Is jouw nieuwsbrief hot or not?

Nieuwsbrieven, wie leest ze nog? Ik alleszins niet. Maar dat kan ook liggen aan de nieuwsbrieven die ik ontvang. Op de Dag van de Digitale Communicatie volgde ik de lezing “Nieuwsbrieven: scoren in de mailbox van je publiek” van Kristof D’hanens. Hij wierp een zeer bijzonder licht over nieuwsbrieven en hoe jij als onderneming deze kan verbeteren.

Kristof d'Hanens samen met zijn boek Digitale Nieuwsbrieven — by liza steemans
Kristof d'Hanens samen met zijn boek Digitale Nieuwsbrieven — by liza steemans

Wie is Kristof?

Maar wie is Kristof eigenlijk? Kristof is een enthousiaste freelance communicatietrainer bij I Like Media. Hij is gespecialiseerd in Contentstrategie, sociale media (Facebook, Twitter, Instagram), efficiëntie-apps en geloof het of niet: Nieuwsbrieven. Naast communicatietrainer is Kristof ook een auteur. Samen met de Kortom en Politeia nv schreef hij het inspiratieboek Digitale Nieuwsbrieven. Met dit boek wilt hij mensen positief inspireren met getuigenissen en de tips van experts. Zo kan je jouw nieuwsbrief als organisatie optimaliseren.

Een goede nieuwsbrief geeft je het gevoel dat je echt iets hebt aan de informatie

Wat is een goede nieuwsbrief?

De hoofdvraag tijdens de sessie was: “Wat is een goede nieuwsbrief?”. Het antwoord is zeer simpel. De lezer moet naderhand een wauw effect moeten hebben. “Wauw, dat wist ik nog niet!” of “Wauw, daar zat ik op te wachten!” of “Wauw, dat moet ik hebben!”. Maar hoe bereik je dit effect precies? Als organisatie moet je altijd afvragen wat je met jouw nieuwsbrief wilt bereiken. De vier grote hoofddoelen van een goede nieuwsbrief zijn:

  • het groepsgevoel opwekken - entertainen - informeren - verkopen
by liza steemans
by liza steemans

In de praktijk

Wat Kristof zijn sessie interessant maakte was dat hij zeer interactief was. Zo konden alle organisaties en bedrijven die deze sessie gingen bijwonen hun nieuwsbrief op voorhand naar hem doorsturen. Tijdens deze sessie gebruikte hij deze nieuwsbrieven als voorbeeld en gaf hij aan wat er beter kon. Ook zei hij wat er al goed is en wat ze zeker mochten houden. Door het zo visueel te zien begrepen wij als publiek goed wat hij bedoelde. De tips die mij zijn bijgebleven zijn:

  • Geen titel met nieuwsbrief - Tekst scanbaar maken: werken met witregels, alinea’s,.. - Vaste rubrieken plaatsen - Gebruik enkel foto’s als ze een meerwaarde zijn - Werken met video’s en gifs - Show, don’t tell : foto tonen met iemand die het product gebruikt - Call to action aan de hand van een link
De lezer moet het gevoel hebben dat hij echt iets aan deze informatie heeft

Wat hebben we geleerd vandaag?

Na Kristof zijn sessie had ik echt het gevoel dat ik iets had bijgeleerd. Niet enkel was de informatie die hij gaf zeer leerrijk maar de sessie op zich was goed gebracht. Hij was zeer interactief en gebruikte hij de nieuwsbrieven van het publiek. Aan de hand van deze voorbeelden had je een zeer goed beeld hoe het in de praktijk echt moet. Ook zijn presentatietechnieken waren goed. Als communicatiestudent viel het mij op dat tijdens andere sessies de spreker dringend een extra cursus moet gaan volgen. In mijn ogen zou elke communicatiestudent deze sessie moeten volgen. De kans is namelijk groot dat wij later zelf een nieuwsbrief moeten opstellen.