Geniet van het leven, van de kleine en grote dingen.

by Laura Weckx
by Laura Weckx

Inez Asaert, oud-studente communicatiemanagement, is al van kleins af aan gebeten door communicatie. Ze heeft altijd gedroomd van een carrière in de communicatiewereld. Deze droom was tijdelijk vervaagd, maar uiteindelijk is deze dan toch weer aan de oppervlakte gekomen. Ik ken Inez als een bezige bij, iemand die geen enkele uitdaging uit de weg gaat en zich steeds volledig stort op de dingen waar ze van houdt. Juist door al dat enthousiasme vond ik haar de geknipte persoon om te interviewen. Ze geeft ons maar al te graag enkele tips mee over hoe je het meeste uit de opleiding kan halen en waar je je aan kan verwachten na PXL. En hoe het leven plots toch een verrassende wending kan nemen.

Vertel eens wat meer over je parcours? Eerst zat je in een andere opleiding. Hoe ben je tot de conclusie gekomen dat je passie toch eerder ligt bij communicatie?

Inez Asaert: “Voor ik aan mijn opleiding Communicatiemanagement aan de Hogeschool PXL begon, heb ik een andere opleiding stopgezet. Ik studeerde om kleuterleidster te worden: een andere studie met andere competenties en vakken. Ik stopte in mijn derde jaar, dat was niet evident. Ik wilde het eerst niet toegeven, ik wilde mezelf en anderen niet teleurstellen. Maar voor een klas staan was niet mijn ding, ik haalde er geen voldoening uit en raakte uitgeput. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik studiebegeleiding gaan volgen. Daaruit bleek dat mijn interesses vooral lagen in de communicatiewereld.

“Ik heb nood aan variatie, daarom heb ik ook gekozen om verder te gaan in communicatie. Omdat je bezig bent met verschillende aspecten en er telkens nieuwe uitdagingen zijn en je je volledig kan geven.”

Wat zijn jouw memorabelste momenten of verwezelijkingen als student?

Inez Asaert: “Voor mij was de uitstap naar Londen in het tweede jaar één van de hoogtepunten van de opleiding. Daarnaast zijn mijn deelname aan de International Summer School of Advertising van EACA, mijn stage bij MNM én 4 maanden in Brussel wonen, en een zalige maand vakantiewerk bij Open Summer Of Code dingen die mij voor altijd zullen bijblijven. Dit zijn projecten waar ik zelf voor heb gekozen en waar ik enorm veel uit heb geleerd. Het waren stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen waar ik telkens werd uitgedaagd en op de proef werd gesteld. Tijdens EACA kreeg ik de kans om me volledig te smijten in advertising, tijdens Open Summer Of Code werkte ik dan weer samen met programmeurs, waar ik veel heb bijgeleerd zoals het vertalen van technische termen naar mensentaal en ook het gedeeltelijk coachen van een team.

“In mijn laatste jaar heb ik ervoor gekozen om enkele grootsteden te bezoeken en mijn laatste vakanties goed in te vullen. Ik heb Rome, Parijs en het eiland Mallorca bezocht. Dat raad ik iedereen aan, geniet ervan en maak het beste van de laatste vrije weken! Nu heb je de mogelijkheden en tijd. Of ga op Erasmus! Kortom: geniet.”

Je werkt nu voor Up-To-Date Webdesign. Was het als pas afgestudeerde gemakkelijk om een job te vinden? Wat zijn jouw ervaringen?

Inez Asaert: “Ik vond het spannend om een eerste job te zoeken, naar mijn mening worden we tijdens de opleiding te weinig geïnformeerd en getraind om te gaan solliciteren. Maar het is gelukt! Ik heb een origineel CV opgesteld en ging op pad. Ik heb bij twee bedrijven gesolliciteerd, meer was niet nodig. Bij het eerste bedrijf voelde alles wat stroef en geforceerd, maar dat was bij het gesprek met Bert, Ivan en Emiel Jans absoluut niet zo. Het klikte meteen en het werd een gezellige babbel. Zo hoort het ook, het moet goed voelen, vertrouwd, en je moet je eigen kwaliteiten op een menselijke manier benadrukken. En deze staven met voorbeelden, bijvoorbeeld met een portfolio.”

