Van jobstudent tot digital & retail marketing manager

Rabia Koc (28) is digital en retail marketing manager bij L’occitane, een Frans merk van verzorgingsproducten. Ik had het met Rabia over het merk zelf, de laatste trends binnen de communicatie en over Rabia Koc natuurlijk.

by Laura Klijnen
by Laura Klijnen

Welke studies heb je doorlopen?

Rabia Koc: “Ik heb een master in communicatiewetenschappen met een major in media en society aan de KU Leuven. Daarnaast heb ik ook nog extra vakken gedaan zoals productie principes en logistiek management, human resource management en introductie tot management en strategische micro-economie.”

Was je altijd al geïnteresseerd in communicatie of marketing?

Rabia Koc: “Eerlijk? Nee totaal niet. Toen ik afstudeerde van de middelbare school in humane wetenschappen zocht ik een algemene richting waar ik veel kanten mee op kon. Wat bij andere richtingen natuurlijk niet het geval is. Het is logisch dat wanneer je rechten gaat studeren je uiteindelijk advocaat of notaris hoopt te worden of met geneeskunde ooit dokter hoopt te worden. Daarmee dat ik voor communicatiewetenschappen heb gekozen.”

De master communicatiewetenschappen was een heel interessante richting, maar als ik geweten had dat er op de hogeschool ook een communicatierichting was dan had ik eerder voor hogeschool gekozen.

Heb je ooit toch getwijfeld over deze richting?

Rabia Koc: “Het was zeker een heel interessante richting, maar als ik geweten had dat er op de hogeschool ook een communicatierichting was dan had ik eerder voor hogeschool gekozen. Vooral omdat ik gedurende mijn jaren op de unief heel veel leerstof en theorieën heb moeten studeren die nu eigenlijk niet van pas komen. Ik zou liever al veel meer ervaring hebben opgedaan tijdens mijn studies onder de vorm van projecten of opdrachten. Eerder praktijkgericht dus. Het beste voorbeeld hiervan is dat ik geen vakken zoals Indesign en Photoshop gehad heb, terwijl deze nu wel heel goed van pas komen tijdens mijn job. Ik heb het daarom op mezelf geleerd.”

Hoe ben je precies bij L’occitane terecht gekomen?

Rabia Koc: “Goh, ik heb vroeger als jobstudent al voor L’occitane gewerkt in het filiaal in Maasmechelen Village. Na mijn studies heb ik nog bij andere winkels in Maasmechelen Village gewerkt en tijdens die periode vernam ik van de retail manager dat L’occitane ook een filiaal wilde openen in Roermond Outlet Shopping. Ze zochten iemand die hierbij wilde helpen en aangezien ik het merk goed kende en ervaring had met de producten leek dit mij een leuke uitdaging. Ik heb een tijdje in Sittard verbleven en dus meegeholpen bij het opstarten van het filiaal in Roermond. Daar vernam ik dan weer dat ze nog een openstaande vacature hadden als customer service coordinator op het hoofdkantoor in Antwerpen.

“Deze job heb ik net geen jaar uitgeoefend en daarna ben ik overgegaan naar de functie e-commerce en social media coordinator van L’occitane.

“Maar omdat ik naast mijn vaste taken ook extra taken erbij nam, toonde ik interesse te hebben in andere vakgebieden. Vandaar dat ik tot op heden verantwoordelijk ben voor alle on- en offline marketing. Zowel retail marketing, PR, customer relationship management en e-commerce.”

Wauw dat is een heel parcours! Is dit enkel voor L’occitane België?

Rabia Koc: “Ja inderdaad! En nee voor de Benelux, het is dus zeer belangrijk dat je een mondje Frans spreekt. Vooral omdat het ook een Frans merk is.”

by Laura Klijnen
by Laura Klijnen

Stond de communicatie al op punt toen je begon bij L’occitane?

Rabia Koc: “Nee eigenlijk niet. De KPI’s waren nog niet helemaal uitgewerkt en er was nog geen sprake van een goede klantenservice. Dit waren in het begin dan ook mijn voornaamste taken. Ik heb gezorgd voor een gebruiksvriendelijke klantenservice waar mensen terecht kunnen met hun vragen.”

Een bedrijf moet zich steeds blijven onderscheiden van de rest, hoe probeert L’occitane dat te doen?

