Privacy, een ingewikkeld begrip

Ben je echt wel zo anoniem als je denkt?
Ben je echt wel zo anoniem als je denkt?

Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Dit kan je vrij letterlijk nemen. Wij stellen ons leven voor aan de buitenwereld via deze sociale media. Hiervoor offeren wij een deel van onze privacy op. Maar ben je je wel bewust wat anderen allemaal over jou te weten kunnen komen? Kristof D’hanens, freelance communicatietrainer bij I like media legt het ons allemaal uit. Wat is van mij en wat is van ons?

Op 25 mei 2018 doet de GDPR-wetgeving zijn intrede. Dit staat voor General Data Protection Regulation. Deze werd goedgekeurd eind 2016 om de privacy beheerder meer kracht te geven. Deze kan bedrijven en instanties die de privacy wetten schenden, beter aanpakken. De GDPR is een vernieuwing van de originele wetgeving, de Data Protection Directive, die dateert van 1995. Met de opkomst van de technologie was dit ook dringend nodig. De belangrijkste veranderingen zijn:

1. Transparantie: de gebruiker moet op de hoogte gesteld zijn over hoe zijn data verzameld en gebruikt wordt. Dit gebeurt steeds op een begrijpelijke manier.

2. Data overdracht: gebruikers zijn in staat hun gegevens van de ene instantie naar de andere over te hevelen. Bijvoorbeeld in de telecomoperator sector.

3. Meldplicht bij datalekken: bedrijven moeten verplicht een datalek melden binnen de 72 uur. Tenzij kan worden aangetoond dat het niet gevaarlijk is voor verzamelde persoonsgegevens.

4. Het recht om vergeten te worden: zonder geldig tegenargument moet een instantie gebruikersgegevens wissen als deze daarom vraagt.

Een enthousiaste Kristof D'hanens (links)
Een enthousiaste Kristof D'hanens (links)

Google jezelf

Ongetwijfeld heb je jezelf al eens gegoogeld. Het internet verzameld echter constant data van jou. Zoek jezelf nog eens op maar nu via incognito modus. Welke informatie kom jij te weten over jezelf?

Privacy instellingen

Hoewel de privacy instellingen over alle sociale media grotendeels hetzelfde zijn, hebben verschillende platvormen hun unieke karakter. Dit zorgt voor enkele verschillen in de privacy instellingen.

Twitter: hier kan je instellen of je je tweets op openbaar zet of dat ze enkel te lezen zijn voor je volgers. Tenzij je een beroemdheid bent is het het best om deze openbaar te laten staan. Anders gaat de Twitter-kracht verloren.

Instagram: je profiel staat standaard op openbaar. Meestal merk je het pas als RussianGirl87 plots je foto liket. Instagram heeft een tweestapsverificatie ingebouwd. Zo krijg je eerst een sms met daarin een code alvorens je jezelf kan aanmelden. Dit is vrij vervelend als je een bedrijfsinstagram-account hebt. Dan moet je altijd een sms sturen naar de persoon die zijn gsm-nummer aan het account heeft gekoppeld.

Facebook: Facebook werkt met vriendenlijsten. Als je een bericht post kan je aanduiden welke vriendenlijsten deze post mogen zien. Zorg er wel voor dat je een vriendenlijst maakt en geen vriendengroep. Als je een groep maakt worden alle mensen die je geselecteerd hebt bijeen gegooid in een groep met bijvoorbeeld de titel ‘kennissen’. Zo kan je heel wat gênante situaties vermijden.

YouTube: Op YouTube kan je instellen dat een bepaalde video enkel kan gezien worden als je de link van de video hebt. Het filmpje is dan niet zomaar terug te vinden in de zoekbalk. Ook kan je de video’s die jij leuk hebt gevonden, je afspeellijsten en je abonnees verbergen.

Google: Hier heb je een lijst met mogelijke interesses. Op deze lijst selecteer je dan welke dingen jij het meest interessant vindt. Je kan twee kampen kiezen in dit verhaal. Het kamp dat bewust weet dat ze deze informatie vrijgeven, of het kamp dat zich hiertegen verzet. Het eerste kamp vindt het leuk dat als ze dan toch advertenties voorgeschoteld krijgen, ze deze tenminste interessant vinden. Het tweede kamp vindt dat dit niet correct is en schermt zijn interesses liever af.

Wachtwoord

Ik wil je nog een laatste tip meegeven. Stel, je hebt al je privacy instellingen keurig ingevoerd. Je gsm wordt gestolen en je hebt er geen wachtwoord op staan. De dief kan perfect in jouw gsm geraken en al jouw informatie te weten komen. Wat maakt een wachtwoord goed? Als je ‘Blackie2003’ zegt, zit je fout. Een goed wachtwoord is eentje dat wanneer je er 2 seconden naar kijkt het niet opnieuw kan opzeggen. Als je dit bij je huidig wachtwoord wel kan, is het tijd voor een nieuwe!

This article was originally published on comma