Tanguy Thivin, een Frans kunstenaar uit Lyon met een passie voor de seizoenen

Tanguy aan het werk in zijn atelier in Lyon
Tanguy aan het werk in zijn atelier in Lyon

Lieve vrienden. Zeven jaar geleden ontmoette ik Tanguy Thivin voor het eerst tijdens een kunstevenement in het zuidoosten van Frankrijk. Ik werd aangetrokken door de kleuren en de atypische vormen in zijn werk. Ik trof hem en zijn schilderijen nadien nog enkele keren aan, zag zijn werk evolueren en bleef fan. In juli vroeg ik hem of hij interesse had om in Flugzeug Music Arts Design tentoon te stellen. Hij was meteen verkocht. Op mijn vraag waarom hij geen moment geaarzeld had om helemaal van Lyon naar Leuven te reizen voor een tentoonstelling, antwoordde hij: “Omdat ik graag naar verre, onbekende oorden trek om tentoon te stellen. Ik hou van België en haar klimaat en ik ben benieuwd naar Leuven.” Binnenkort komt hij dus naar onze stad. Recent sprak ik hem in Frankrijk over zijn leven en zijn kunst.

De seizoenen zijn voor mij van vitaal belang”

“Ik ben nu vijftien jaar kunstschilder”, vertelt autodidact Tanguy. “Mijn eerste officiële tentoonstelling was in 2003 in Grenoble. Eigenlijk ben ik er erg laat mee begonnen. Pas op mijn 25e nam ik voor het eerst een penseel vast. In het begin combineerde ik mijn werk als kunstenaar met interimwerk. Ondertussen kan ik leven van mijn kunst”, voegt hij er blij aan toe.

Na een jaar of vijftien in Grenoble, verhuisde Tanguy naar Tokio. Daar woonde hij gedurende drie jaar. “De Japanse cultuur is heel anders. Hun toewijding en hun meesterschap in grafiek, esthetiek, acrobatiek en design spraken me erg aan. Ook hun werkhouding heeft me erg geïnspireerd. Ik werk gemakkelijk twaalf uur per dag, soms meer. “En de kleuren …”, voeg ik eraan toe. “Ja,” bevestigt Tanguy, “daar heb je volledig gelijk in. Ik heb me laten inspireren door hun kleuren. De Japanse kleuren zijn niet schreeuwerig. Het zijn eerder gebroken kleuren. Voor mij is Japan groen en blauw. In de Japanse kleuren voel je de seizoenen. Ik hou van de seizoenen. Voor mij zijn ze van vitaal belang. Ik zou niet kunnen wonen in een land waar het altijd 45°C is. Van de regen word ik vrolijk. Misschien moet ik naar België verhuizen”, grapt hij.

Na Japan keerde Tanguy even terug naar Grenoble en belandde vervolgens in Lyon, waar hij nog altijd woont. Samen met zeven andere creatievelingen huurt hij er een atelier dat ook dienstdoet als galerij.

Tanguy's werk weerspiegelt zijn leven

De natuur is Tanguy’s grootste inspiratiebron. “Vanaf het begin schilder ik takken. Ik denk dat dit komt doordat het plantaardige portret me meer vrijheid geeft dan het menselijke. Het zijn steeds takken van Europese bomen. Ze zouden echt kunnen bestaan, al fleur ik ze geregeld op met een portie fantasie.”

Daarnaast ontstaan ook nevenprojecten, onderwerpen die hij gedurende een tijdje schildert zoals wouden of ideale vrouwen (les MUZ) of 'le petit Kukai', een klein mannetje dat ronddoolt in de natuur. “Ik heb onlangs ontdekt dat ik dat mannetje ben. Ik was op zoek … Tegenwoordig schilder ik in dezelfde stijl huisjes in de natuur. Het kleine mannetje is tot rust gekomen, heeft een huisje gevonden. Het klopt helemaal met mijn eigen situatie. Ik vond een vriendin waar ik me goed bij voel en ik ben meer op mijn gemak. Mijn werk is een kalk van mijn leven”, vertelt Tanguy oprecht verrast.

Tanguy schildert altijd met acrylverf. Wel varieert hij met de dragers waarop hij schildert. Soms op papier of op doek, maar ook op minder evidente materialen als plexiglas.

Recycleren om de menselijke cirkel rond te maken

Beelden zijn een nieuwe passie van Tanguy. “Les AMAS c'est de la poésie”, declameert hij en hij vervolgt: ”AMAS is een acroniem en staat voor Assemblage Matières Abandonnées au Sauvage. Ammacer betekent samenstellen. Overal waar ik kom, raap ik dingen op die ik vind. Die rommel neem ik mee naar mijn atelier en daar maak ik menselijke vormen van.”

“De natuur draait prachtig op zichzelf. De bomen, planten en dieren groeien, sterven en worden zo weer voedingsstoffen voor nieuw leven. Met materialen die mensen gecreëerd hebben gaat het anders. De dingen worden bedacht, geproduceerd, gebruikt en vervolgens weggegooid. De mens is zo intelligent dat hij deze complexe dingen kan maken, maar tegelijkertijd zo dom dat hij zijn eigen soort in gevaar brengt door zoveel te blijven weggooien. Met les AMAS probeer ik ook deze dingen een cyclus te geven. Ik probeer de cirkel rond te maken.”

De link tussen Tanguy’s werk en Flugzeug is dan ook snel gelegd. Hij is begaan met de natuur en met ecologie en bijgevolg is het idee van Leuven Klimaatneutraal ook niet ver weg.­

Zijn toekomst als vrije vogel

“Tegen dat ik vijftig ben, zou ik graag ergens op het platteland wonen en in de tuin werken, mijn eigen groenten kweken. De rest van de tijd wil ik blijven creëren en zowel beelden maken als schilderen. Drie keer per jaar wil ik, telkens op een andere plek, zowel in binnen- als buitenland tentoonstellen. Ik heb ook veel zin om gedurende enkele maanden op inspiratieresidentie in België, Groot-Brittannië of Italië te gaan, als mijn dochter groot genoeg is. In 2022 plan ik met een vriend te voet op bedevaart te gaan naar Japan, in de sporen van Kukai, mijn inspirerende vriend”, droomt Tanguy.

Lieve vrienden, ik ben heel blij dat Leuven deze internationale kunstenaar binnenkort mag verwelkomen. Ik hoop dat Tanguy in Flugzeug wat werk kan verkopen. Ik wens hem veel succes in zijn werk en zijn verdere leven, en een pracht van een bedevaart naar Japan. En ik ben erg benieuwd naar zijn talent als tuinier.

Tanguy Thivin stelt zijn werk tentoon van 12 oktober tot 26 november 2018 in Flugzeug Music Arts Design. Iedereen is welkom op de vernissage op vrijdag 12 oktober van 19u30 tot 21u30. Er zullen zowel schilderijen als beelden tentoongesteld worden. Schim, een muzikaal duo uit Leuven, zal de avond opluisteren met muziek. Ze werkten aan een soundscape geïnspireerd op Tanguy’s werk.