Waar hou je je vooral mee bezig op de werkvloer? Wat zijn je kerntaken op de werkvloer?

Inez Asaert: “Mijn kerntaken zijn content creëren en schrijven voor bedrijven. Ik vul de websites van onze klanten, bewerk bestaande content en ga creatief om met nieuwe content. Ik ben ook verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en opvolgen van communicatieplanningen. Daarnaast ben ik de contactpersoon van onze klanten, volg ik onze projecten op en ben ik op de hoogte van de laatste online trends. Over dat laatste blog ik ook regelmatig via onze eigen website, om enerzijds onze klanten te informeren en anderzijds onze volgers up-to-date te houden.

“Onlangs vervulde ik ook nog een belangrijke rol in onze Smart-Site for Life actie, die we in samenwerking met de studenten Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL organiseerden. Met deze actie wilden we iets teruggeven aan de wereld, aan de mensen die zich dagelijks inzetten voor hun vzw en zo mensen, dieren en natuur helpen. Het doel was om aan het eind van de rit 4 smart-sites weg te geven aan de 4 vzw’s met de meeste stemmen - stemmen die de studenten via online campagnes konden binnenhalen. Uiteindelijk gaven we iedere vzw een gratis smart-site. Ik was de contactpersoon van de goede doelen en van de studenten en hielp de studenten bij de uitwerking van hun campagnes.”

Zijn er andere taken bij die niet direct bij de opleiding werden meegegeven? Zo ja, hebben ze jou dan intern opgeleid hiertoe?

Inez Asaert: “Natuurlijk komt er meer bij kijken en leer je veel bij in een job. Ik leerde werken met verschillende Google diensten en zorg ervoor dat ik op de hoogte ben van technologie, social media en online trends. Daarnaast heb ik leren werken met enkele tools die interne communicatie en projectmanagement vergemakkelijken, en leer ik dagelijks nog dingen bij. Zo heb ik leren werken met een 360° camera, iets wat in de opleiding niet werd aangehaald.”

Je bent nu sinds de zomermaanden aan het werk. Wat waren voor jou de grootste aanpassingen in de overschakeling naar de werkvloer?

Inez Asaert: “Meer verantwoordelijkheid en vaste uren. Als je werkt, kom je in een soort patroon terecht. Zo kan je niet meer zomaar op donderdag gaan feesten en vrijdag de eerste lessen skippen (lacht). Maar dat neem ik er graag bij. Mijn weekenden zijn rijk gevuld, en mijn weekdagen iets minder. Dat was vroeger vaak anders.

Kom uit je comfortzone en laat je verrassen

“Een ander voordeel is dat je kan sparen als je werkt. Als student probeer je te sparen, maar is het vaak moeilijk om een groot bedrag bij elkaar te sparen. Als je begint te werken kan je je toekomst plannen en grotere aankopen doen. Dat is mooi meegenomen.”

Waar zie je jezelf over 5 jaar op professioneel vlak?

Inez Asaert: “Ik vind het moeilijk om zo ver vooruit te kijken, maar ik zie mezelf als manager, eindredactrice of verantwoordelijke van de online redactie. Daarbovenop hoop ik dat ik over tien jaar kan terugkijken op een mooi parcours, met veel groei en nieuwe werkkrachten voor UP-TO-DATE WebDesign.”

Tenslotte heb je zelf ook communicatiemanagement gestudeerd met als afstudeerrichting digitale communicatie. Welke dingen zou jij de studenten meegeven die ze niet op school leren maar die jij tijdens je eerste werkmaanden hebt ervaren?

Inez Asaert: “Wees assertief en stel vragen! En volg bijkomende vormingen of geef je vakantiejobs een zinvolle invulling, kom uit je comfortzone en laat je verrassen. Zet je schouders onder een project of neem deel aan de International Advertising Summer School van EACA. Daar kan je ervaring opdoen en proeven van verschillende aspecten van communicatie. Je leert er ook nieuwe mensen kennen en bouwt een netwerk op, iets wat later nog van pas komt.”

This article was originally published on comma