Kansen grijpen rendeert

Dieter Van Esch, de generalist. Of met andere woorden: een man met een helikoptervisie als het gaat over het digitale, marketing en communicatie. Vorige maand had ik een interessante babbel met deze digitale strateeg, die ook oud-student en docent binnen de opleiding Communicatiemangement van Hogeschool PXL is.

by Léonie Dello
by Léonie Dello

Voor de lezers die nog nooit van Dieter Van Esch gehoord hebben: kan je jezelf kort beschrijven in een professionele context?

Dieter Van Esch: “Voor het commerciële communicatieverhaal wou ik niet gaan, daarom heb ik public relations en voorlichting gekozen als afstudeerrichting binnen de opleiding Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL. Daarna heb ik stage gedaan bij Edelman, een pr-bureau in Brussel. Katie, een collega van mij destijds, begon over: “Did you see that on the Facebook yesterday?” Ik wist totaal niet waar ze het over had, ik had nog nooit van Facebook gehoord. Maar dankzij haar en mijn andere Amerikaanse collega’s, was ik van begin af aan mee met het Facebookverhaal. Net zoals Twitter, waar ik al actief op ben sinds 2007. Ik denk dat je heel weinig mensen gaat vinden die toen ook gebruik maakten van dat platform. In het begin was dat eigenlijk eerder een intranet, omdat er maar een heel klein clubje in België was dat Twitter had. Bij Edelman heb ik dus echt het geluk gehad om de golf van het digitale verhaal mee te pakken.”

“Nadien kreeg ik een job bij RCA aangeboden, waar ik bij hele slimme mensen terecht ben gekomen. Al die mensen waren gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, maar niemand had echt kaas gegeten van het digitale. En zo was ik dus de perfecte persoon om het RCA-team digitaal te versterken: ik vertaalde het werk van mijn collega’s naar het digitale.”

“Een ander geluk dat mijn carrière een grote boost heeft gegeven, is dat ik kennis heb gemaakt met de woordvoerder van de Lijn: Tom Van de Vreken. Hij was meteen enthousiast om samen met ons, het RCA-team, een traject op social media uit de grond te stampen. Samen met hem hebben we De Lijn, als eerste overheid ooit, online gekregen. Daardoor zijn er ook andere deuren voor mij opengegaan: zo ben ik onder andere terechtgekomen bij NMBS en Base. Ik heb dus veel mooie dingen mogen doen omdat ik een mooie referentie bij De Lijn heb neergezet.”

“Vervolgens heb ik een beetje gegokt: ik was goed in social media, maar had een breder interesseveld en had ook kaas gegeten van marketing en communicatie. Zo ben ik een reclameafdeling bij RCA gaan leiden. Het is eigenlijk dan weer daardoor dat ik bij Intracto terecht ben gekomen. Hoezo? Mijn generalistenverhaal is een voordeel geworden. Ik kon van alle aspecten meespreken en dat is nu net wat ze bij Intracto nodig hadden.”

Dat leidt meteen naar mijn volgende vraag: bij Intracto ben je momenteel strateeg en online communicatieadviseur. Wat houden die functies precies in?

Dieter van Esch: “Wat Intracto onderscheidend maakt: er zijn veel digitale bureaus en veel reclamebureaus. Maar er zijn weinig agentschappen die zich richten op reclame én het digitale. Op digitaal vlak zijn er bij Intracto slimmere mensen dan ik, maar van marketing en communicatie weet ik dan soms weer meer af. Mijn taak is dus om de digitale experts aan te vullen. Op die manier kunnen we klanten een zo goed mogelijk geïntegreerd omnichannel advies geven.”

Intracto heeft roots als websitebouwer, maar is geëvolueerd naar een sterk strategisch creatief bureau voor zowel nationale als internationale merken. Hoe zijn jullie zo groots kunnen worden?

Dieter Van Esch: “13 jaar geleden hadden veel bedrijven nood aan een website. Met het bouwen van websites is Intracto destijds dan ook begonnen. Het is lang haar core business geweest. Maar een website bouwen is als een huis bouwen. Eens dat huis staat, is het werk nog niet af. Je moet zorgen dat het gezellig is, dat er volk over de vloer komt en dat het bezoek blijft terugkomen. Op die manier is het succesverhaal van Intracto tot stand gekomen: het is gestart met een platform, maar naast dat platform is er een heel ecosysteem. Daar waar er lacunes zijn in het communicatieaanbod probeert Intracto tot de dag van vandaag aan te vullen door alle expertise in huis te hebben.”

Daarnaast ben je ook nog docent aan de hogeschool. Is dat niet moeilijk om te combineren?

Dieter Van Esch: “Het is vooral heel leuk. Het liefste wat ik doe, is mensen enthousiasmeren. Daar krijg ik meer voldoening van dan eender welk budget of welke klant ik binnenhaal. Ik hoop dat studenten mij later nog gaan herinneren als de plezante. Het laatste wat ik wil is een uitgebluste leerkracht zijn, zonder passie voor het vak. Of het druk is? Ja en nee. Prioriteit heeft voor mij twee betekenissen. De eerste is de betekenis van in het woordenboek: wat krijgt keuze nummer een? De tweede is prioritijd met lange ij: waar wil je tijd voor maken? En voor mijn studenten, wil ik zeker en vast tijd maken.”

Je draait dus al een tijdje mee in de communicatiewereld. Wat is de opvallendste verandering als je vergelijkt met vroeger?

Dieter Van Esch: “De kracht van de bedrijven zelf is veel groter geworden. Vandaag heb je geen gigantisch budget meer nodig om je doelgroep te bereiken, je hebt de pers niet meer nodig, etc. Dus zowel de drempel bereik, die vroeger heel duur en moeilijk te overschrijden was, is weggevallen. Ook het budgetverhaal is weggevallen. De kracht van marketing en communicatie van bedrijven zelf is eenvoudiger geworden en kan veel efficiënter verlopen dan vroeger. Als zelfstandige of marketeer heb je vandaag ongelofelijk veel kansen, maar als je die kansen niet grijpt, dan is stilstaan heel zwaar achteruit gaan. Dat komt omdat je andere bedrijven hebt die de jongere doelgroep bijvoorbeeld wel kunnen aanspreken, die wel weten hoe je het internet moet gebruiken. En die gaan daar de voordelen van plukken.”

Tenslotte heb je zelf ook communicatiemanagement gestudeerd aan Hogeschool PXL. Welke dingen zou jij de communicatiestudenten meegeven die ze niet in school leren maar die jij tijdens je carrière hebt ervaren?

Dieter Van Esch: “Geloof in karma. Naar mijn mening sta je dan positiever in het leven. En dat helpt iedereen. Bijvoorbeeld: ik geef jou nu les, maar over tien jaar zit jij in de jury om te beslissen of ik voor jou mag gaan werken of niet. Alleen bomen komen elkaar niet tegen.”

“Maar ook: zorg dat je opvalt. Gisteren zei iemand nog tegen me: “doe eens gewoon”. Ik dacht toen van: ik wil helemaal niet gewoon zijn, ik ben liever speciaal dan dat ik meega in de eenheidsworst. Ik vind het belangrijk dat je ergens in gelooft en je ergens voor wil gaan. Want kansen krijg je niet, kansen moet je grijpen.”