderen niet aan kunnen geraken is net dat extra argument om het dan toch aan te schaffen. Wordt deze filosofie ook op andere manieren toegepast? Natuurlijk! E-mailmarketing is een voorbeeld waar we allemaal wel eens mee geconfronteerd geweest zijn.
Deze vorm van marketing gebruikt men om commerciële boodschappen naar een bepaalde doelgroep te sturen. Uiteraard moet een e-mail ook aantrekkelijk zijn. Als het gaat over e-mailmarketing dan gaat het enerzijds over een onderwerpregel en anderzijds over de doorklik.

Sla acht op de klankgeving
Met een onderwerpregel moet je de potentiële klant verleiden, dus waarom niet inspelen op het exclusieve: “Alleen klanten”, “Uitsluitend voor vrienden van de Facebookpagina”, “Exclusief voor leden”, “Alleen voor Vips.” Hoe meer je de mogelijke lezer de kans geeft zich speciaal te voelen, hoe groter de kans dat ze de e-mail zullen lezen. En dan is één deel van de missie al geslaagd.

De doorklik is het tweede deel. “klik hier voor meer informatie” is gewoonweg niet aangenaam om te lezen. Ik ben voorstander van “klik hier voor onze aanbieding.” Maar “klik hier voor onze aanbieding speciaal voor klanten” is nog een stukje sterker. Als je dan ook nog eens een klantenkaart moet hebben als bewijs, weet je zeker dat je tot het selecte gezelschap hoort.

Luxemerken verwaand?
Let wel, er is een dunne lijn tussen exclusieve aanbiedingen en merken die een hard-to-get imago opbouwen. Merken zoals Gucci, Louis Vuiton, Prada en Chanel zullen niet snel meer gaan produceren ook al is er veel vraag naar hun producten. Gewoonweg om die exclusiviteit te behouden. Zo doet Prada zelfs mee aan zogenaamde ‘flash sales’. Dit zijn kortlopende campagnes en collecties in kleine oplages. Dus je moet snel zijn om een kledingstuk te bemachtigen of het wordt zelfs nooit meer gemaakt.

Van knoeier tot kanjer
De OnePlus One heeft de fameuze strategie al snel aan de kant gegooid wegens een te groot succes. Een klein bedrijf dat geen verlies wou draaien door veel te veel gsm’s te produceren, kan nu de productie haast niet meer bijhouden. Het was een slimme zet van hun om op een unieke manier de mobiele telefonie markt binnen te treden. Exclusiviteit werkt aardig goed als je het mij vraagt.

This article was originally published on comma