Rabia Koc: “L’occitane is een natuurlijk merk van verzorgingsproducten. We hechten dus heel veel waarde aan het verhaal dat erachter zit. Alle producten worden ook in Europa gemaakt, buiten de shea butter dan. Deze wordt in Burkina Faso vervaardigd, maar ook het verhaal van de Afrikaanse vrouwen die instaan voor de shea butter dragen wij graag naar buiten.

“De oorsprong van het merk ligt in de Provence en alle producten of collecties zijn hier een verlengstuk van.

“Daarnaast is L’occitane ook een heel geëngageerd merk, we proberen steeds goede doelen te steunen. Hulp aan mensen met een visuele afwijking en de economische emancipatie van vrouwen in Burkina Faso.”

En op het gebied van communicatie? Wordt er gebruik gemaakt van bloggers of influencers?

Rabia Koc: “Ja vooral tijdens deze eindejaarsperiode was het heel interessant om met influencers of bloggers samen te werken. L’occitane had voor deze feestperiode namelijk twee adventskalenders gelanceerd. Maar in plaats van een chocolaatje achter elk vakje, zat er elke dag een product van L’occitane achter het deurtje. We hebben hen dan gevraagd om elke dag zo’n vakje te openen en ze mochten een wedstrijd organiseren voor hun volgers met L’occitane prijzen. Op dit moment zijn bloggers en influencers niet meer weg te denken op het gebied van communicatie.

Op dit moment zijn bloggers en influencers niet meer weg te denken op het gebied van communicatie.

“Daarnaast doen we ook af en toe een samenwerking met andere merken. Onze samenwerking van dit moment is die met het Franse juwelenmerk LÕU.YETU. Dit is een logische samenwerking omdat het natuurlijk allebei Franse merken zijn, en bij mooie verzorgde handen door L’occitane producten horen natuurlijk mooie juwelen.”

Als je influencers een win-actie met jouw producten laat organiseren en bij de ene zie je massale reacties en bij ander veel minder terwijl ze beiden evenveel volgers hebben, dan merk je wel dat er iets niet helemaal klopt.

Ja je hebt helemaal gelijk! Bloggers en influencers zijn niet meer weg te denken vooral binnen deze sector. Maar vinden jullie het dan niet moeilijk om goede en eerlijke influencers te vinden? Want er zijn vandaag de dag toch zogenaamde influencers die hun bereik kopen?

Rabia Koc: “We kiezen steeds voor bloggers en influencers die bij ons merk passen en cijfers liegen natuurlijk niet. Als je influencers een win-actie met jouw producten laat organiseren en bij de ene zie je massale reacties en bij ander veel minder terwijl ze beiden evenveel volgers hebben, dan merk je wel dat er iets niet helemaal klopt. Dit is natuurlijk niet eerlijk want de influencer doet zichzelf dan eigenlijk voor als iemand anders, als je het mij vraagt mag dat gerust als fraude beschouwd worden.”

Hoe ziet de toekomst van de marketingcommunicatie er volgens jou uit?

Rabia Koc: “Dat is moeilijk en je kan natuurlijk nooit zeker weten hoe de dingen gaan lopen. (denkt na) Maar wat ik wel denk is dat de micro-influencers in de toekomst stilaan gaan verdwijnen. Enkel de grootsten die nu al een gigantisch bereik hebben opgebouwd zoals Chiara Ferragni en Negin Mirsalehi zullen volgens mij nog verder blijven bestaan.”

Om af te sluiten nog een laatste persoonlijke vraag, waar hoop je binnen tien jaar te staan?

Rabia Koc: “Oh wauw tien jaar is wel heel lang (lacht en denkt na). Ik hoop tegen dan aan het werk te zijn bij een nog groter bedrijf, liefst als digital - of marketing director. En het is mijn droom om een eigen webshop te beginnen.”

Dat klinkt leuk! Een webshop met welke producten dan?

Rabia Koc: “Vooral bureau-accessoires dan, schriftjes, agenda’s, notitieblokjes allemaal met een speciaal design à la Jo and Judy. Ik zou dan eerst willen beginnen met zoals ik al zei bureau-accessoires en na een tijdje zou ik dan kaarsen of make-up tasjes aan het assortiment toevoegen.”

Super, heel erg bedankt voor het interview en nog veel succes!

This article was originally published on comma