Jong, succesvol en Communication Officer bij Tessenderlo Group

Wie zou ik interviewen? Zoveel keuze en ooh zo moeilijk. Maar ver hoefde ik niet te zoeken. Zo kwam ik al eerder in contact met Annelore Vanhoof voor mijn stage. Annelore is Communication Officer bij Tessenderlo Group. Ze is jong, succesvol en wist de positie van Communicaton Officer te veroveren. Hoe speelde ze dit klaar? En wat zijn haar geheimen tot succes?

Hoe zou je jezelf kort voorstellen?
Annelore Vanhoof : “Mijn naam is Annelore Vanhoof en ik ben 26 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Mitchel in Overpelt dat sinds kort Pelt is geworden. Kinderen hebben we nog niet maar wel een Franse bulldog genaamd Boris. Na het middelbaar ben ik Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Marketing gaan studeren. Na een jaar had ik door dat de manier van lesgeven niets voor mij was. Ik ben dan ook in Leuven Communicatiewetenschappen met afstudeerrichting strategische communicatie gaan studeren. Verder heb ik ook nog een master behaald in Bedrijfscommunicatie Frans-Engels. Sinds een jaar werk ik als de Communication Officer bij Tessenderlo Group. Tessenderlo Group is een internationaal chemieconcern actief in het gebied voeding, landbouw, waterbeheer en het hergebruik van natuurlijke grondstoffen. De Belgische vestigingen liggen in Ham, Vilvoorde, Brussel, Tessenderlo en Overpelt. Ik ben vooral actief in Overpelt maar ik pendel regelmatig op en af.”

Wat houdt de functie Communication Officer precies in? Is dit iets wat je altijd al wou doen? Annelore Vanhoof : “Ik ben verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie voor drie grote merken : JDP, DYKA en BT Nyloplast. Heel kort uitgelegd zijn dat drie merken die kunststof leidingsystemen creëren voor zowel de overheid als bedrijven en kleine zelfstandigen. Bijna elke denkbare kunststof leiding wordt bij ons gemaakt. Deze bedrijven zitten verspreid over Europa. Dus het gebeurt regelmatig dat ik afreis naar Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk en sinds kort ook Polen. Het is dus een heel gevarieerde, drukke job op internationaal niveau. Ik wist altijd wel dat ik een job wou doen waarin ik veel contact zou hebben met andere mensen. Zelf vind ik het geweldig om met zoveel verschillende soorten mensen en culturen samen te werken. Kiezen voor communicatie was dan ook een logische keuze.”

Er zijn heel wat voordelen om met mannen samen te werken. Ze zeggen altijd waar het op staat

Dat klinkt als een heel drukke job met veel verantwoordelijkheid. Heeft u op voorhand schrik gehad voor de functie en/of om fouten te maken? En hoe ben je eigenlijk bij Tessenderlo Group terechtgekomen?
Annelore Vanhoof : “Ik heb er stage gelopen in mijn Masterjaar. En na twee jaar werken hebben ze mij gecontacteerd en gevraagd of ik interesse had om bij hen te werken. Lang heb ik dan ook niet moeten nadenken. Ik ben daar meteen op ingegaan. Het is inderdaad een heel drukke, veeleisende job. Soms moet ik dan ook wat vrije tijd opofferen om alles af te maken. Daar heb ik geen problemen mee. Schrik heb ik nooit, enkel gezonde zenuwen. In mijn vorige jobs was ik vaak de enige expert in communicatie dus mensen verwachten ook advies van jou. Je kan natuurlijk niet alles weten. Communicatie leer je vaak door te doen en door op je eigen gevoel af te gaan. Wat er in de boeken staat is dus niet altijd relevant. Iedereen maakt wel eens fouten. Het belangrijkste aan fouten is dat je eruit leert. Zelf heb ik nog niet zo’n grote fouten gemaakt. Enkel kleintjes zoals spelling, spaties en lay-out. Na een tijdje ga je hier beter op letten. Wat wel belangrijk is, is je fouten durven toegeven. Een voordeel aan jong zijn , is dat mensen sneller jouw fouten vergeven.”

De chemische sector is vooral een mannenwereld. Hoe sta jij je mannetje tussen al deze mannen?
Annelore Vanhoof : “Ik heb altijd al in sectoren gewerkt waar er meer mannen zijn dan vrouwen. Om in een bedrijf te werken waar het vooral een vrouwenwereld is kan ik mij niet echt inbeelden. Er zijn heel wat voordelen om met mannen samen te werken. Zo zeggen ze altijd hun mening en weet je ook waar het op staat. Je moet zeker voor je mening durven uitkomen en dat appreciëren ze ook!”

by liza steemans
by liza steemans

Heb je opofferingen moeten maken voor deze job?
Annelore Vanhoof : “Echte opofferingen niet. Wel ben ik samen met Mitchel naar Overpelt verhuisd. Dit was het meest logische aangezien ons huidige huis gelegen is tussen onze oorspronkelijke woonplaatsen : Mol en Maaseik. Nu wonen we dus in Pelt , dat is een fusiegemeente van Neerpelt en Overpelt. In de toekomst willen we meer centraler in Limburg gaan wonen.”

Als we het nu toch over Mitchel hebben : hoe gaat hij om met het feit dat u af en toe naar het buitenland moet? En heeft u een hogere functie dan hem? Zijn daar ooit meningsverschillen uitgekomen?
Annelore Vanhoof : “Ik heb inderdaad een hogere functie dan hem. Ik ben een kaderlid, hij een bediende. Meningsverschillen hebben we niet vaak. Desondanks mijn hogere functie leer ik ook veel van hem zoals meer te relativeren. Vaak werk ik s’ avonds nog vanuit de zetel en dat vindt hij natuurlijk niet altijd fijn. Nu heb ik door dat niet alles even belangrijk is om s’ avonds te doen, uitgezonderd de belangrijke projecten natuurlijk.”

Wat u leerde op de unief, heb je dat echt kunnen toepassen of was het toch anders in de praktijk?
Annelore Vanhoof : “Neen! Ik heb veel meer geleerd uit mijn stages en werkervaring dan op de unief. Je moet echt gewoon dingen uitproberen om te zien wat werkt. Elke maand komen er nieuwe trends en technologieën bij. Ieder jaar is er wel iets wat je snel moet kunnen bijsturen. Up-to-date zijn is wel echt een must. En zoals ik al eerder zei : vertrouw op je intuïtie. Meestal zit dat wel juist!”

Last but not least : heeft u nog tips voor ons toekomstige communicatiemanagers?
Annelore Vanhoof : “DOEN, DOEN en DOEN. Durf fouten te maken en leer er iets uit. Enkel door trial en error weet je wat gaat werken en wat niet. Plus ieder bedrijf en sector is anders dus je mag nooit van een universele aanpak uitgaan.”